Life

I se spune cel mai mare inamic al creierului. Obiceiul care afectează funcția cognitivă și care poate declanșa mari probleme de sănătate

Cel mai mare inamic al creierului. Ce obicei ne afectează funcția cognitivă și ne declanșează probleme mari de sănătate.
05.06.2024 | 21:37
I se spune cel mai mare inamic al creierului Obiceiul care afecteaza functia cognitiva si care poate declansa mari probleme de sanatate
Care este cel mai mare inamic al creierului. Sursa foto: Stirile Protv
ADVERTISEMENT

Care este cel mai mare inamic al creierului nostru? Este un obicei pe care îl avem aproape zilnic și care ne poate declanșa probleme mari de sănătate, precum demența, afecțiuni cardiovasculare sau chiar cancerul.

Ce obicei îți afectează creierul. Trebuie să renunți la el

Obiceiul apare în general în perioade neplăcute din viața noastră sau când trebuie să facem lucruri sub presiune. Acesta este stresul. Un sentiment care ne poate îmbolnăvi grav, arată studiile efectuate de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători suedezi, de la Institutul Karolinska, au descoperit că stresul are capacitatea de a eroda apărarea cognitivă a minții noastre. Din cauza acestei erodări riscăm să ajungem la demență, potrivit unui studiu publicat în lucrarea Alzheimer’s & Dementia: The Journal of Alzheimer’s Association.

”Diferite strategii de gestionare a stresului ar putea fi un complement bun pentru intervențiile existente în stilul de viață pentru prevenirea Alzheimerului”, potrivit autorului principal al studiului, Manas Shanta Yerramalla, de la Departamentul de Neurobiologie, Științe ale Îngrijirii și Societate de la Institutul Karolinska.

ADVERTISEMENT

Angrenarea noastră în diferite activități ne suprasolicită creierul, iar ca o formă de protecție împotriva demenței, acesta are inteligența necesară de a forma ceea ce se numesc ”rezerve cognitive”, care acționează precum un tampon mental.

Cât de utile sunt rezervele cognitive din creier

Rezervele cognitive absorb tot ceea ce declanșează stresul încât să ne protejeze de instalarea demenței sau să o întârzie, dacă s-a ajuns în pragul de epuizare. Aceste rezerve nu pot fi la infinit, așa că trebuie să evitați stresul sub orice formă.

ADVERTISEMENT

”Aceste rezultate ar putea avea implicații clinice, deoarece un număr tot mai mare de cercetări sugerează că exercițiile de mindfulness și meditația pot reduce nivelurile de cortizol și îmbunătăți cogniția.

Vom continua să studiem asocierea dintre stres și tulburările de somn și modul în care acestea afectează rezerva cognitivă la pacienții din clinicile de memorie”, a mai explicat dr. Yerramalla.

ADVERTISEMENT

Stresul este cauzat de cortizol, hormonul stresului din corpul nostru. Ca să evitați a-l activa nu trebuie decât să stați departe de factorii care îl declanșează. Un prim pas în acest sens este să vă axați pe îndeplinirea unui număr mai mic de sarcini.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Babasha, invitat la festivalul
Babasha, invitat la festivalul "Beach, Please!", după ce a fost huiduit pe scenă la concertul Coldplay
Milionara Diana Şucu vrea să se interzică manelele în România după ce Babasha...
Milionara Diana Şucu vrea să se interzică manelele în România după ce Babasha a cântat pe scenă cu Coldplay: „As spune DA,DA,DA!”
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Subiectul SCHENGEN în consiliul JAI. Care este soarta ROMÂNIEI
Subiectul SCHENGEN în consiliul JAI. Care este soarta ROMÂNIEI
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Anca Molnar a plecat zâmbind din viață. Sfatul prețios pe care l-a lăsat...
Anca Molnar a plecat zâmbind din viață. Sfatul prețios pe care l-a lăsat în urma sa
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt...
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt distruși de durere: ”Îmi va fi atât de dor”
„Atunci am învățat «limba bătăii». Zâmbeam la milițieni și la mineri când ei...
„Atunci am învățat «limba bătăii». Zâmbeam la milițieni și la mineri când ei mă loveau și mai tare”. Mineriada din 13-15 iunie 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”
Pod spectaculos, vechi de 111 ani, demolat ilegal. Unde se afla construcția care...
Pod spectaculos, vechi de 111 ani, demolat ilegal. Unde se afla construcția care îi fascina pe turiști