News

Identificarea câinilor fără stăpân din București a durat doar 6 luni. Câți bani publici s-au cheltuit înainte de moartea femeii sfâșiate de maidanezi

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a investit în identificarea câinilor fără stăpân, dar contractul nu a durat decât o jumătate de an
23.01.2023 | 14:10
Identificarea cainilor fara stapan din Bucuresti a durat doar 6 luni Cati bani publici sau cheltuit inainte de moartea femeii sfasiate de maidanezi
Ana Oros a fost sfâșiată de câini sâmbătă, în zona Lacul Morii. A doua zi, ASPA a trimis echipaje care au capturat 14 câini fără stăpân Colaj FANATIK, Sursa foto: Facebook ASPA, Facebook Ana Oros
ADVERTISEMENT

Ana Oros Daraban, o femeie de 43 de ani care locuia în București, a fost atacată, sâmbătă dimineață, de o haită de câini în zona Lacului Morii din București, în timp ce alerga. Polițiștii au fost sesizați printr-un apel la 112, iar la fața locului a ajuns și un echipaj medical care a constatat decesul. În luna aprilie 2022, femeia fusese victima unui incident asemănător, în aceeași zonă, ajungând la spital în stare gravă după ce fusese mutilată de maidanezi.

ASPA a cheltuit peste 2,6 milioane lei pentru identificare și sterilizare

Instituția care gestionează câinii fără stăpân din București este Autoritatea pentru supravegherea și protecția animalelor (ASPA), subordonată Primăriei Capitalei. Purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu, a declarat pentru news.ro că, după incidentul din aprilie 2022, ASPA a avut în vizor zona respectivă: „Am ridicat peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorități deoarece nu e doar problema ASPA. Am spus şi repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu a existat un proiect coerent care să rezolve problema câinilor fără stăpân, atât în zona Lacul Morii, cât și pentru tot Bucureștiul. Pe 25 noiembrie 2021, ASPA a semnat, conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, un acord cadru pentru „Servicii medical veterinare sterilizare identificare câini și sterilizare pisici”.

Valoarea contractului semnat cu firma Anima Vet Concept a fost de 2.662.500 lei, iar durata acestuia a fost de 6 luni. În document se menționează că locul de executare este București și că este vorba despre identificarea și sterilizarea a 10.000 de animale. Contractul s-a încheiat pe 25 mai 2022, iar de atunci ASPA nu a mai dat alți bani pentru identificarea câinilor fără stăpân din București, la fel cum nu a făcut-o nici înainte de semnarea contractului din noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Ultimul contract semnat de ASPA a fost pe 18 noiembrie 2022, când s-a parafat un acord cadru numit ”Servicii medical-veterinare pentru identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS și sterilizarea câinilor de rasă comună, cu deținător, de pe raza Municipiului București”, în valoare de 1.385.000 lei (aproximativ 280.000 euro), cu o durată de 24 de luni.

Sute de mii de euro se cheltuiesc pentru câinii aflați în adăposturile ASPA

Așadar, este vorba despre câinii maidanezi care au fost adoptați, nu de cei fără stăpân, care reprezintă adevărata amenințare la adresa locuitorilor orașului. În caietul de sarcini consultat de FANATIK se menționează că se dorește sterilizarea a 2.500 de câini masculi, a 2.500 de câini femele și că se vor efectua 5.000 servicii de identificare prin microcip și luare în evidență.

ADVERTISEMENT

ASPA administrează trei adăposturi de câini în jurul Bucureștiului, cu o capacitate de aproximativ 1.200 de locuri, iar către acestea se direcționează cei mai mulți bani din bugetul instituției subordonate Primăriei Capitalei. Astfel, pe 21 octombrie 2022, ASPA a semnat un contract în valoare de 2.549.520 lei (aproximativ 515.000 euro) pentru ”Servicii medical-veterinare pentru câinii cazați în adăpostul ASPA Bragadiru”, durata acestuia fiind de 24 luni.

Cu o zi înainte, pe 20 octombrie 2022, ASPA a semnat un acord cadru, cu o durată de 24 luni,  pentru ”Servicii medical-veterinare pentru câinii cazați în adăpostul ASPA Pallady”, valoarea acestuia fiind de 1.831.440 lei (aproximativ 370.000 euro). În mai 2019 se mai parafase un contract în valoare de 1.691.880 lei pentru “Servicii medical-veterinare de sterilizare câini și pisici municipiul București”.

ADVERTISEMENT

La o zi după tragedie au fost capturați 14 câini la Lacul Morii

Pe site-ul Primăriei Capitalei sunt publicate detalii despre bugetul total al ASPA, care a fost de 17,8 milioane lei în 2022. Astfel, 5,4 milioane de lei au fost direcționați către cheltuielile de personal (salarii), 1,6 milioane lei către hrană pentru animale, 1,4 milioane lei către medicamente și utilități, 5,1 milioane lei către întreținere și funcționare și 2,9 milioane lei către investiții. Pentru anul 2023, bugetul propus pentru ASPA este de 20,4 milioane lei, însă acesta nu a fost încă aprobat de Consiliul General.

Duminică, la o zi după tragedie, ASPA a efectuat o acțiune de capturare a câinilor fără stăpân. „Acțiunea de astăzi de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță. Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață”, a postat ASPA pe Facebook.

„Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza Poliția. Câmpul unde s-a petrecut tragicul eveniment este foarte mare, fiind întins pe o suprafață de kilometri, un teritoriu greu de acoperit. Însă având stații walkie talkie, membrii echipajelor ASPA și medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu s-au coordonat și au capturat cei 4 câini prin tranchilizare”, au mai explicat cei de la ASPA.

ADVERTISEMENT