News

Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin. Valoarea lor depășește cu ușurință 1 miliard de euro!

Oligarhii care îl susțin pe Vladimir Putin resimt și ei sancțiunile impuse de către Occident. Mulți dintre ei au rămas fără mega-iahturi de zeci și sute milioane de euro.
17.03.2022 | 18:08
Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin Valoarea lor depaseste cu usurinta 1 miliard de euro
Autoritățile occidentale confiscă iahturile oligarhilor ruși. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Pentru a pune cât mai multă presiune pe Rusia, după ce Vladimir Putin a trecut la atac și a invadat Ucraina, comunitatea internațională a ales calea sancțiunilor economice, una dintre puținele pârghii reale pe care le are la dispoziție împotriva activității militare a Moscovei.

Occidentul le confiscă iahturile oligarhilor cu fiecare ocazie posibilă

Pentru că regimul instituit de Vladimir Putin se bazează în mod explicit pe sprijinul oferit de oligarhii țării, sancțiunile au urmărit să afecteze nu doar economia țării, ci și averile acestora. Bunurile și activele deținute de președinte în străinătate au fost confiscate sau înghețate și același lucru se întâmplă, pe cât posibil, cu averile pe care le au oligarhii în țări străine. Iahturile au devenit un punct important pe lista autorităților care caută să confiște cât mai mult din averile celor care îi oferă sprijin lui Putin.

ADVERTISEMENT

Din varii motive, mulți oligarhi au ales iahturile ca investiții prin care să-și țină măcar o parte din bani departe de posibilul control al lui Vladimir Putin. Mulți și-au cumpărat astfel de nave ”după chipul și asemănarea” averilor pe care le are fiecare. Dacă unii și-au permis iahturi de ”câteva” milioane de dolari, alții au dus lucrurile mai departe și au investit în mega-iahturi care valorează mai bine de jumătate de miliard de dolari!

Probabil cel mai impresionant mega-iaht pe care l-au confiscat (cu toate că în cazul de față, termenul trebuie ușor adaptat situației) autoritățile este Dilbar, cel pe care îl deține Alișer Usmanov. Nava nu a fost confiscată în adevăratul sens al cuvântului, însă agenția vamală federală a Germaniei ar trebui să acorde o derogare la export iahtului, pentru ca acesta să poată părăsi portul din Hamburg, unde se afla pentru modernizări. În lipsa acestei derogări, iahtul nu are permisiunea de a pleca din port. Astfel, situația confiscării nu este definitivată, însă e sigur că Dilbar nu poate pleca nicăieri.

ADVERTISEMENT

Mega-iahturi în valoare de jumătate de miliard de dolari fiecare

Iahtul lui Usmanov are lungimea de 156 de metri, cântărește 15.917 de tone și este ”cel mai mare iaht cu motor din lume, raportat la greutatea brută.” Valoarea acestuia este cu adevărat impresionantă: estimările sugerează că ar valora între 600 și 700 de milioane de dolari, iar construcția sa a fost un efort desfășurat pe mai bine de patru ani de zile.

Italienii au confiscat în urmă cu doar câteva zile mega-iahtul deținut de Andrei Melnicenko, Și acesta este unul dintre cele mai mari și mai luxoase iahturi din lume, valoarea sa fiind estimată la aproximativ 578 de milioane de dolari, în prezent. Nava, denumită ”SY A”, se află într-un port din Torino.

ADVERTISEMENT

Iahtul lui Vladimir Stralkovski, un fost agent KGB care are legături cu președintele Putin, a rămas și el blocat într-un port din Norvegia. Situația acestuia este și mai complicată, deoarece cu toate că nu a fost confiscat și Stralkovski nu se află pe lista sancțiunilor UE sau a Marii Britanii, iahtul nu poate pleca. Asta pentru că nimeni din portul în care este ancorată nava nu vrea să vândă combustibil pentru aceasta. Ragnar, nava lui Stralkovski, are lungimea de 68 de metri, are la bord mai multe vehicule marine și chiar un tobogan.

Oligarhul care a crezut că poate scăpa de sancțiuni

Confiscat în adevăratul sens al cuvântului, însă, a fost iahtul fostului kaghebist Serghei Chemezov, care acum conduce compania Rostec. Nava care are lungimea de 85 de metri și care costă nu mai puțin de 140 de milioane de dolari a fost indisponibilizată de către autoritățile spaniole. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a fost cel care a făcut anunțul confiscării, afirmând totodată că ”vor urma și altele.”

ADVERTISEMENT

Igor Secin a încercat să ”fenteze” sancțiunile care i-au fost impuse ”pe persoană fizică”, dorind să-și salveze iahtul în valoare de 120 de milioane de dolari. Imediat după ce au intrat în vigoare sancțiunile, acesta a luat legătura cu căpitanul super-iahtului, căruia i-a cerut să plece cât mai repede cu putință din Franța și să navigheze către Turcia. Din păcate pentru Secin, însă, ofițerii vamali au ajuns la iaht în timp util și l-au chestionat pe căpitan. Ulterior, aceștia au legat nava cu cabluri de oțel, iahtul fiind acum păzit non-stop.

Italienii n-au confiscat doar iahtul SY A, în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, ci și nava lui Ghenadi Timcenko. Lena are o valoare incertă; în vreme ce unele estimări sugerează că ar valora 8 milioane de dolari, guvernul italian a considerat că nava de 38 de metri lungime ar avea o valoare de 55 de milioane de dolari

Iar, ca lucrurile să fie și mai productive din peninsula italiană, autoritățile de aici au reușit și un ”hat-trick”, confiscând și o a treia navă de lux a unui oligarh rus. Este vorba despre Lady M, iahtul ce aparține lui Alexei Mordașov. Cu o lungime de 65 de metri, nava este estimată la 71 de milioane de dolari de către italieni. Acesta mai are un super-iaht, cu o lungime de 141 de metri, acesta fiind ancorat în apropierea Insulelor Seychelles, arată theverge.com.

Desigur, oligarhii nu au răspuns pozitiv la aceste acțiuni orientate împotriva bunurilor de lux pe care le dețin, însă apropierea de Vladimir Putin îi costă acum și sunt puține variantele pe care le au la dispoziție.

ADVERTISEMENT