Ai mai auzit până acum despre ”carnea săracului”? Mihaela Bilic recomandă acest aliment, în special în perioada postului. Este plin de proteine, iar dincolo de asta poate fi consumat dub diferite forme.
A început Postul Crăciunului, iar din fericire avem de unde alege când vine vorba de alternative pentru carne. Mai nou putem face și o ciorbă de burtă falsă, bazându-ne pe ciuperci. Soia este de asemenea o alegere bună.
Și în marile magazine există o gamă largă de produse de post. Astfel, această perioadă poate fi traversată destul de ușor, având totuși un meniu diversificat. Mihaela Bilic însă vine cu o recomandare importantă.
Nutriționistul le recomandă românilor să consume în timpul postului ”carnea săracului”. Este vorba fasole. Pe vremuri, așa era supranumită aceasta, având în vedere că era ieftină și putea fi cultivată și în grădină.
Adevărul este că fasolea face parte din categoria leguminoase. Totuși, ea are câteva beneficii uimitoare pe care mulți nu le iau în calcul. În primul rând înlocuiește cu brio carnea, în special când vine vorba de conținutul de proteine.
Mihaela Bilic spune că boabele de fasole conțin până la 21% proteine. Totodată, acestea sunt cât se poate de sățioase. Iar avantajul este că pot fi preparate sub diferite forme, de la ciorbă de fasole, până la fasole bătută sau iahnie.
„Bunicii noștri spuneau că fasolea este carnea săracului şi aveau dreptate! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne… o carne săracă, ce-i drept. (…)
Boabele uscate de fasole au 17-21% proteine, valoare care scade la doar 7-8% atunci când sunt fierte, pentru că apa diluează concentrația. Pe de altă parte, carnea crudă are 18-22% proteine, care se concentrează prin gătit și ajung la 27-32%”, a spus nutriționistul.
În realitate ”carnea săracului” poate fi o alternativă bună pentru carne. Într-adevăr, nu sunt produse similare. Totuși, în unele perioade, un castron de fasole poate să ofere organismului ceea ce are nevoie.
Totodată, nutriționistul ne recomandă să diversificăm sursele de proteine în dietă. Acest lucru e valabil fie că ținem pot fie că ne dorim să găsim un echilibru alimentar. În același timp, nu e bine să uităm nici de fibre.
„Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special, pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de multe generații.
Asta nu înseamnă că în perioadele de post-că tot e vineri- sau pentru a diversifica sursele de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel- e chiar sănătos să o facem! Mai ales că în leguminoase avem ceva ce nu găsim în produsele de origine animală, și anume fibre”, a mai adăugat Mihaela Bilic.