News

Iarnă mai ușoară în Europa. CE pregătește o măsură care va limita manipularea preţurilor la gaze

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că UE trebuie să introducă rapid o plafonare temporară a preţului la gazele naturale.
05.10.2022 | 14:58
Iarna mai usoara in Europa CE pregateste o masura care va limita manipularea preturilor la gaze
Comisia Europeană pregătește planul care va ajuta europenii să aibă o iarnă mai ușoară. Foto: canva.com, hepta.ro – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Pentru ca Europa să aibă o iarnă cât mai ușoară, asta cer majoritatea statelor membre. Cel puțin până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor.

Gaze mai ieftine la iarnă, în Europa

Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta.

ADVERTISEMENT

O astfel de plafonare a preţului la gaz trebuie concepută corect pentru a garanta securitatea aprovizionării“, a declarat Ursula von der Leyen în fața parlamentarilor europeni adunați la Strasbourg.

Conform Agerpres, Comisia Europeană a propus până în prezent o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc. Asta s-a întâmplat pe fondul temerilor conform cărora o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor.

ADVERTISEMENT

Efectul? Producătorii de gaze naturale ar fi fost foarte tentanți să aleagă alte destinaţii. Totuși, presiunea pusă de majoritatea statelor – printre care se află Franţa, Belgia, Italia şi Polonia – a dus la ideea unei plafonări generale.

Mesaj pentru Rusia

Așadar, CE are misiunea de a prezenta mai multe propuneri cu privire la această temă înaintea summitului UE programat pentru sfârşitul acestei săptămâni. Totodată, prezentarea propunerilor trebuie să vină şi înaintea reuniunii miniştrilor Energiei (n.r. – 11 şi 12 octombrie).

ADVERTISEMENT

Executivul european este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate. Ar fi o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate“, a completat Von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că oficialii de la Bruxelles trebuie să analizeze preţurile la gaz care vizează industria și încălzirea. În acest sens se va colabora cu statele membre pentru reducerea preţurilor la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor.

ADVERTISEMENT

Scopul? Limitarea impactului manipulării preţurilor de către Rusia. Șefa CE a mai afirmat că în prim-plan este o soluţie temporară găsită pentru o perioadă excepţională.

ADVERTISEMENT