I se spune Orașul de mâine și este una dintre localitățile în care românii s-ar muta imediat. A renăscut cu investiții și proiecte de top, dar și o administrație ca afară. E și o destinație turistică de vis. Regiunea este foarte instagramabilă.
E numit Orașul de mâine și e perfect pentru a locui aici. S-a reinventat cu investiții și planuri uriașe și e un loc adorat de turiști. Vizitatorii din toate colțurile țării sunt atrași de această regiune datorită arhitecturii sale deosebite.
Călătorii ajung în această localitate și cu alte scopuri, mulți alegând să se stabilească datorită condițiilor de care au parte. În plus, găsesc destul de ușor locuri de muncă în Oradea, în diferite domenii de activitate. E al patrulea oraș din țară unde oamenii s-ar muta imediat.
De asemenea, infooradea.ro, arată că orașul este pe locul doi când vine vorba de recomandările turistice. Acest lucru a ieșit la iveală datorită unui studiu realizat de AHA Moments, la solicitarea „Destinații Vizionare”.
Cercetarea arată că românii aleg să se mute în această localitate datorită nevoii de relaxare și pentru a petrece timp liber de calitate. Un alt aspect luat în calcul a fost încurajarea creativității și inovării de către oraș, precum și componenta educațională.
Acest lucru nu este deloc de mirare având în vedere că în ultimii 4 ani și-a dublat numărul de turiști, de la 120 de mii la 250 de mii, în 2019. Ilie Bolojan, fostul primar al orașului, actualmente președinte al consiliului Județean Bihor, este cel care a început schimbarea cu bani de la Bruxelles.
Orașul a avut parte de numeroase investiții atât legat de infrastructura rutieră, cât și în zona de business. Autoritățile au atras fonduri europene, fiind vorba de peste 600 de milioane de euro, care au transformat complet locul care acum este un adevărat oraș Art Nouveau.
Aici există în jur de 100 de monumente și clădiri de patrimoniu. Administrația locală a mizat pe renașterea palatelor de altădată, care sunt puncte de atracție turistică. Una dintre clădirile deosebite este Palatul Vulturul Negru, care nu lipsește din fotografiile turiștilor.
„Oamenii nu vor să vină să vadă niște blocuri comuniste, pe astea le văd peste tot, dar dacă ai un centru istoric valoros, chiar dacă este nereabilitat, dacă îl reabilitezi, dacă creezi spații pietonale în care să te poți plimba în siguranță, să vezi lucrurile frumose, înseamnă că pui în valoare acel patrimoniu și asta înseamnă atât o conservare a lui, din punct de vedere istoric, dar și o valorificare a lui, în sens turistic sau de calitate a vieții.
Toate aceste concepte, care sunt patentate, nu sunt o invenție în România, le-am pus în practică. Reabilitarea și conservarea lui, automat au generat o promovare organică, neplătită, prin care oamenii au devenit mândri de orașul lor și s-au identificat cu niște clădiri emblematice”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, scrie digi24.ro.
Oradea a căpătat o imagine nouă datorită investițiilor care au avut loc în ultimii ani, cum ar fi coridoarele de mobilitate urbană, pasajele rutiere, huburile de afaceri, parcul logistic de lângă aeroport și terminalul intermodal.
De asemenea, au fost cheltuiți bani importanți și pentru dezvoltarea parcurilor industriale. Așa se face că au fost atrași mulți investitori importanți, dar și alte aspecte majore care au dus la creșterea calității vieții.
Oradea are numeroase puncte turistice care nu trebuie trecute cu vederea de niciun turist. În afară de Palatul Vulturul Negru vizitatorii se pot bucura și de alte obietive, cum ar fi Piața Unirii, care a fost modernizată în anul 2012.
Un reper cultural inedit este Sinagoga Neologa Sion, unde au loc spectacole de artă contemporană, concerte, expoziții și vernisaje. Clădirea este cea mai mare de acest fel din România, fiind situată pe malul apei, aspect care o face să fie și mai interesantă.
Casa Darvas a beneficiat de un amplu proiect de restaurare, tot cu bani europeni. În prezent, adăpostește un muzeu dedicat curentului Art Nouveau din România și atrage turiști din toate colțurile țării. Vizitatorii sunt întâmpinați cu hărți interactive, iar cei mici au spații special amenajate.