Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, miercuri, la ora 11:30, contestaţia formulată de preşedintele AUR, George Simion, împotriva hotărârii CCR nr. 32 privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
Judecătorii ÎCCJ au respins contestația formulată de George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale.
”Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată din oficiu. Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatorul Simion George Nicolae împotriva Hotărârii nr. 32 din data de 06 decembrie 2024 pronunţate de Curtea Constituţională, privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din anul 2024, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea ÎCCJ.
Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a declarat miercuri că acțiunea partidului din care face parte este pentru apărarea valorilor și principiilor românilor.
”Suntem aici pentru că onorata Curte Constituțională a înfrânt dreptul. Vrem ca dreptul astăzi aici să prevaleze. Suntem aici pentru că onorata Curte Constituțională a încălcat statul de drept. Suntem aici pentru ca justiție independentă a României să restabilească statul de drept. Suntem aici nu pentru un candidat anume, ca să fie lucrurile cât se poate de clare, ci pentru principii și pentru valori. Suntem aici pentru a încerca să păstrăm din bruma de stat de drept pe care mi l-a mai lăsat sfertoregele Klaus Iohannis, care s-a înscăunat prin această hotărâre președinte sine die al României”, a transmis Gheorghe Piperea.
Mai mult, el susține că CCR prin anularea alegerilor prezidențiale în baza unor note informative care nu constituie probe a reintrodus serviciile secrete în sistemul judiciar.
”Onorata Curte Constituțională a făcut o inovație, este ceva unic în istorie, cred că este ceva unic și în istoria Uniunii Europene. S-a întrunit într-o ședință informală, a aplicat în mod direct și nemijlocit un text din Constituție care nu îi permite anularea alegerilor. Cel mai grav dintre toate, a reintrodus de la nivelul cel mai înalt al sistemului nostru jurisdicțional politic în sistemul judiciar, serviciile secrete. A dat o hotărâre pe baza unor note informative care, atenție, nu sunt probe, sunt niște păreri, sunt niște recomandări ale serviciilor secrete”, a mai spus europarlamentarul AUR.
Președintele AUR, George Simion, a mers miercuri, la ÎCCJ, împreună cu avocatul partidului, să aștepte decizia judecătorilor și a lansat mai multe săgeți către PSD, PNL, USR și UDMR.
”Nu există nicio explicație morală sau constituțională pentru decizia de vineri. La această ședință nu a fost prezent niciun judecător adevărat. Azi am depus o contestație care va fi evaluată de judecători adevărați”, a declarat George Simion.
Liderul AUR a susținut în sesizarea depusă la ÎCCJ că „decizia luată de judecătorii CCR în data de 6 decembrie este un precedent extrem de periculos, întrucât încalcă articolul 2 din Constituţie, care prevede că ‘suveranitatea naţională aparţine poporului român şi se exercită prin reprezentanţii săi aleşi’, repetabilă ori de câte ori puterea se vrea stabilă la putere, deci ne-înlocuibilă prin alegeri, iar pe de altă parte, este o motivație foarte serioasă pentru ca poporul să își piardă încrederea în democrație, alegeri și statul de drept”, se precizează într-un comunicat de presă al AUR.
Potrivit aceleiași surse, George Simion a subliniat în sesizarea sa că aceiași judecătorii CCR au decis, pe 2 decembrie, validarea turului întâi al alegerilor prezidențiale.
„Decizia CCR a anulat în totalitate procesul electoral. Nu doar turul I de scrutin a fost anulat, ci întregul proces electoral. Trebuie acum ca totul să fie luat de la capăt – minus, foarte probabil, candidații care vor fi invalidați pe parcurs pe motiv de note informative de la serviciile secrete.
Se observă din motivarea deciziei CCR de vineri că singurele ‘probe’ pe care s-a bazat decizia de anulare a întregului proces electoral sunt notele informative de la SRI, SIE și Ministerul de Interne, așa-zis desecretizate de CSAT.
Nu există niciun motiv în acest moment, rațional sau emoțional, să credem că acest precedent nu va fi devenit un tipar de acțiune statală în viitoarele alegeri. (…)
A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite ca evenimente sau fapte administrative ori electorale să îl împiedice sau să îl deturneze de la parcursul normal. Această atribuție de a veghea se exercită în timpul, iar nu după alegeri”, se mai arată în contestația depusă de liderul AUR la ÎCCJ.
În comunicatul formațiunii politice se mai precizează că Georges Simion va fi prezent la ședința Înaltei Curți de Casație și Justiție care va avea loc miercuri, 11 decembrie.