Life

Iată cum se prepară cel mai bun mujdei de usturoi. Cinci rețete simple și gustoase

21.10.2020 | 20:27
Iata cum se prepara cel mai bun mujdei de usturoi Cinci retete simple si gustoase
ADVERTISEMENT

Mujdeiul este cel mai simplu, dar și cel mai utilizat sos în bucătăria tradițională românească. Usturoiul este unul dintre cele mai populare condimente, fiind și un antibiotic puternic, dar si un reglator al colesterolului.

Usturoiul este considerat o plantă minune când vine vorba de sănătate, fiind folosit pentru combaterea infecțiilor respiratorii, pentru reducerea tensiunii arteriale, pentru tratarea fungiilor, având și capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului.

ADVERTISEMENT

Deși mujdeiul clasic de usturoi era alcătuit doar din trei ingrediente, de-a lungul timpului au apărut diverse modalități de preparare a acestui sos renumit.

Iată cum se prepară cel mai bun mujdei de usturoi. Cinci rețete simple și gustoase

Nenumărate mâncăruri sunt servite cu mujdei de usturoi, iar, în funcție de regiunea în care este pregătit, mujdeiul poate să fie foarte diferit. În Oltenia, se adaugă adeseori oțet și mărar în mujdeiul de usturoi. În Transilvania, acestui sos i se adaugă smântână, oțet și miere. În Dobrogea, cel mai des se adaugă roșiile și ardeiul iute.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește aspectul cel mai important, și anume pasta de usturoi, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 căpățâni de usturoi, 1 linguriță sare, 2 linguri ulei de floarea soarelui și câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet. Mai întâi, se curăță usturoiul de coajă, se pune usturoiul tăiat bucăți în mojar și se presară cu sare, iar apoi se pisează până devine pastă. Se adaugă uleiul, câte puțin, amestecând până se încorporează întreaga cantitate, iar amestecul va căpăta un aspect cremos, de culoare albă.

Pentru mujdeiul de usturoi clasic este nevoie de: pasta de usturoi preparată mai sus, 300 ml. apă, sifon sau apă minerală și pătrunjel verde tocat. Se prepară pasta de usturoi după indicațiile primei rețete, iar, după ce s-a încorporat uleiul în usturoi, se adaugă încet apa minerală, amestecând ușor cu o lingură, până se albește sosul. Mai apoi, se presară pătrunjel și se poate servi lângă pește, carne sau legume.

ADVERTISEMENT

Pentru mujdeiul tip maioneza cu muștar aveți nevoie de pastă de usturoi, 1 linguriță muștar, 60 – 80 ml ulei, și 1 linguriță de oțet sau zeamă de lămâie. Când pasta de usturoi este gata, se adaugă muștar și se freacă. Se adaugă treptat uleiul, ca la maioneză, amestecând până se încorporează. În funcție de preferințe, se poate adăuga și oțet sau suc de lămâie.

Mujdei de usturoi
Iată cum se prepară cel mai bun mujdei de usturoi. Cinci rețete simple și gustoase

Pentru mujdeiul de usturoi cu roșii coapte aveți nevoie de pasta de usturoi, 4 roșii cherry, verdeață și 2 linguri de apă minerală. După ce este gata pasta, de pun roșiile la prăjit într-o tigaie tip grill, în puțin ulei și se rumenesc ușor pe toate părțile. Apoi se iau roșiile și se zdrobesc, îndepărtându-se coaja. Se amestecă pulpa de roșii cu pasta de usturoi și se mai adaugă puțină apă minerală sau ulei de măsline, după preferințe.

ADVERTISEMENT

Pentru mujdeiul de usturoi cu smântână este nevoie de pasta de usturoi și 250 ml smântână fermentată sau iaurt gras. Când pasta de usturoi este preparată conform indicațiilor de mai sus, se adaugă smântâna sau iaurtul, amestecând ușor, până se încorporează  complet și se servește cu legume, cu carne, sau chiar alături de cartofi prăjiți.

Mujdei
Iată cum se prepară cel mai bun mujdei de usturoi. Cinci rețete simple și gustoase

Pentru mujdeiul de usturoi cu verdeață aveți nevoie de ingredientele folosite pentru mujdeiul de usturoi clasic, de frunzele de la o legătura de verdeață și de 2 linguri de ulei extravirgin de măsline.  Frunzele se pun în cuva blenderului vertical cu două linguri de ulei și se mixează până se mărunțesc. Acest amestec se încorporează cu o lingură în pasta de usturoi, amestecând și turnând treptat ca la o maioneză clasică până se omogenizează complet.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: