Aflat la guvernare alături de un PNL care controlează politica externă a țării, atât prin șeful statului cât și prin ministrul de externe, liderul PSD a ținut să pună o graniță fermă în ceea ce privește apropierea PSD-ului de Uniunea Europeană.
Departe de perioada în care Liviu Dragnea și apropiații săi din conducerea PSD-ului demonizau instituțiile europene pentru cerințele respectării statului de drept, astăzi, Marcel Ciolacu, se află la guvernare alături de un PNL care, cel puțin în ceea ce privește politica externă, mai ales în contextul actual, urmează cu strictețe linia UE și NATO. Zilele trecute însă, liderul social-democrat a ținut să traseze o graniță clară în ceea ce privește apropierea partidului pe care-l conduce de instituțiile și valorile europene.
Sâmbătă, la alegerile interne de la filiala din Bistrița Năsăud, liderul PSD a vorbit despre nevoia ca România să-și apere valorile în raport cu Uniunea Europeană, făcând referire la valorile creștine.
„Trebuie să ne păzim şi valorile României în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, vorbeam cu domnul Stănescu, categoric altă cale pentru Europa şi pentru România nu există, decât o Uniune Europeană. Dar cred că s-a exagerat un pic şi s-a încercat şi am resimţit cu toţii şi vedem acum efectul creat de această exagerare şi această impunere unor valori sau aşa-zise valori pe care nu le identificăm în valorile noastre creştine cred că calea trebuia să fie cu totul alta şi lucrurile ar fi trebuit făcute după mult mai multe discuţii şi mai puţine impuneri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Declarația vine în contextul în care liderul PSD, ca și alți lideri ai partidului, au ironizat și apoi respins ideea de economisire a consumului de energie în contextul actualei crize, comparând propunerile discutate în spațiul european cu măsurile stricte impuse de către regimul comunist. o strategie urmată și de către partidele de extremă dreapta de pe scena politică românească.
Unii analiști politici sunt de părere că acest tip de mesaj este unul care vine în continuarea istoriei social-democraților, care mereu au avut acest tip de mesaje suveraniste, set de idei susținut astăzi în principal de către Kremlinul lui Vladimir Putin.
„Cred că Marcel Ciolacu l-a urmărit pe domnul Vladimir Putin. Președintele rus spunea, la litere, exact același lucru: „noi suntem o civilizație creștină, suntem săturați de homosexualii de la Bruxelles să ne impună regulile, trebuie să ne facem propriul drum, suntem suveraniști”, asta e. E un mesaj nu atât ca răspuns la ascensiunea AUR, de care nu cred că sunt oricum foarte deranjați, ci unul care vine în istoria mesajelor similare din partea acestui partid. Același tip de mesaje venea și de la Adrian Năstase, Victor Ponta, deci practic orice lider al PSD-ului, cu vaga excepție a lui Geoană. Iliescu la rândul său a avut derapaje suveraniste”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.
George Jiglău, lector la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este de părere că același gen de mesaj radical, văzut ca o diferențiere față de Bruxelles, este prezent și la PNL, ambele partide încercând să țină apropiat un electorat mai degrabă radical și care ar putea altfel migra spre AUR.
„Atât PSD cât și PNL sunt pe aceeași lungime de undă când e vorba despre dimensiunea aceasta conservatoare. Ambele sunt două partide conservatoare. Să ne uităm în oglindă la declarațiile lui Rareș Bogdan când a vorbit de „extremismele de la Bruxelles” și ideea că ne obligă să dăm căldura mai încet, Rareș Bogdan fiind un politician destul de conservator, chiar naționalist. Poziția lui Ciolacu este în aceeași logică a unui lider de partid care, la fel ca și PNL, e confruntat pe zona conservatoare cu existența AUR care e clar că le-a ciupit mult din electoratul pe care-l vizează, mai ales în zonele mai urbane și care le venea pe zona asta conservatoare, atunci cred că, din când în când, liderii ambelor partide caut să dea semnale în direcția asta. Că e o strategie politică, că le vine natural, e o chestie secundară”, a declarat, pentru FANATIK, George Jiglău, care este de părere că genul acesta de mesaje din partea celor două mari partide se va intensifica pe măsură ce ne vom apropia de alegerile din 2024.
