Life

I se spune ”aurul alb” al Siciliei. Ce proprietăți are super-alimentul căutat de patiserii și de marile companii de cosmetice

Ce aliment este cunoscut sub numele de ”aurul alb” al Siciliei. În trecut, era folosit pentru tratarea anumitor boli, iar acum, ocupă un loc special în bucătăriile patiserilor.
30.03.2025 | 11:34
I se spune aurul alb al Siciliei Ce proprietati are superalimentul cautat de patiserii si de marile companii de cosmetice
Cum a fost readus la viață ”aurul alb” al Siciliei. Sursa foto: X
ADVERTISEMENT

Un super-aliment, menționat inclusiv în Biblie, a luat cu asalt lumea patiseriilor și industria cosmetică. I se spune ”aurul alb” al Siciliei și de mai bine de două decenii, este un ingredient protejat de organizația Slow Food.

”Aurul alb” al Siciliei este la mare căutare în prezent

Un fermier din zona Mediteranei a readus la viață un ingredient cu rădăcini biblice. În munții Madonie din Sicilia, comoara unui fermier, pe numele său Giulio Gelardi, este un întreg câmp de frasini. Aici, este ”casa” faimoasei hranei biblice, cunoscute sub numele de ”mană” sau ”aurul alb” al Siciliei.

ADVERTISEMENT

Mana este, de fapt, o rășină care se găsește pe scoarța copacilor. Aceasta este bogată în minerale, iar de secole întregi, este folosită pe post de îndulcitor natural sau ca remediu medicinal în industria farmaceutică.

În urmă cu mai bine de opt decenii, recoltarea manei era o adevărată tradiție în zona Mediterană. Din păcate, din cauza proceselor de urbanizare și industrializare, această tradiție a început să dispară. Nu complet, căci datorită lui Giulio Gelardi, mana a fost readusă la viață.

ADVERTISEMENT

În prezent, această sevă albă bogată în minerale este considerată un ingredient special în bucătăriile patiserilor. Rășina extrasă din frasinii mediteraneeni a început să fie din ce în ce mai căutată, inclusiv de către companiile cosmetice. Brand-uri precum Yves Roche sau Biothern se folosesc de ea și de proprietățile sale unice.

De ce se spune că mana este un aliment biblic

Seva secretată de frasinii din Sicilia este adesea considerată un aliment cu rădăcini biblice. Totul a pornit de la povestea biblică în care Dumnezeu oferă hrană divină israeliților în timp ce traversau munții Sinai, de unde și expresia de ”mană din cer”.

ADVERTISEMENT

În Biblie, această hrană divină este descrisă drept ” substanță fulgioasă, la fel de fină ca gheața, acoperind pământul.” Chiar dacă nimeni nu știe exact la ce hrană se referă Cartea Sfântă, supozițiile multora se îndreaptă către rășina frasinilor mediteraneeni.

ADVERTISEMENT

Giulio Gelardi este fermierul care a redus la viață tradiția recoltării de mana

Giulio Gelardi este un fermier care și-a dorit ca tradiția recoltării de mana să nu fie dată uitării. Acesta s-a întors în 1985 în satul său natal, Pollina. Fermierul a povestit pentru BBC cum a fost revenirea, dar și cum și-a dat seama că tradiția este pe cale să se stingă în sânul comunității sale.

”Când eram copil, toată lumea știa să extragă mana. Când m-am întors, mai erau doar vreo 100 de fermieri care încă mai practicau această meserie. Recoltarea manei era o activitate de familie.”

Potrivit fermierului care a redus la viață această tradiție, cea mai importantă parte este să știi când să culegi mana. Chiar dacă frasinii o produc tot timpul anului, doar în zilele călduroase de vara aceasta poate fi recoltată.

Fermierul a conceput o nouă metodă de colectare a sevei, care a dublat producția

La început, inițiativa lui Gelardi a fost privită cu scepticism, inclusiv de către familie. Ambiția lui nu a avut limite, așa că a discutat cu fermieri mai în vârstă și a studiat manuscrise din biblioteca din Palermo. Așa a aflat că scopul inițial al acestei seve a fost acela de a trata artrita, răceala și diverse afecțiuni ale pielii.

De-a lungul timpului, Giulio Gelardi a perfecționat tehnica de recoltare a manei, astfel că, în prezent, se poate extrage sevă pură din scoarța frasinilor, cu ajutorul unui fir de pescuit atașat pe o gură de aluminiu.

Metoda sa nu doar că a redus riscul contaminării sevei, dar a reușit să dubleze și producția. Astfel, în prezent, fermierul distribuie alimentul cu rădăcini biblice atât patiseriilor, cât și companiilor cosmetice.

Ce proprietăți are seva frasinilor mediteraneeni

Seva frasinilor are mai multe proprietăți benefice, fiind folosită în medicina tradițională și fitoterapie. Aceasta are rol detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, stimulează diureza și funcția rinichilor și contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

Seva frasinilor este tonică și relaxantă, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combatea stărilor de oboseală și susține sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, această sevă este diuretică și ajută la eliminarea excesului de apă din organism.

Tags: