Life

I s-a spus localitatea fantomă din România. A fost ștearsă de pe hartă, dar bătrânii locului te pot duce până acolo. A mai rămas doar biserica, unde se țin slujbe pentru morți

Localitatea fantomă din România, ștearsă de pe hartă. Bătrânii din zonă te mai pot ghida până aici, unde a mai rămas biserica, în care se mai țin slujbe pentru morți.
28.04.2024 | 07:00
I sa spus localitatea fantoma din Romania A fost stearsa de pe harta dar batranii locului te pot duce pana acolo A mai ramas doar biserica unde se tin slujbe pentru morti
Câți locuitori avea cândva localitatea. Sursa foto: Turism Istoric, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Localitatea fantomă din România. Nu se mai găsește pe harta țării și doar bătrânii care au stat cândva aici te mai pot duce în zonă. Aici vei găsi doar o biserică, în care se mai fac uneori slujbe pentru cei trecuți în lumea de dincolo.

Localitatea fantomă din România, în care se mai găsește doar o biserică

În mediul rural se întâlnește tot mai des, în ultimii ani, fenomenul de depopulare. Diferite sate din țară ajung să rămână pustii și chiar șterse de pe harta națională. Una dintre cauzele acestei situații este faptul că oamenii, în special tinerii, pleacă la muncă peste hotare, din cauza traiului greu.

ADVERTISEMENT

Grăbicina de Sus, din comuna Scorțoasa, de exemplu, un sat din județul Buzău, se confruntă cu depopularea. Astăzi, este dispărut și de pe harta țării, după ce locuitorii au murit, au plecat prin țări străine sau s-au mutat din cauza alunecărilor de teren.

În Grăbicina de Sus se mai găsesc doar terenurile agricole ale oamenilor, cândva intens muncite, copacii și o biserică în care se mai fac, rareori, slujbe pentru cei decedați. Cu mulți ani în urmă, în zonă erau peste 500 de locuitori și peste 100 de case.

ADVERTISEMENT

Alunecările de teren care au început să se producă treptat au stricat oamenilor casele, terenurile, le-au blocat din resursele de apă sau de hrană, și astfel au fost nevoiți să-și găsească alte locuințe, în alte părți, din apropiere.

La recensământul din 2002, Grăbicina de Sus mai avea doar trei locuitori, iar peste opt ani nu au mai fost găsiți nici aceștia. ”Oamenii au lăsat biserica în picioare, unde se mai ţin slujbe pentru morţii care sunt îngropaţi acolo”, spune Traian Răican, primarul comunei Scorțoasa, aici unde figura cândva cătunul buzoian, potrivit turismistoric.ro

ADVERTISEMENT

Peste 100 de localități din România sunt pustii

Conform statisticilor, peste 100 de localități din România nu mai sunt populate. Cu toate acestea, unele încă figurează ca fiind administrate și au coduri poștale. Unele sate au rămas pustii și din cauza dispariției locurilor de muncă ale localnicilor.

”Odată cu fiecare sat care moare, dispare o întreagă spiritualitate ce poartă în spatele ei cel puţin zece milenii. Se duc rădăcinile puternice înfipte adânc în milenii, seacă izvoarele viguroase ale spiritului românesc. ispare postamentul zdravăn, temelia de monolit a culturii moderne româneşti, cultura populară, identitatea naţiei române.

ADVERTISEMENT

Se duc horele, doinele, cântecele, basmele şi poezia populară, se duc dansurile, arta populară, se duc veşminte, unelte, obiecte, construcţii, credinţe şi obiceiuri, mentalităţi, un anume mod de a fi şi de a trăi, mult mai aproape de natură, integrat şi conectat la ritmurile ei.

E drept, odată cu toate acestea se duce şi acel tip de viaţă grea, cu lipsuri multe, fără bani lichizi, cu bunuri obţinute toate prin muncă fizică zilnică, grea şi istovitoare şi fără să se iasă vreodată la pensie”, potrivit Monicăi Dușan, publicist și muzeograf al Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii