Fotbal intern

Gică vs Ianis: comparaţia dintre cei doi Hagi la 20 de ani. La ce capitole stă mai bine juniorul

18.11.2018 | 21:48
Gica vs Ianis comparatia dintre cei doi Hagi la 20 de ani La ce capitole sta mai bine juniorul

Ianis Hagi a debutat la naționala României în meciul din Liga Națiunilor, în compania Lituaniei, câștigat de elevii lui Cosmin Contra cu 3-0. El a intrat în minutul 68, în locul lui Claudiu Keseru și a jucat în spatele colegului său de la naționala U21, George Pușcaș.

Primul meci al lui Ianis a venit la 35 de ani de la debutul lui Gică Hagi sub tricolor, care se întâmpla într-o partidă amicală cu Norvegia, care s-a terminat cu scorul de 0-0. De atunci, a urmat o carieră fabuloasă la națională, care l-a purtat pe Gică Hagi către 125 de selecții, 35 de goluri și 6 participări la turneele finale: trei campionate mondiale (1990, 1994, 1998) și trei campionate europene (1984, 1996, 2000).

Gică vs Ianis: vârsta la debutul în Liga 1 – avantaj juniorul

Născut pe data de 5 februarie 1965, seniorul avea să debuteze în prima divizie la Farul Constanța, într-un meci pierdut cu SC Bacău, scor 0-3, în 11 septembrie 1982. Așadar, la vârsta de 17 ani, 7 luni și 6 zile. În sezonul de debut Hagi a jucat în 18 partide și a marcat 7 goluri.

În comparație, fiul său Ianis, născut la Istanbul pe 22 octombrie 1998, a debutat tocmai în mandatul tatălui său la Viitorul, la o vârstă extrem de fragedă: 16 ani, o lună și 13 zile. Primul meci al lui Ianis a fost pe data de 5 decembrie 2014, într-o înfrângere cu FC Botoșani, scor 1-2, în care tânărul jucător a intrat pe gazon abia în prelungiri. În primul sezon bifat în carieră, Ianis Hagi a jucat în 7 meciuri și a înscris un singur gol, într-o partidă cu FC Botoșani, încheiată cu scorul de 4-4.

Ianis Hagi a debutat la națională la 20 de ani, după ce l-a înlocuit pe Claudiu Keșeru.

Vârsta la debutul la națională – Avantaj Gică Hagi

Dacă Ianis Hagi a debutat la Ploiești în naționala României, la câteva săptămâni după ce a împlinit 20 de ani, mai exact 20 de ani și 25 de zile, tatăl său avea deja un număr important de meciuri până când a schimbat prima oară prefixul. Asta pentru că Gică Hagi jucase în prima partidă pentru tricolori în vara anului 1983, la numai 18 ani, 6 luni și 5 zile. Prestația sa din amicalul cu Norvegia a fost lăudată de presa vremii: „Se cuvine să reținem, mai ales, debutul spectaculos al lui Hagi în echipa națională. El a conlucrat cu Gabor atât de bine, de parcă juca de-o viață în 11-le tricolor. Acesta este principalul câștig al meciului cu Norvegia”, nota publicația „Sportul”, a doua zi după amicalul cu Norvegia.

De altfel, la 20 de ani, „Regele” avea deja în palmares 15 meciuri la națională, dar și un gol marcat, într-o partidă jucată cu Irlanda de Nord și câștigată de britanici cu scorul de 3-2, la 12 septembrie 1984. Totodată, Gică Hagi jucase deja un turneu final pentru naționala României, intrând în două dintre cele trei partide jucate de tricolori la Europeanul din 1984, în egalul contra Spaniei și în înfrângerea cu Germania de Vest.

Ianis și Gică Hagi, în cupele europene. Ce palmares avea „Regele” la 20 de ani

Ianis Hagi a debutat în cupele europene în actuala stagiune. Tânărul decar a jucat în preliminariile Europa League în 4 partide, a și înscris și un gol în meciul cu Racing Luxembourg. Astfel, căpitanul Viitorului a bifat debutul în competițiile europene la 19 ani și 8 luni, 20 de zile. De partea cealaltă, Gică Hagi a jucat și el tot patru meciuri în competițiile europene până la vârsta de 20 de ani. Într-o perioadă în care accederea în Cupa Campionilor Europeni sau Cupa UEFA (actuala Europa League) era mai dificilă, Hagi a jucat cu Sportul Studențesc în a doua competiție continentală, într-o echipă din care mai făceau parte Gino Iorgulescu, Mircea Sandu sau Marcel Coraș.

Gică a debutat în Cupa UEFA la un meci pierdut de Sportul Studențesc, scor 1-2, în fața celor de la Sturm Graz, în 14 septembrie 1983. Avea atunci numai 18 ani, 7 luni și 9 zile. Sportul avea însă să piardă calificarea, după un 0-0 în deplasare. Sezonul următor, trupa din Regie avea să revină în a doua competiție continentală. Sportul a jucat atunci împotriva marelui Inter încă din primul tur al competiției. Cu Hagi titular, studenții obțineau o victorie fabuloasă acasă, scor 1-0, după un gol marcat de Mircea Sandu în minutul 84. „Nerazzurrii” aveau să întoarcă însă scorul în retur și să se califice în turul secund după un 2-0 pe Giuseppe Meazza.

Un avantaj care îl are cu siguranță Ianis Hagi față de Gică până la debutul amândurora la națională este dat de faptul că juniorul a jucat deja fotbal pentru un club din occident. Ianis Hagi a fost transferat la începutul sezonului 2016/2017 de Fiorentina, în schimbul sumei de 2 milioane de euro. Pentru că nu a reușit să se impună la formația italiană, „Regele” l-a adus înapoi pe fiul său, după ce a jucat doar 2 meciuri și 48 de minute pentru echipa de seniori a formației viola.

De partea cealaltă, Gică Hagi nu avea cum să părăsească granițele României în perioana anilor ’80. Țara era condusă de un regim comunist care ținuse granițele închise și nu a permis să aibă loc transferuri de jucători în alte țări. Singurul care a fost aproape în acea perioadă să fie luat de o echipă din străinătate este regretatul Ilie Balaci, cel care pentru o noapte a fost jucătorul lui AC Milan.

În loc de concluzii…

Așadar, Ianis Hagi a debutat în Liga 1 înaintea tatălui său, dar mult mai târziu decât acesta la echipa națională sau în competițiile europene. De asemenea, Ianis beneficiază de o primă experiență în fotbalul mare, la Fiorentina, dar și de o deschidere mult mai mare care i-ar putea permite să se dezvolte mult mai ușor din punct de vedere fotbalistic.

Rămâne de văzut dacă Ianis Hagi va reuși să confirme așteptările pe care toată suflarea microbistă o are după debutul său la națională. Cert este că fotbalistul de 20 de ani va avea parte în continuare de sprijinul tatălui său și va beneficia de cele mai bune condiții din România pentru a progresa în carieră.

„Tricoul o să-l ţin acasă, la loc de cinste, alături de cele de la Fiorentina şi Viitorul. M-am integrat foarte bine, nu am avut nicio problemă cu colegii şi sper să vin cât mai repede din nou la naţională.”
Ianis Hagi, după debutul la naționala mare

„Ianis a fost învățat să muncească, să se dedice unei meserii. S-a sacrificat foarte mult, dar iubește fotbalul. Asta e cel mai important. Vedem apoi cât de mare va fi.”
– Gică Hagi, după debutul fiului său pentru România