Fotbal intern

Ianis Hagi i-a impresionat pe Cosmin Contra și pe colegii de la națională: “E foarte puternic!”. Gata de debut

17.11.2018 | 11:30
Ianis Hagi ia impresionat pe Cosmin Contra si pe colegii de la nationala E foarte puternic Gata de debut
Ianis Hagi l-a impresionat pe Cosmin Contra. Fotbalistul vrea să demonstreze că este un decar adevărat, ca ilustrul său tată Gică Hagi

Decarul Viitorului este senzația lotului tricolor pentru partidele cu Lituania și Muntenegru. Ianis Hagi l-a impresionat pe Cosmin Contra și are șanse bune să fie titular în meciul de la Ploiești. Interesant este că Hagi jr. a fost lăudat de cei din jur în legătură cu una dintre zonele în care el suferea anii trecuți!

Contra l-a chemat în premieră pe liderul de la Under 21 și îl va debuta, mai mult ca sigur, în jocul cu lituanienii. Talentatul mijlocaș ofensiv a dovedit că este la un nivel optim pentru a face față rigorilor internaționale și la seniori.

A crescut enorm din punct de vedere fizic! Ianis Hagi l-a impresionat și pe Cosmin Contra

Perioda petrecută de Ianis Hagi la Fiorentina a scos în evidență una dintre marile carențe ale fotbalistului: fizicul firav! Italienii au evitat să îl folosească prea des în Serie A pentru că Hagi jr., deși era extrem de talentat și avea o tehnică peste medie, întâmpina probleme în duelurile cu adversari mai puternici.

Ianis Hagi bucurie dupa gol
Ianis Hagi se bucura alaturi de Alexandru Pascanu dupa un gol marcat in meciul de fotbal intre reprezentativele U21 ale Romaniei si Liechtensteinului, din cadrul Preliminariilor CE 2019

Revenirea în Liga 1 Betano, sub comanda tatălui său, i-a priit lui Ianis. Acesta a jucat meci de meci, a rămas în plus la sala de forță, iar acum efectele sunt vizibile. Conform informațiilor FANATIK, Hagi jr. a impresionat la antrenamentele desfășurate sub comanda lui Cosmin Contra. Selecționerul a fost uimit de nivelul fizic pe care tânărul jucător îl are.

Ianis Hagi trece printre jaloane
Ianis Hagi la primele antrenamente cu echipa națională de seniori a României

Dacă viteza și precizia cu care lovește balonul cu ambele picioare erau cunoscute de Contra, forța acestuia ridica un semn de întrebare. Dealtfel, și câțiva dintre tricolorii cu selecții numeroase în tricoul primei reprezentative au remarcat că Ianis Hagi nu mai este puștiul plăpând de acum doi, trei ani și s-au arătat încântați de noul lor coleg. “Este foarte puternic! E tare pe picioare”, au comentat aceștia.

Gică Hagi l-a desființat pe Cosmin Contra în trecut: “Îți spune cineva cum să faci convocările!”

Presiunea pe selecționerul Cosmin Contra pentru a-l convoca pe fiul lui Gică Hagi a fost extrem de mare în ultima perioadă. Patronul celor de la Viitorul l-a distrus pe Contra, în luna mai, pentru că nu l-a chemat la lotul de seniori pe Ianis Hagi! “Chiar dacă este băiatul meu, Ianis e căpitanul Viitorului, echipa de pe locul 3, echipa cu cel mai frumos fotbal, cel mai bun în pregătire, cel mai decisiv în 2018, el şi Mitriţă, din Liga 1. E cel mai bun jucător sub 21 de ani care există în România. O spune statistica! Şi nu este convocat, iar Contra zice că vrea să întinerească echipa.

