Fotbal intern

Ibrahima Tandia, mesaj direct pentru Gigi Becali: ”Am venit în România să joc la Steaua”

24.02.2019 | 12:23
Ibrahima Tandia mesaj direct pentru Gigi Becali Am venit in Romania sa joc la Steaua
ADVERTISEMENT

Jucătorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, Ibrahima Tandia, i-a transmis un mesaj direct finanțatorului de la FCSB, Gigi Becali, într-o discuție cu FANATIK. Play-makerul malian în vârstă de 25 de ani a dezvăluit că își dorește să joace din sezonul viitor la formația pregătită de Mihai Teja.

”Înainte să vin în România, nu auzisem decât despre Steaua București. Steaua este un club foarte mare, iar unul dintre gândurile mele atunci când am venit să joc în România a fost acela să ajung la Steaua, care este cea mai importantă echipă din țară. Acum, sunt bine aici, la Sepsi, dar obiectivul meu, la fel cum obiectivul tuturor celor care evoluează în Liga 1 Betano, este să ajung să joc la Steaua. Toată lumea vrea să joace la Steaua!”, a declarat fotbalistul care a jucat în naționalele mici ale Franței cu celebrii Paul Pogba, Raphael Varane sau Samuel Umtiti.

ADVERTISEMENT

Ibrahima Tandia, mesaj direct pentru Gigi Becali: ”Din vară sunt pregătit să vin la FCSB”

”Sezonul acesta voi rămâne la Sepsi, avem o echipă foarte bună, dar din vară sunt pregătit să vin la FCSB. Nu am fost contactat de Gigi Becali, nu am vorbit cu el. El este patronul echipei Steaua și este normal să spună tot ce dorește. Gigi Becali e un om ca toți ceilalți. Și fanii te laudă când joci bine, dar spun că ești zero când o faci mai slab. Și eu când fac o partidă reușită sunt fericit, iar când nu îmi iese jocul mă simt foarte prost. E normal să fie așa. Gigi Becali iese la televizor și toată lumea vede ce spune el, dar ca jucător e mai bine să-ți se spună în față astfel de lucruri”, este mesajul lui Ibrahima Tandia pentru Gigi Becali.

Povestea e simplă. Omul e simplu. A plâns să meargă la fotbal! Mama l-a certat, dar a izbutit să evadeze pe terenul de fotbal. A bătut mingea cot la cot cu Varane, Pogba sau Umtiti, campioni mondiali vara trecută în Rusia, a refuzat greii Angliei, a ajuns în Spania, dar nu a jucat. S-a întors în Ligue 2, s-a ”lipit” de un scandal cu canabis, dar a luat-o de la capăt. Acum un an a venit la Sfântu Gheorghe și s-a restartat.

ADVERTISEMENT

Așa arată, pe scurt, viața și cariera lui Ibrahima Tandia, noua senzație din Liga 1 Betano. Dar nouă nu ne ajung descrierile telegrafice. Vrem detalii. Vrem fotbal și amănunte. Să-l lăsăm pe Ibrahima Tandia să le spună. Iar acesta ne-o aruncă direct în față: ”Am venit în România să joc la Steaua!”. Domnu’ Gigi Becali, sunteți bine?

Copilăria

”Mama nu m-a lăsat la fotbal, m-a trimis la școală”

”M-am născut în departamentul parizian 91, într-o suburbie numită Logjumeau. Mama îmi spunea să mă duc la școală și să învăț. La 13 ani, mai multe echipe au vrut să mă ia la academiile lor. Mama nu m-a lăsat să merg, mi-a zis că trebuie să-mi continuu studiile. Am plâns foarte, foarte mult atunci. Nu provin dintr-o familie bogată, dar nici dintr-una foarte săracă. E drept, însă, că fotbalul este modul prin care pot să asigur întregii familii un trai bun. Acesta este obiectivul meu. E greu să aibă toată lumea salarii bune și locuri de muncă, așa că mă gândesc în fiecare zi că pot să îi întrețin pe toți ai mei jucând fotbal. Că sunt eu, și în spatele meu e întreaga familie”.

ADVERTISEMENT

Începuturile

”Toată familia juca fotbal, aveam numai fotbal în cap”

”Am început să joc fotbal de mic copil, toți prietenii meci jucau fotbal, toată familia mea juca fotbal, așa că în capul meu era numai fotbal. Mama mea, Nicole, îmi spunea mereu când venea de la muncă, în fiecare zi, că mi-e capul numai la fotbal. Mă uitam la meciurile lui PSG și visul meu era să ajung acolo. M-am format la Sochaux Montbelliard, am avut primul contact cu fotbalul mare la 17 ani, în Ligue 1, la Caen, după care am avut ghinionul să mă accidentez și am lipsit o perioadă lungă. Am plecat la un moment dat în Spania, la Deportivo Alaves. După o săptămână la Alaves m-am accidentat din nou, apoi am ajuns la Tours. Iar acum un an am acceptat o nouă provocare în carieră, venind în România”.

