Peste 1000 dintre cel mai bine vandute medicamente ieftine ar putea disparea, in urmatorul an, pentru ca preturile lor de vanzare vor scadea sub costurile de productie, din cauza aplicarii nediferentiate a taxei clawback si ajustarii de preturi, in conditiile dublei referentieri discriminatorii a pretului medicamentului generic (la cel mult 65% din pretul inovativului corespondent si apoi la pretul din cele 12 state de referinta), atrag atentia producatorii din Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), scrie BZI.ro.
Medicamente care contin substante active precum metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxicilina, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilina ar putea disparea de pe piata, in urmatorul an, atrag atentia producatorii de medicamente generice.
In ultimii trei ani, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala, din cauza formulei de calcul a taxei clawback si a obligativitatii scaderii preturilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, spun oficialii APMGR.
In acest context, APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea salva de la insolventa producatorii de medicamente locali este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback.
Propunerea are la baza necesitatea de a corela sarcina fiscala impusa de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maximum 65% din pretul medicamentului inovativ).
“Continuarea politicilor actuale, amanarea iresponsabila a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care sa reduca la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (in corelare cu limitarile de pret impuse fata de medicamentele inovative) va accelera tendinta actuala de diminuare a productiei locale de medicamente accesibile si va crea o situatie alarmanta pentru milioane de pacienti, care nu vor mai putea sa urmeze tratamente de baza”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
APMGR reprezinta interesele producatorilor locali: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Tirgu Mures, Constanta si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. Industria generica locala contribuie cu circa 1,5% la PIB si asigura 8.000 de locuri de munca.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET