News

„Ideologia de gen”, subiect de dispute în conducerea Camerei Deputaților. Intervenție cenzurată a unui deputat AUR

Ideologia de gen a dat bătăi de cap membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaților, liderii de grup convenind să modifice discursul unui deputat AUR.
31.05.2023 | 15:07
Ideologia de gen subiect de dispute in conducerea Camerei Deputatilor Interventie cenzurata a unui deputat AUR
Deputații Dan Tanasă (AUR) și Alfred Simonis (PSD)/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputatul AUR Dan Tanasă a trebuit să modifice o declarație susținută în plen cu ocazia Zilei egalității de șanse între bărbați și femei, după ce membrii Biroului Permanent i-au cerut să renunțe la o frază referitoare la „ideologia de gen”, pe care aceștia au considerat-o problematică.

Dan Tănasă se teme de conflict și suspiciune între femei și bărbați

Pe ordinea de zi a ședinței Biroului Permanent din 3 mai s-a aflat o solicitare din partea deputatului Dan Tanasă, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, de a prezenta un mesaj cu prilejul Zilei egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, celebrată pe 8 mai. În mod normal, aprobările pentru acest gen de acțiuni sunt acordate fără probleme însă în acest caz, conținutul discursului a provocat discuții, după ce vicepreședintele Daniel Suciu (PSD), care prezida ședința BP, le-a cerut colegilor săi să citească ultimul paragraf al textului mesajului redactat de Tanasă, iar liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, s-a arătat nemulțumit de formulare. Redăm mai jos un fragment din textul stenogramei:

ADVERTISEMENT

Alfred-Robert Simonis: Iertaţi-mă. Dacă e declaraţia domniei sale în calitate de deputat să spunem că nu ar fi treaba noastră, dar e calitatea, o face în calitatea de preşedinte al Comisiei de egalitate de şanse, şi ne-a pus şi textul pe care doreşte să-l citească. Asta înseamnă că acordul nostru ar însemna inclusiv acordul pe acest text.
Vasile-Daniel Suciu: Da, e o asumare.
Alfred-Robert Simonis: Or eu nu aş susţine, mai ales aşa pe scurt, văzându-l acum acest text, mai ales ultimul paragraf, aş vrea să discutăm luni, eventual la Biroul permanent chestiunea aceasta.
Vasile-Daniel Suciu: Vă propun să amânăm acest punct, punctul 2 pentru şedinţa următoare a Biroului permanent.

Mesajul lui Dan Tanasă conținea toate locurile comune unui discurs privind egalitatea între sexe, precum necesitatea unui tratament egal între femei și bărbați, aceeași remunerație pentru ambele sexe, necesitatea unei mai mari reprezentări a femeilor în politică ș.a. Însă pasajul de final care a stârnit atenția BP-ului a fost unul care se referea la primejdiile pe care le-ar presupune „ideologia de gen”.

ADVERTISEMENT

Dat fiind rolul crucial al femeii în societate, consider că aceasta trebuie să beneficieze de șanse egale astfel ca toate aspirațiile și năzuințele să fie realizate într-un climat de siguranță și înțelegere. Mă voi opune însă cu fermitate oricărei încercări de influențare prin ideologiile de gen a acestui obiectiv nobil și perfect legitim. Egalitatea de șanse trebuie să însemne înțelegere, conlucrare și armonie, nu conflict și suspiciune între femei și bărbați”, scria Tanasă.

Deputatul AUR a trebui să cedeze

Amânarea decisă de către Biroul Permanent a fost folosită de către secretarul general al Camerei, Silvia Mihalcea, pentru a încerca să-l convingă pe deputatul AUR să modifice sau să renunțe la pasajul controversat, întrucât declarația făcută ar fi un angajament al tuturor membrilor comisiei pe care o conduce și, prin extensie, al întregului Parlament. „Am discutat cu domnul preşedinte. Dânsul şi-a exprimat intenţia de a nu modifica ultima parte a intervenţiei, aşa cum este ea prezentată”, i-a informat Mihalcea pe membrii BP în ședința de 8 mai.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care președintele Comisiei pentru egalitate de șanse refuza să facă modificarea, membrii BP au decis ca subiectul să fie tranșat în comitetul liderilor de grup, înainte de începerea ședinței de plen în care Tanasă trebuia să-și citească mesajul. Cum liderii de grup puteau să-i blocheze cu totul discursul din plen, Dan Tanasă a cedat, întrucât în stenograma ședinței nu se mai regăsește pasajul respectiv.

În schimb, a fost introdus un pasaj despre violența domestică și traficul de persoane care, în forma inițială, nici măcar nu erau menționate. „România mai are însă foarte multe de făcut pentru a combate violenţa domestică împotriva femeilor şi traficul de carne vie, teme care, din păcate, ne situează pe locuri ruşinoase, în statisticile europene. În acelaşi timp, decalajul de remunerare între femei şi bărbaţi este printre cele mai mici din Europa, România fiind mai avansată, din acest punct de vedere, decât majoritatea ţărilor occidentale. În încheiere, transmit angajamentul ferm al Parlamentului României, în combaterea discriminării între sexe”, a spus Tanasă în plen, la finalul mesajului, în locul formulării inițiale pe care o propusese Biroului Permanent.

ADVERTISEMENT

Cenzurat în Parlament, Dan Tanasă a continuat să-și verse oful împotriva ideologiei de gen pe contul său de Facebook. „Ideologia de gen e cancer! „Gen”=Otravă!”, a scris pe 14 mai.  A revenit la subiect pe 23 mai, când a posta o fotografie în care apărea alături de soție, imagine însoțită de mesajul: „Mama este femeie, iar tatăl este bărbat. Aceasta este familia. Orice altceva este otravă ideologică! AUR se opune ideologiei de gen, care vine la pachet cu educația sexuală. E vorba despre acea gândire defectă care spune că nu există doar două sexe, ci mult mai multe genuri. Suntem un popor creștin, tolerant și înțelegător. Dar toate au o limită. Valorile noastre nu pot fi batjocorite!

ADVERTISEMENT