Profesorul Jiglău este de părere că social-democrații s-au aflat încă de la începuturile formațiunii într-un adevărat paradox, fiind un partid ce a încercat constant să fie acceptat în familia socialiștilor europeni, o familie cu valori mai degrabă progresiste, de stânga modernă, iar, pe de altă parte, a mizat mereu pe un electorat mai degrabă rural, ce s-a regăsit cu preponderență în valorile tradiționale, echivalate adesea cu valorile creștine.
„PSD-ul este genul de partid care tot timpul s-a aflat așa între două ape din perspectiva asta a valorilor. Pe de o parte este un partid conservator, care din anii 90, de când există PSD și ce a fost înaintea lui, filonul ăsta conservator a fost cel mai stabil element din discursul PSD-ului, pentru că pe zona economică au mers și spre idei mai liberale, în perioada lui Mircea Geoană sau Victor Ponta. Dar, în același timp, au știut că depind de acest electorat, mai rural, mai axat pe zona de valori și atunci nu și-au permis niciodată să lase din mână acest electorat.
Pe de altă parte este un partid social-democrat, care se vrea a fi european, în cea mai mare parte a timpului, care aderă la toate organizațiile social-democrate internaționale. Ne amintim că în anii 90, vreo 15 ani și-au dorit foarte mult să ajungă să fie acceptați în familia respectivă și atunci trebuie să-și păstreze și o aură din aceasta modernă, de partid european.
Aici însă, când vorbim de social-democrația europeană, pe zona de valori, lucrurile sunt mult mai liberale, mult mai progresiste, ceea ce nu se împacă cu modul în care gândește o bună parte din societatea românească. Au fost momente cheie, cum a fost Referendumul pentru familie, în care s-a văzut că nu doar PSD, ci și PNL sau UDMR, sunt partide puternic conservatoare care nu s-au abătut deloc de la ce credeau că vrea cea mai mare parte a societății românești”, a declarat, pentru FANATIK, analistul politic George Jiglău.
Una din marile necunoscute pentru anul electoral 2024 rămâne cine anume va fi candidatul social-democraților la alegerile pentru Cotroceni, mai ales în contextul în care deja voci din PNL au susținut că liberalii vor merge pe mâna președintelui acestei formațiuni, premierul Nicolae Ciucă. În ceea ce privește PSD, tot sâmbătă, Marcel Ciolacu a repetat ideea cum că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale di 2024. „Puțin probabil sa îmi depun candidatura”, a afirmat Ciolacu, întrebat fiind despre posibilitatea de a se înscrie în cursa pentru Cotroceni. Actualul lider al PSD-ului a susținut în repetate rânduri că vrea să renunțe la cutuma conform căreia președintele de partid trebuie să fie și candidatul partidului la prezidențiale.
De altfel, acesta a precizat anterior că există o comisie în interiorul partidului care se ocupă de modificarea statului care să permită chiar posibilitatea susținerii unui candidat din afara partidului, numele lui Mircea Geoană fiind vehiculat ca un posibil candidat al social-democraților. „Din punctul meu de vedere aş accepta şi oameni din afara partidului, ca să fie o competiție cât mai deschisă”, a spus Marcel Ciolacu. Sâmbătă, liderul PSD a fost întrebat direct despre șansele lui Mihai Tudose, Gabriela Firea sau Sorin Grindeanu de a fi luați în considerare pentru alegerile din 2024, iar răspunsul acestuia a fost că depinde doar de înscrierea lor în această cursă internă.
În ceea ce privește o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană, despre care au existat o serie de speculații recent cum că ar fi interesat de acest lucru, existând chiar și un comitet de sprijin pentru aceasta, social-democrații ar susține unul dintre puținii candidați cu un trecut pro-european. Analistul politic, George Jiglău, este de părere că Mircea Geană a avut un discurs în care a ocolit să critice acest filon conservator din interiorul partidului, iar viziunea sa de stânga modernă ar putea reprezenta chiar un avantaj în atragerea acestui electorat.
„Geoană a avut un discurs care nu e atașat de vreo zonă conservatoare, ci pare că încearcă să fie exponentul unei social-democrații moderne, în care toată lumea se regăsește. Aici sunt niște nuanțe importante. El nu se dezice de filonul conservator, nu a spus că dacă va candida atunci gata cu ideile conservatoare, și nici nu cred că își permite să spună asta dacă vrea să câștige alegerile, dar susține că vrea să construim o societate în care toată lumea să se regăsească, toate ideile, toate valorile, ca nimeni să nu rămână în urmă.
