Care este cel mai mare inamic al creierului nostru? Este un obicei pe care îl avem aproape zilnic și care ne poate declanșa probleme mari de sănătate, precum demența, afecțiuni cardiovasculare sau chiar cancerul.
Obiceiul apare în general în perioade neplăcute din viața noastră sau când trebuie să facem lucruri sub presiune. Acesta este stresul. Un sentiment care ne poate îmbolnăvi grav, arată studiile efectuate de-a lungul timpului.
O echipă de cercetători suedezi, de la Institutul Karolinska, au descoperit că stresul are capacitatea de a eroda apărarea cognitivă a minții noastre. Din cauza acestei erodări riscăm să ajungem la demență, potrivit unui studiu publicat în lucrarea Alzheimer’s & Dementia: The Journal of Alzheimer’s Association.
”Diferite strategii de gestionare a stresului ar putea fi un complement bun pentru intervențiile existente în stilul de viață pentru prevenirea Alzheimerului”, potrivit autorului principal al studiului, Manas Shanta Yerramalla, de la Departamentul de Neurobiologie, Științe ale Îngrijirii și Societate de la Institutul Karolinska.
Angrenarea noastră în diferite activități ne suprasolicită creierul, iar ca o formă de protecție împotriva demenței, acesta are inteligența necesară de a forma ceea ce se numesc ”rezerve cognitive”, care acționează precum un tampon mental.
Rezervele cognitive absorb tot ceea ce declanșează stresul încât să ne protejeze de instalarea demenței sau să o întârzie, dacă s-a ajuns în pragul de epuizare. Aceste rezerve nu pot fi la infinit, așa că trebuie să evitați stresul sub orice formă.
”Aceste rezultate ar putea avea implicații clinice, deoarece un număr tot mai mare de cercetări sugerează că exercițiile de mindfulness și meditația pot reduce nivelurile de cortizol și îmbunătăți cogniția.
Vom continua să studiem asocierea dintre stres și tulburările de somn și modul în care acestea afectează rezerva cognitivă la pacienții din clinicile de memorie”, a mai explicat dr. Yerramalla.
Stresul este cauzat de cortizol, hormonul stresului din corpul nostru. Ca să evitați a-l activa nu trebuie decât să stați departe de factorii care îl declanșează. Un prim pas în acest sens este să vă axați pe îndeplinirea unui număr mai mic de sarcini.