News

Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023, republicată pe edu.ro. Cum au fost departajați elevii

Ierarhia pentru admiterea la liceu în 2023 a fost republicată pe edu.ro, astfel că elevii au fost repartajați din nou pentru admiterea la liceu.
05.07.2023 | 21:51
Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023 republicata pe eduro Cum au fost departajati elevii
Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, ierarhia pe județe și pe municipiul București a absolvenților de clasa a VIII-a a fost republicată miercuri și poate fi consultată pe site-ul admitere.edu.ro. Așadar, ierarhia e de interes pentru toți absolvenții care doresc să fie admiși în învățământul liceal.

Ierarhia pentru admiterea la liceu 2023

Ierarhia candidaților s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la Evaluarea Naționl). În cazul unor medii egale s-au aplicat mai multe criterii de departajare, respectiv notele obținute la proba de limba și literatura română și nota obținută la matematică.

ADVERTISEMENT

A treia departajare s-ar face prin obținerea mediei de absolvire a claselor V-VIII. “În privinţa criteriului al treilea de departajare, precizăm că acesta se aplică doar candidaţilor care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obţinute la Limba şi literatura maternă şi care pot opta şi pentru înscrierea în unităţi de învăţământ cu predare în Limba maternă“, a precizat Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educației a transmis că republicarea ierarhiilor a fost necesară din cauza unei erori de algoritm care a publicat pe 4 iulie 2023 ierarhia într-un mod eronat, pe alocuri. Cert e că această eroare nu a afectat integritatea bazei de date și situația creată nu a afectat procesul de repartizare computerizată.

ADVERTISEMENT

Menţionăm că întârzierea faţă de momentul anunţat astăzi, 5 iulie, pentru publicarea ierarhiei se datorează verificărilor suplimentare efectuate înainte de publicare. Ne cerem scuze pentru situaţia creată şi vă asigurăm că Ministerul Educaţiei face toate demersurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor care vizează sistemul educaţional şi pentru remedierea erorilor, atunci când ele se produc”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

A fost examenul gafelor pentru Minister în acest an, în condițiile în care au existat elevi care s-au trezit că au luat nota 6.60 la matematică, după contestație, deși înainte luaseră 9.50. Așadar, erori peste erori, care au culminat cu publicarea eronată a repartizării în licee, în unele zone.

ADVERTISEMENT

”Eroarea de algoritm din ziua precedentă reprezintă un incident identificat rapid și remediat, pentru care ne cerem scuze. Așa cum a precizat și Ministerul Educației, datele și notele elevilor înregistrate în sistem nu au fost afectate de eroarea tehnică din cursul zilei de 4 iulie”, a transmis compania SIMAVI printr-un comunicat de presă, scuzându-se după această ultimă eroare, conform Antena 3.

Între timp, mama băiatului care a pierdut 3 puncte la matematică, după contestație, e șocată. Cu toate acestea, după o altă contestație eroarea a fost remediată și băiatul s-a bucurat în cele din urmă de nota adevărată: 9.50. “Am făcut contestație, evident, și azi…nota lui Filip este una dintre cele 3 note la nivel național care au fost crescute cu mai mult de 2 puncte, adică aproape cele 3 puncte pierdute, din cauza erorii de corectare!

ADVERTISEMENT

De la 6,60 la 9,50 a crescut nota la mate! Ii iese media peste 9 și s-a ridicat cu 5000 de poziții în clasamentul pe București, ceea ce înseamnă că are șanse să intre la liceul unde își dorește. Știu că și cei care au corectat greșit sunt oameni, deci pot greși, dar sincer…și noi și copilul puteam să ne lipsim de stresul ăsta!“, a declarat mama băiatului.

ADVERTISEMENT