News

Iancu Țucărman, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Pogromului de la Iași, a murit de COVID-19

09.01.2021 | 16:10
Iancu Tucarman unul dintre ultimii supravietuitori ai Pogromului de la Iasi a murit de COVID19
ADVERTISEMENT

Ambasada Israelului în România a anunțat moartea lui Iancu Țucărman,  penultimul supraviețuitor al trenurilor morții din timpul Pogromului  de la Iași. Țucărman avea 98 de ani și a murit din cauza infectării cu SARS-CoV-2,  informează Agerpres.

Iancu Ţucărman a supraviețuit crimelor comise de către regimul lui Ion Antonescu în perioada 28-30 iunie 1941, când armata română, asistată de cea germană și de poliție și jandarmerie, a masacrat o parte importantă a comunității evreiești din Iași.

ADVERTISEMENT

Țucărman a fost urcat într-unul din „trenurile morții” care au plecat din Iași în acele zile, el fiind unul dintre cei opt supraviețuitori din ce 146 de evrei care au fost închiși în vagonul său.

Iancu Țucărman a supraviețuit trenului  morții Iași – Podu Iloaiei

Supravieţuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iaşi, un om cu o dorinţă de viaţă incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruţător. A fost şi va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnităţii umane şi a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat. Domnul Ţucărman a fost un model de stăruinţă şi de compasiune, un om care a reuşit să se împace cu trecutul şi să transforme propria experienţă într-o lecţie pentru generaţiile viitoare”, se arată în mesajul ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul a evocat suferințele îndurate de către Iancu Țucărman în anul 1941, când trenul în care a fost urcat a parcurs în nouă ore cei 20 de kilometri până la Podul Iloaiei. Majoritatea evreilor au murit din cauza setei și căldurii, amplificate de faptul că în vagoane fusese presărat un strat de bălegar proaspăt peste care fusese presărat var nestins, fiind degajată astfel o căldură greu se suportat.

Alături de alţi 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, pentru simpla vină că era evreu. Doar opt supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier, cât şi de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani”, a subliniat ambasadorul Israelului la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Memoria lui Țucărman a fost evocată și de către istoricul Andrei Muraru, consilier prezidențial. „Oricine l-a cunoscut pe domnul Țucărman ar admite că el era întruchiparea perfectă a ceea ce îndeobște numim ”tăria fragilității” întrucât experiența sa copleșitoare era mai mereu, într-un fel hipnotic, exprimată prin cuvinte simple, prin adevăr, de o forță temeinică”, a scris Muraru, într-o postare pe Facebook.

Până să fie răpus de coronavirus, domnul Țucărman a vorbit lumii, cu același ton calm și tremurat, despre „duminica aceea“ când, la 18 ani, a fost ”demascat”, arestat și aruncat într-un vagon de marfă al unui tren, alături de alte mii de oameni, în gara Iași, la finalul lui iunie 1941, spre a fi deportat. Dintre cei îmbarcați în tren, la Podul Iloaiei, destinația finală, au mai ajuns vii doar o parte, unii cu mințile pierdute și toți cu trupurile năruite de sudoare și sete. În total, din trenul aceasta, pe traseul Iași-Podul Iloaiei, au fost descărcate 1.194 de cadavre după „călătoria“ de zece ore. Al doilea tren (cronologic, acesta a demarat primul), care a plecat pe traseul Iași-Călărași, a generat 1.400 de morți în patru zile”, mai  spune Andrei Muraru.

ADVERTISEMENT