Life

I se spune “Perla Estului”. Orașul imperial, cu peisaje de vis și clădiri deosebite, pe care trebuie să-l vizitezi o dată în viață. Găzduiește și o cetate imensă

Cunoscut drept “Perla Estului”, acest oraș imperial impresionează cu peisajele sale superbe și arhitectura unică. Este o destinație de neratat.
05.12.2024 | 17:30
I se spune Perla Estului Orasul imperial cu peisaje de vis si cladiri deosebite pe care trebuie sal vizitezi o data in viata Gazduieste si o cetate imensa
I se spune “Perla Estului”. Foto: Adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Situată în estul Turciei, această așezare a primit numele de “Perla Estului” datorită peisajelor sale spectaculoase și a bogăției culturale pe care o deține.

Orașul imperial supranumit “Perla Estului”

Dincolo de destinațiile celebre precum Istanbul, Antalya sau Cappadocia, în Turcia se găsește un oraș superb care merită vizitat măcar o dată în viață. Este vorba de Van, un loc fascinant din regiunea Anatoliei de Est.

ADVERTISEMENT

Situat la o altitudine de 1.640 de metri, orașul Van se oglindește în apele turcoaz ale celui mai mare lac din Anatolia, cunoscut și sub numele de “Marea Van”.

În secolul al IX-lea î.Hr., provincia Van era capitala puternicului Regat Urartu, purtând numele de Tushpa, scrie adevarul.ro. Astăzi, Van este un oraș modern care își păstrează cu mândrie moștenirea istorică.

ADVERTISEMENT

Castelul Van, cea mai impresionantă fortăreață a Anatoliei din Epoca Fierului

Bijuteria arhitecturală a orașului este fără îndoială Castelul Van, o cetate impresionantă care domină împrejurimile. Construit între anii 840 și 825 î.Hr. la ordinul Regelui Sarduri I, castelul se întinde pe o suprafață uluitoare de 46 de hectare și are o lungime de 2 kilometri, cu ziduri care se înalță până la 100 de metri înălțime.

În interiorul fortăreței de piatră se găseau temple, palate, morminte și depozite, toate construite cu o măiestrie care uimește și astăzi. Zidurile sale, ridicate pe terase de rocă, erau practic de necucerit în vremurile antice.

ADVERTISEMENT

Din vârful cetății, vizitatorii pot admira întregul oraș Van, lacul cu ape turcoaz și munții din împrejurimi, o panoramă de 360 de grade care îți taie răsuflarea.

Deși timpul și-a lăsat amprenta asupra cetății, multe părți ale zidului au rămas intacte până în zilele noastre. Importanța sa istorică și arhitecturală a fost recunoscută în 2016, când a fost inclusă pe lista tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.

ADVERTISEMENT

„După declinul Regatului Urartu, castelul a fost folosit de diverse imperii, inclusiv de persani, care au contribuit la dezvoltarea sa. În perioada bizantină și arabă, castelul a continuat să fie un punct strategic important. În timpul dominației otomane a fost folosit ca garnizoană militară și a fost întărit și mai mult”, a dezvăluit ghidul turistic Adem Kocaman pentru „Weekend Adevărul“, potrivit adevarul.ro.

Aici au fost găsite inscripții cuneiforme gravate în piatră, lăsate de regele persan Xerxes, o declarație de forță imperială. Faptul că a fost gravată în trei limbi diferite, persană veche, elamită și babiloniană, arată diversitatea culturală și puterea imperiului din acea perioadă.

ADVERTISEMENT