News

Iarna a sosit înaintea toamnei în această parte a Europei. În timp ce în România se anunţă caniculă, în Suedia stratul de zăpadă atinge 40 cm. Video

În Scandinavia s-a consemnat prima ninsoare a sezonului, iar în Laponia a căzut cea mai mare cantitate de zăpadă consemnată vreodată în luna septembrie.
22.09.2023 | 14:30
Iarna a sosit inaintea toamnei in aceasta parte a Europei In timp ce in Romania se anunta canicula in Suedia stratul de zapada atinge 40 cm Video
Zăpadă de aproape 40 cm în Suedia și Finalnda Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În timp ce vremea vară autentică predomină în România și în zona sudică a Europei, cu temperaturi care ajung până la 35 de grade Celsius, nordul continentului are parte de o răcire accentuată, iar în nordul extrem a venit deja iarna.

38 cm de zăpadă la Kiruna, în Suedia

Zilele trecute nordul Europei a fost traverasat de un ciclon puternic, care a provocat pătrunderea masivă a aerului polar, astfel încât cantități abundente de zăpadă a căzut în nordul Suediei și Finlandei.

ADVERTISEMENT

Meteorologii spun că este cea mai mare cantitate de zăpadă căzută în această zonă în luna septembrie, în nordul Finlandei şi în oraşul suedez Kiruna stratul de omăt ajungând la 38 cm. “O astfel de zăpadă abundentă nu a fost niciodată înregistrată în Laponia în această parte a anului”, spun specialiştii, deşi acesta este unul dintre cele mai reci locuri din Europa, iarna temperaturile coborând sub -50 grade Celsius.

Ninsoarea a albit mai multe localităţi din această zonă şi a provocat mari probleme în trafic, fiind consemnate cantităţi semnificative de zăpadă și în nord-vestul Rusiei, pe coasta Mării Barents, în orașul Murmansk, care are peste 300.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Temperatura maximă medie pentru această perioadă a anului în Laponia este de aproximativ 8 grade Celsius, iar dimineața se înregistrează în jur de 2 grade Celsius. Zăpada nu este neobișnuită la sfârșitul lunii septembrie în Laponia, dar de obicei cantitatea căzută este neglijabilă.

Și, în timp ce o răcire puternică a afectat nordul Scandinaviei, a fost semnificativ mai cald în sudul regiunii, cu temperaturi de 15 până la 20°C, astfel încât acest aer polar nu a pătruns în sudul Suediei și Finlandei. De astăzi este de aşteptat ca temperaturile să crească uşor şi în nord, la valori cuprinse între 5 şi 10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În iulie, revenirea fenomenului meteorologic El Niño a fost confirmată oficial de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Pe lângă încălzirea globală din cauza emisiilor de carbon cauzate de om, experții au spus că este o „dublă șansă” pentru vreme extremă și temperaturi record. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) aprecia în urmă cu două săptămâno că există o șansă de 95% ca un sezon El Niño moderat până la puternic să continue până în februarie 2024.

Evenimentele El Niño durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista ani de zile, atingând vârful între noiembrie și ianuarie. Evenimentul actual este de așteptat să continue în 2024, experții prevăzând că se va consolida în lunile următoare și se va încheia în primăvara anului viitor. Cu toate acestea, puzzle-ul complicat al sistemelor meteorologice ale lumii face dificilă prezicerea modului în care El Niño va afecta vremea Europei.

ADVERTISEMENT

Modul în care schimbă precipitațiile, vântul, temperaturile și alte modele climatice pot varia, de asemenea, în funcție de locul în care vă aflați pe continent. “Anii El Niño au tendința de a avea un început de iarnă ușor umed în vestul Europei (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ian-martie) în cea mai mare parte a nordului Europei”, spune profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză de lungă durată la Met Office, din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Un francez nu poate să-și găsească un loc de muncă din cauza înfățișării...
Un francez nu poate să-și găsească un loc de muncă din cauza înfățișării sale: „Îmi place să fiu privit ca un tip normal”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Reacţia mamei suspectului din Brăila, după ce poliţiştii au găsit în casa ei...
Reacţia mamei suspectului din Brăila, după ce poliţiştii au găsit în casa ei un cuţit ascuns în bibliotecă
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile...
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile șocante făcute de Adina Maria în scandalul uriaș
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54...
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Loredana în costum de baie, la 54 de ani. A pozat fără inhibiții la malul mării
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
O artistă din România, revenire de senzație. Cât câștigă la o cântare
O artistă din România, revenire de senzație. Cât câștigă la o cântare
Veste de ultimă oră pentru o categorie de pensionari. Ce trebuie să facă...
Veste de ultimă oră pentru o categorie de pensionari. Ce trebuie să facă pentru a le creşte pensia după recalculare
Dumitru Buzatu, nemulțumit că a fost interogat de „mascați cu veste antiglonț” atunci...
Dumitru Buzatu, nemulțumit că a fost interogat de „mascați cu veste antiglonț” atunci când a fost prins cu mita în portbagaj. Apărarea: „I-a fost încălcat dreptul la tăcere”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi