Doina Badea a fosta una dintre cele mai iubite artiste din anii ’70, însă viața i-a fost curmată, în mod tragic, de cutremurul din 1977. Avea numai 37 de ani și o carieră răsunătoare în față.
Iubită de o întreagă Românie, Doina Badea făcea furorii în anii ’60-’70. Timbrul său special a făcut să fie supranumită Edith Piaf a României și părea că va avea o carieră răsunătoare. Destinul i-a fost frânt pe 4 martie 1977.
Cutremurul care devastat o țară întreagă a ucis multe suflete, printre care și ea. Calamitatea a prins-o în lift, neavând timp să se salveze. Artista nu era singură, ci cu soțul, Traian Zmeu, și cei doi fii ai lor Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu.
Ajunsese o figură familiară în spectacolele și emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, iar vocea sa, „gravă, puternică și cu un ambitus remarcabil”, răsuna frecvent la Radio și pe discurile LP lansate de „Electrecord”, notează historia.ro.
„Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea despre Edith Piaf a României
Doina Badea s-a născut pe 6 ianuarie 1940, la Craiova, și la numai 20 de ani avea să devină o stea pe scena muzicii ușoare din România. Conform teatrului de Revistă Constantin Tănase, a debutat sub numele de scenă Retta Marga laTeatrul de Stat de Estradă din Deva.
Acolo, la începutul anilor ’60, Mihai Puiu Maximilian și Vasile Veselovski au jucat un rol important în succesul și lansarea secției de Revistă. Ei au fost cei care au încurajat-o pe Doina Badea să se mute la București, unde, într-o perioadă scurtă, a ajuns să fie recunoscută și apreciată.
Toamna din 1963 a marcat începutul carierei sale la Teatrul de Revistă Constantin Tănase în spectacolul „Pagini alese din Revista de altădată”, regizat de Nicolae Dinescu, pe atunci director, care a fost prezentat de mai mult de 400 de ori.
Doar un mai târziu, Doina Badea a fost omagiată pentru piesele „Tu” de Vasile Veselovski şi „Nimeni” de Henri Mălineanu, la Mamaia. În 1967, a câștigat Trofeul Festivalului cu piesa „Dintotdeauna pe acest pământ” și Premiul II la Festivalul de muzică ușoară de la Sopot (Polonia). Totodată, în 1968 și 1971, a impresionat pe scena Festivalului „Cerbul de Aur”.
Edith Piaf a României a jucat în numeroase spectacole de revistă și a urcat cu succes pe scenele Paris, Berlin și Italia. De asemenea, la Teatrul Tănase, a lansat șlagăre compuse de Temistocle Popa, Vasile V. Vasilache, Eli Roman, Vasile Veselovski, Gherase Dendrino, George Grigoriu, Henri Mălineanu, Nicolae Kirculescu.