Raja Ampat, este situat în provincia Papua de Vest din Indonezia și este un loc diferit față de oricare altul de pe Pământ. I se mai spune și „ultimul Paradis” și a fost descoperit în urmă cu 30 de ani.
În urmă cu mai bine de 30 de ani, Max Ammer, un olandez pasionat de istorie, a primit informația conform căreia în apele Indoneziei ar fi scufundate mai multe aeronave din cel de-Al doilea Război Mondial, astfel că a plecat în ceea ce s-a transformat într-o călătorie de patru luni, plină de scufundări.
În drumul său, a descoperit și un loc care i-a atras atenția, Raja Ampat, situat în provincia Papua de Vest din Indonezia.
Aflată în inima Triunghiului Coralului, Rețeaua de Arii Marine Protejate Raja Ampat se întinde pe peste 4 milioane de hectare și include aproximativ 1.500 de insule.
Acreditat ca având cea mai bogată biodiversitate de pe Pâmânt, faptul că este într-o locație mai greu accesibilă, l-a făcut să scape de turismul în masă, astfel că este considerat „ultimul Paradis de pe Pământ”. Raja Ampat adăpostește peste 1.600 de specii de pești și 75% dintre speciile de corali cunoscute în lume.
„Există zone frumoase nesfârșite și câteva sute de grădini de corali”, a declarat Ammer, citat de CNN.
Totuși, zona nu a fost întotdeauna un exemplu în ceea ce privește conservarea frumuseților naturale, iar în urmă cu 20 de ani se afla în declin cauza pescuitului comercial nereglementat și a practicilor nesustenabile.
În 2004, regiunea Raja Ampat a fost adăugată inclusă în Bird’s Head Seascape din Papua de Vest, un proiect lansat pentru a crea o rețea de zone marine protejate cu sprijinul conservatorilor internaționali și al autorităților locale.
Organizația se străduiește să păstreze resursele marine, asigurând în același timp securitatea alimentară și beneficii economice de lungă durată pentru localnici.