E genul de discurs care are rădăcini mai degrabă occidentale, dar care, dacă-l translatăm la cum arată societatea românească, faptul că nimeni nu rămâne în urmă, faptul că toate valorile se regăsesc, cred că va suna bine și pentru acea zonă mai conservatoare din societatea noastră care se teme că o apăsare prea puternică a pedalei modernizării după niște standarde occidentale, pe care ni le dorim cu toții în termeni de calitatea vieții dar care am vrea să nu ne abată de la valorile noastre tradiționale. Deci, s-ar putea ca un astfel de discurs să sune bine în urechile acelor oameni”, a declarat, pentru FANATIK, George Jiglău.
Pe de altă parte fostul consilier al președintelui Băsescu, Cătălin Avramescu, este de părere că în acest moment nu există nicio dovadă, alta decât declarațiile liderilor, că PSD-ul ar fi în căutarea unei figuri din exteriorul partidului pe care să o susțină în alegerile din 2024.
„Cred că domnul Geoană face parte din categoria personajelor care se bagă în seamă. E eternul candidat, și nu cred că l-a întrebat nimeni din PSD pe Geoană dacă dorește să-și asume această poziție de candidat al partidului. Nu cred că partidul îl vede pe Geoană ca fiind psd-ist, nu cred că electoratul rural este foarte atras de tipul de discurs al lui Mircea Geoană, deci nu cred în această poveste. Nu am văzut nicio dovadă a acestui fapt, că ar exista un sprijin în partid pentru această figură nouă”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.
Potrivit acestuia, cel mai probabil întregul set de declarații și poziții publice pe care Marcel Ciolacu le-a avut pe această temă nu reprezintă decât o strategie prin care acesta să amâne anunțul unei candidaturi dorind să pună în scenă ideea unei candidaturi la presiunile partidului.
„Există în cronicile vechi imperiale romane episoade cu modul în care împăranții au fost înălțați la acest rang de către soldații din legiuni. Venea garda pretoriană și te făcea împărat. Și există pasaje în aceste cronici în care Valentinian sau Constantin, de exemplu, au refuzat, au încercat să fugă. Constantin, când au venit soldații să-i pună purpura pe umeri se zice că ar fi sărit pe cal și ar fi încercat s-o șteargă. Această temă poartă numele de reputatio imperi. Adică vine să-și propună mantia de împărat și tu spui că nu e de tine, dar după multe insistențe tu accepți povara care ți-a fost pusă în brațe forțat. Bineînțeles, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva.
Ăsta de fapt e un ritual politic al Constituției romane, care în esență era republicană. Și atunci trebuia să păstrezi aparența că există o republică și de fapt oamenii trebuie târâți către funcțiile publice, și că nu se oferă ei din prea multă ambiție. De fapt, în realitate, era un circ. Constantin se știa că el va fi înălțat la rangul de împărat”, a mai precizat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.
Potrivit acestuia, în cazul PSD asistăm la același scenariu în care Marcel Ciolacu este pregătit pentru a fi candidatul PSD iar dovada cea mai clară pentru acest lucru o vedem în modul în care au fost eliminați din această cursă alți potențiali candidați precum Alexandru Rafila.
„Domnul Ciolacu nu e un împărat roman, dar joacă și el circul acesta adaptat zilelor noastre, să pară că nu-și dorește un asemenea rol. „Eu nu vreau, dar dacă partidul mă obligă..”. E clar că oricine va ajunge în funcția de președinte din partea PSD îi va lua din putere lui Ciolacu. S-a văzut că această poziție, de candidat la Cotroceni, nu este pentru toată lumea. Dovadă campania scurtă și eficientă, iar omul a fost pus cu botul pe labe, împotriva singurului candidat care se ridicase așa un pic: domnul Rafila. După ce s-a vehiculat ideea că acesta ar putea fi candidatul PSD au venit imediat două lovituri din interiorul partidului, de exemplu conflictul cu Raed Arafat, și gata, Rafila a devenit din nou un soldat cuminte al partidului”, a mai spus Cătălin Avramescu.