News

Iarna anului 2022-2023, influențată de un vortex polar. Ce anunță meteorologii pentru următoarele luni

Un vortex polar se formează cu repeziciune, astfel că iarna anului 2022-2023 va fi influențată de acest fenomen. Momentan, veștile sunt bune.
17.09.2022 | 22:00
Iarna anului 20222023 influentata de un vortex polar Ce anunta meteorologii pentru urmatoarele luni
Vortexul polar va influența iarna din România. Foto: Cancan
ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat că răcirea stratosferei crește puternic în septembrie și octombrie, astfel că temperaturile cele mai scăzute sunt în decembrie, când vortexul polar e cel mai puternic.

România ar putea avea parte de o iarnă blândă

ANM anunțase deja că vremea se va răci brusc spre finalul lunii septembrie, iar la munte sunt posibile chiar ninsori. Vortexul polar influențează vremea din SUA și Europa, astfel că meteorologii îl monitorizează cu mare atenție în fiecare an.

ADVERTISEMENT

După ce au studiat cu atenție acest vortex în formare, meteorologii par să aibă vești bune pentru români și pentru europeni: iarna va fi blândă. Prognozele meteo pe termen mediu realizate de cele mai mari institute din Europa, Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Regatului Unit, arată că iarna va fi cu puțină zăpadă și cu temperaturi peste medie.

Acest lucru ar putea crea probleme în agricultură, însă oamenii vor consuma mai puține resurse pentru a se încălzi, deci vor cheltui mai puțini bani.

ADVERTISEMENT

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a transmis cercetătorul științific George Gârbacea, conform Stirile Pro Tv.

Potrivit datelor oferite de Centrul European de Prognoze, în prima parte a iernii sunt șanse foarte mici să ningă în țara noastră. Pentru că sunt șanse ca acest fenomen meteorologic să fie însoțit de ger, agricultura ar putea avea de suferit.

ADVERTISEMENT

”Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”, a transmis Daniel Alexandru, șeful unui laborator de agrometeorologie.

Între timp, în Oceanul Pacific va fi vizibil la iarnă fenomenul ”La Nina”, care va produce temperaturi foarte scăzute ale apei de la suprafața Oceanului.

ADVERTISEMENT

”Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a explicat și Florinela Georgescu, director ANM.

Între timp, meteorologii studiază cu atenție fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse, zonă de unde vin de obicei masele de aer foarte rece în iernile geroase. Momentan, semnele sunt bune și oamenii ar putea avea parte de iarna blândă, mult așteptată.

ADVERTISEMENT