România nu duce lipsă de peisaje spectaculoase. Unele dintre ele sunt atât de frumoase, încât au fost comparate cu peisaje cunoscute de peste hotare. Iată unde se află o adevărată bijuterie căreia mulți îi spun ”Stonehenge de România”.
Stonehenge este unul dintre cele mai reprezentative monumente pentru Anglia. Ansamblul unic de pietre are o semnificație aparte, iar ceva similar există și la noi în țară.
Sarmizegetusa Regia, căci despre ea este vorba, este comparată de multe ori cu Stonehenge. Plină de istorie, Sarmizegetusa Regia este locul preferat al multor turiști, mai ales în sezonul de vară.
Poate că nu multă lume știe, dar atunci când are loc solstițiul de vară, pe 20 iunie, peisajul este de vis. Ruinele capitalei dacice strălucesc sub razele soarelui, iar cei care le-au admirat, abia își găsesc cuvintele să le poată descrie.
Turiștii care au vizitat Sarmizegetusa Regia au fost de-a dreptul cuceriți de peisaj. Din dorința de a-i îndemna și pe alții să se convingă cu proprii ochi, unii dintre ei au lăsat și câteva recenzii.
”Este un loc de meditație și contemplare, în care intri cu respect și considerație.” sau ” Este o fereastră în timp”, sunt doar câteva dintre impresiile vizitatorilor care au admirat ”Stonehenge de România”.
Sarmizegetusa Regia este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este un loc foarte important pentru țara noastră, iar valoarea sa îi este confirmată în permanență.
Turiștii care au avut ocazia să admire Sarmizegetusa Regie sunt de părere că ridicarea capitalei dacilor nu s-a făcut întâmplător. Având în vedere că peisajul se transformă radical în ziua solstițiului de vară, mulți cred că astrele au jucat un rol important.
Presupunerea turiștilor a primit validare și din partea istoricilor. De-a lungul vremii, mai mulți specialiști au emis teorii cu privire la arhitectura capitalei Daciei. Așa s-a ajuns al concluzia că Sarmizegetusa Regia a fost ridicată ținându-se cont de poziția astrelor.
Asemănarea dintre Sarmizegetusa Regia și Stonehenge nu este deloc una întâmplătoare. Numele templului neolitic din Anglia este legat de mai multe ritualuri religioase și de observații cerești. Similar, se spune că templele din Sarmizegetusa Regia au fost și ele folosite pentru observații cerești.