Visul englez

”Suna telefonul în fiecare dimineață: Chelsea, Arsenal, Liverpool”

”Când am fost la naționalele Franței U15, U16 și U17, am jucat alături de Varane, Pogba, Luca Digne, Kondogbia, Yaya Sanogo, Umtiti, Areola. Era o echipă formată numai din fotbaliști care erau legitimați la cluburi din Ligue 1. Suna telefonul în fiecare dimineață cu diverse oferte și propuneri. La 17 ani eram dorit de Chelsea, Arsenal și Liverpool. Am vorbit cu mama și i-am spus că sunt mulți jucători francezi buni care pleacă în străinătate și nu joacă. Eram aproape de familie, care e totul pentru mine, și am decis să rămân în Franța ca să capăt experiență. Mi-era teamă că n-o să joc. La Chelsea erau jucători uriași și mi-ar fi fost dificil să mă impun, așa că am semnat în Ligue 1. Din păcate, au urmat accidentările”.

ADVERTISEMENT

Accidentările

”Plângeam și eram singur! Complet singur!”

”Am două operații la genunchiul stâng și două la genunchiul drept. Perioada de recuperare este foarte, foarte dificilă. Vedeam cum coechipierii mei se antrenează și joacă, iar eu eram singur. Complet singur! Au fost momente când am plâns, dar acum totul face parte din trecut. Sunt fericit că pot să ating mingea în fiecare zi, profit de acest lucru, muncesc și încerc să recuperez timpul pierdut”.

Scandalul carierei

”O mare minciună! Nu am fumat niciodată canabis!”

”Problema cu testul pozitiv la canabis a fost pe vremea când l-am avut antrenor pe Marco Simone la Tours. Am fumat o țigară și el a zis că a ieșit pozitiv testul la canabis, dar nu este adevărat. Antrenorul a spus presei că rezultatul era pozitiv, dar a fost o mare minciună. Nu am fumat niciodată canabis! Marco Simone a avut atunci ceva cu mine. Totul a pornit după un meci la finalul căruia mi-a reproșat cum am jucat”.

Sepsi Sfântu Gheorghe

Explozia din 2018 i-a urcat prețul cu juma’ de milion de euro!

Ibrahima Tandia este cel mai dorit jucător în Liga 1 Betano. Nu doar FCSB s-a interesat de el, dar și alte echipe i-au contactat pe cei de la Sepsi și pe impresarii jucătorului. Pentru a liniști lucrurile, Sepsi i-a prelungit contractul, dar probabil doar pentru a încasa bani mai mulți. Covăsnenii sunt convinși că le va fi greu să-l țină pe cel căruia anul 2018 i-a crescut cota cu 500.000 de euro! Dar să-l lăsăm pe stângaciul de doar 1,71 metri să povestească în continuare.

Ibrahima Tandia în meciul Concordia - Sepsi
Ibrahima Tandia în meciul Concordia – Sepsi

”Am ajuns în România după ce impresarul meu actual mi-a spus despre ofertă, mi-a vorbit despre club și mi-a prezentat antrenorul. M-a impresionat foarte mult discursul lui Mister Neagoe. Aveam mai multe oferte în acel moment, dar după ce am vorbit cu el, am ales fără ezitare să vin la Sepsi. Când eram foarte tânăr, am plecat de la Paris într-un orășel foarte mic, așa că atunci când am ajuns la Sfântu Gheorghe impactul nu a mai fost la fel de mare. Este un oraș liniștit, iar mie și familiei ne place foarte mult”.

”Din campionatul României îmi plac foarte mult cum joacă Ianis Hagi și Alexandru Mitriță. Ianis m-a impresionat pentru că are stângul, are dreptul, are tehnică și este calm când are mingea la picior” – Ibrahima Tandia

”Dintre jucătorii români îi știam pe Hagi, pe Mutu și pe Chivu, care purta cască la Inter” – Ibrahima Tandia

Cariera lui Ibrahima Tandia

# Sochaux (2010 – 2011)

# Caen (2011 – 2013)

# Alaves (2013 – 2014)

# Tours (2014 – 2018)

# Sepsi (2018 – ?)

Cifrele carierei lui Ibrahima Tandia

# 17 ani avea mijlocașul cu origini maliene și senegaleze când a ajuns la Sochaux Montbelliard;

# 17 meciuri și două goluri a marcat Ibrahima pentru naționalele U16 și U17 ale Franței;

# 4 meciuri și un gol are Tandia pentru Mali U23, pentru care a debutat pe 18 mai 2016;

# Un meci în Ligue 1 are Tandia, jucat în tricoul lui Caen: 11 minute în Rennes – Caen 3-2, 28 august 2011;

# 14 goluri în 39 de meciuri are jucătorul malian pentru Sepsi, cele mai bune cifre din carieră. La Tours, în 3 sezoane și jumătate, are 8 goluri în 67 de meciuri.

ALTE CIFRE

7.000 de euro este salariul lunar al lui Tandia la Sepsi

0 euro s-au plătit pe transferurile de până acum ale lui Ibrahima Tandia. Niciun club nu a plătit vreun ban pentru a-l aduce!

400.000 de euro valora Tandia în februarie 2018 când a venit la Sepsi, acum a ajuns la 900.000 de euro! Jumătate de milion de euro creștere într-un an!

ADVERTISEMENT