Dar de ce se întâmplă? Că este băiatul lui Hagi. Aceeaşi poveste de acum 3 ani. De ce nu îi dai şansa, cum mi-a dat-o mie Lucescu la 17 ani? Nu, îl lăsăm la coadă, cum îl lăsase şi Fiorentina, mi-l ascundeau. Cică Fiorentina l-a dezvoltat! Ce a dezvoltat? Nu, îl dezvoltă Viitorul! Cum a făcut-o înainte, o face şi acum. Îl creşte să devină jucător mare. A demonstrat-o, de la 14 ani, de când a debutat la lotul naţional, a fost competitiv și cel mai bun pasator de la loturile naţionale, la toate vârstele. Au fost oamenii lui şi au văzut meciurile din pregătire. Ianis, de departe cel mai bun jucător. Băi băieţilor, Gane, Mihalcea, voi înţelegeţi fotbal? Voi aţi câştigat ceva? Ce vedeţi când vă trimite Contra? A început campionatul, pase de gol şi goluri.

Cosmin Contra cu cârja în mână
Cosmin Contra, care încă are greutăți în deplasare din cauza problemelor de la piciorul stâng, a fost criticat aspru, în trecut, de Gică Hagi

Cosmine, bagă un semn de întrebare mare. Mare! Nu se poate aşa ceva. Cine comandă lucrurile? Toate indiciile mele duc spre acest lucru, că se fac convocările prin spate. Sunt prea mulţi de la Viitorul? Poate se supăra cineva, Cosmine, care ţi-e drag ţie. Şi poate face convocările. Este 100% cineva în spate care-ţi spune ce să faci. Credeam că în România este totul sportiv, dar probabil sunt prin spatele birourilor sau în spatele uşilor închise”, afirma Gică Hagi.

Absența lui Budescu, șansa lui Hagi jr.

Acum, după ce naționala Under 21 s-a calificat la Euro 2019, cu un Ianis sclipitor, Cosmin Contra a decis să apeleze la serviciile acestuia pentru partidele cu Lituania și cu Muntenegru. E drept, cele două jocuri au o miză relativă, șansele ca România să termine pe primul loc în grupa din Liga Națiunilor fiind pur teoretice. În plus, a contat și faptul că Budescu este indisponibil la această oră.

Ianis nu e chemat la naţionala de tineret sau la echipa mare datorită numelui. Ianis, în ultimul timp, atât la tineret, cât şi la club, a avut randament ridicat, consistenţă în joc şi goluri marcate. Şi cred că absenţa lui Budescu a făcut ca Ianis să fie convocat. Putea oricum şi dacă Budescu nu era accidentat să vină la acţiune”, a declarat Cosmin Contra despre convocarea lui Ianis Hagi. Acum, după ce l-a avut la antrenamente, Contra este tot mai convins că Hagi jr. reprezintă o soluție permanentă și pentru naționala de seniori a României.

Ianis Hagi driblează un adversar
Prestațiile lui Ianis Hagi de la Viitorul au contat în convocarea sa la prima reprezentativă

Lotul convocat de Cosmin Contra pentru partidele cu Lituania (17 noiembrie, ora 21:45, la Ploiești) și cu Muntenegru (20 noiembrie, ora 21:45, la Podgorica)

Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 55/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 6/1), Romario Benzar (FCSB, 13/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 31/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 12/0), Alexandru Pașcanu (Leicester City, 0/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 14/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 6/0)

Mijlocași: Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 38/5), Răzvan Marin (Standard Liege, 14/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 6/0), Tudor Băluță (FC Viitorul, 2/0), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 26/9), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS, 2/0), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 CS, 6/0), Ianis Hagi (FC Viitorul, 0/0), Alexandru Maxim (Mainz, 32/3), Ciprian Deac (CFR Cluj, 16/3)

Atacanți: Claudiu Keșerü (Ludogorets, 27/6), George Pușcaș (US Palermo, 2/0), George Țucudean (CFR Cluj, 8/2), Andrei Ivan (Rapid Viena, 6/0) – accidentat, a părăsit cantonamentul naționalei