News

Iarna s-a instalat în mai multe județe din România. Utilajele de deszăpezire au intervenit. Video

31.10.2020 | 12:09
Iarna sa instalat in mai multe judete din Romania Utilajele de deszapezire au intervenit Video
ADVERTISEMENT

Prognoza celor de la ANM s-a adeverit, iar iarna s-a instalat, la final de octombrie, în mai multe județe montane din România, acolo unde a nins abundent și a fost necesară intervenția utilajelor de deszăpezire.

Primul episod de iarnă veritabilă din țară a fost consemnat în ultimele 24 de ore. Cei de la drumuri au intervenit, noaptea trecută, cu utilajele pentru deszăpezire, pe mai multe șosele din Sibiu, Braşov, Suceava şi Harghita.

ADVERTISEMENT

Pe una dintre cele mai înalte șosele din România, Transfăgărăşan, acţiunea de curăţare a zăpezii continuă şi la această oră, dat fiind faptul că și vântul bate cu putere.

Iarnă în mai multe județe din România. Utilajele de deszăpezire au intervenit

Responsabilii de drumuri din Brașov au intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru deszăpezirea mai multor drumuri din Sibiu, Braşov şi Harghita. Pe DN 7 C Transfăgărăşan, la Bâlea Lac operațiunea de deszăpezire a continuat și sâmbătă dimineața.

ADVERTISEMENT

Conform observatornews, s-a intervenit pentru a îndepărta zăpada de pe șosele şi în staţiunea Poiana Braşov, unde s-au împrăştiat circa 5 metri cubi de material antiderapant. Conform reprezentanţilor Primăriei Braşov, în oraş nu a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire.

deszăpezire
Iarna s-a instalat în mai multe județe din România. Utilajele de deszăpezire au intervenit. Sursa foto: observatornews.ro

S-a consemnat primul episod de lapoviță și ninsoare și în Harghita. Drumarii au intervenit cu utilaje, în noaptea de vineri spre sâmbătă, și au împrăștiat 24 de tone de sare.

ADVERTISEMENT

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, precipitații abundente au căzut pe drumurile naționale 12, 12A, 12C, 13B și 15. SDN Miercurea Ciuc a acționat cu 6 utilaje care au răspândit 24 de tone de sare, au anunțat cei de la DRDP Brașov.

A nins și în Moldova

Primul episod de iarnă a adus zăpadă și zona de munte a județului Suceava. Potrivit reprezentanților Prefecturii Suceava, sâmbătă dimineață ningea în Pasul Tihuța și în Pasul Mestecăniș, ambele situate pe DN 17, dar și în Pasul Palma, de pe DN 17A.

ADVERTISEMENT

MonistorulSV scrie că reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc au acționat cu două ATB în zona Tihuța, 1 ATB la Mestecăniș, 1 UM la Palma și 1 UM la Șesuri, pe DN 18, iar utilajele trimise pe drumuri împrăștie material antiderapant.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că maniera de condus trebuie adaptată condițiilor de drum specifice sezonului rece.

”Având în vederea atenționarea meteorologică de ninsori și viscol valabilă pînă astăzi la ora 20.00, pentru reducerea riscului de implicare în accidente rutiere, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zonele vizate, să circule cu viteză redusă, adaptată condițiilor unui carosabil umed, alunecos sau acoperit cu zăpadă, să folosească sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, să păstreze o distanţă suficient de mare între autovehicule pentru a putea opri în siguranţă dacă situația o impune, să utilizeze cu precădere frâna de motor pentru reducerea vitezei, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului.”, anunță cei din Poliție.

ADVERTISEMENT