News

Idei de afaceri 2019. Ce profit poți avea dintr-un hectar de lavandă

19.06.2019 | 11:36
FANATIK îți explică tot ce trebuie să știi despre plantarea lavandei. Sursa foto - facebook

Ghidul ideilor de afaceri 2019 a scos la iveală și profitul pe care îl poți avea dintr-un hectar de lavandă. Astfel, cine are un teren de dimensiuni mici se poate gândi serios la o asemenea cultură, una care în timp îți poate aduce o adevărată avere. Trebuie știut că mai toți cultivatorii de lavandă din România au început cu doar câteva mii de metri pătrați, unii chiar sub o jumătate de hectar, dar pentru debutanți se poate și o suprafață test de câteva sute de metri pătrați.

Idei de afaceri 2019

Atenție! Dacă te gândești să intri într-o asemenea afacere, trebuie să știi că terenul e obligatoriu să fie bine drenat, umezeala în exces nefiind delloc pe placul lavandei. Mai mult de atât, terenul nu e necesar să fie bogat în substanţe nutritive, deoarece lavanda nu extrage din sol mari cantităţi.  De remarcat că lavanda este o plantă perenă! Se cultivă pe acelaşi loc timp de 20-30 de ani, deci nu poate intra în rotaţia culturilor. Rădăcinile sale ajung până la 2,80 metri adâncime şi dispun de ramificaţii extinse care îi conferă plantei rezistenţă la secetă.

Lavanda se plantează primăvara, la începutul lunilor martie, cel târziu aprilie sau toamna, în octombrie, când vremea s-a răcit, dar nu există încă șanse de îngheț. Planta tolerează bine temperaturile negative și nu necesită lucrări de îngrijire deosebite. Are nevoie doar de tunderea tijelor florale, mai ales în perioada de înflorire, și de asigurarea necesarului de apă, preferabil prin picurare, deoarece prea multă apă daunează.

Idei de afaceri 2019. Ce profit poți avea dintr-un hectar de lavandă. Lavandă
Un hectar de lavandă ar putea aduce o adevărată avere celor care se decid să planteze această floare. Sursa foto – facebook

Ce profit poți avea dintr-un hectar de lavandă

Recoltarea se face vara, în luna iunie. Dacă precipitațiile sunt favorabile și timpul bun, se va obține și o a doua recoltă, în toamna. Investiția inițială se recuperează încă din al doilea an, dar afacerea devine cu adevărat profitabilă din al treilea an, când lavanda ajunge la maturitate. De remarcat că plantație pe care o aveți poate fi exploatată fără probleme 15-20 de ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an!

Astfel, la un hectar cultivat cu grâu, de pe urma căruia obțineți o producție de 5.000 kg și venituri de aproximativ 5.000 de lei, comparația aproape că nu își mai are rostul. Un hectar cultivat cu lavandă, ajunge la o producție de 6.000 kg de inflorescente și îți poate aduce 35.000-50.000 de lei, afacerea fiind una cu adevărat de excepție