Aici, protestatari pro-europeni au ieșit în stradă după ce guvernul pro-rus a suspendat discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Un scenariu identic cu el din Ucraina de acum 10 ani, care a declanșat seria de evenimente violente cunoscută acum drept Euromaidan.
Astfel, Dmitri Medvedev a scris pe Telegram că Georgia ”ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat”. Mai mult, Medvedev și-a încheiat mesajul cu o amenințare: ”De obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost”. Țara de 3,8 milioane de locuitori este considerată, teoretic, una dintre cele mai apropiate de Vest țări din fostul URSS, conform Reuters.
Cu toate acestea, țara s-a cufundat în criză după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat că va suspenda discuțiile de aderare la Uniunea Europeană, cel puțin pentru următorii patru ani. Noii conducători ai țării au considerat că Uniunea Europeană nu are o poziție corectă față de țara lor.
La rândul său, premierul georgian Irakli Kobahidze a declarat că președintele Salome Zurabişvili va fi nevoită să părăsească funcția la final de mandat, în luna aceasta. Cu toate că politicianul declarase clar că nu va face acest lucru, pentru că noul Parlament este ilegitim și nu are nicio autoritate.
Visul Georgian a câștigat alegerile, însă Opoziția i-a acuzat pa aceștia că au apelat la fraudă. A pus capac decizia acestui nou Guvern de a suspenda negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Nu ar conta faptul că protestatarii vor alegeri anticipate, sau că Statele Unite ale Americii au decis să-și suspende parteneriatul strategic cu Georgia.
Politicienii aflați la putere sunt convinși că vor putea să discute ”altfel” cu noua administrație a președintelui Donald Trump, în luna ianuarie când acesta își va prelua mandatul. Uniunea Europeană nu vede cu ochi buni incidentele din Georgia și a transmis că utilizarea violenței împotriva protestatarilor e ”inacceptabilă”.
”Este clar că utilizarea violenţei împotriva demonstranţilor paşnici nu este acceptabilă şi că guvernul georgian trebuie să respecte voinţa poporului georgian”, a declarat Kaja Kallas, noul şef al diplomaţiei europene. Cetățenii georgieni sunt nemulțumiți și cer Guvernului să reia discuțiile de aderare la Uniunea Europeană pentru georgieni.
”Am votat pentru Uniunea Europeană, pentru libertate, pentru drepturile omului. Şi ce face guvernul nostru? Exact opusul”, s-a plâns manifestantul Ani Bakhtouridze. Poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, fiind făcute totodată 150 de arestări. De asemenea, zeci de polițiști au fost răniți în confruntări.
Ministerul de Interne din Georgia a declarat că ”acţiunile anumitor persoane prezente la manifestaţie au devenit violente la scurt timp după începerea acesteia, astfel că Poliţia va răspunde în conformitate cu legea”.