News

Ieșenii vor fi obligați să poarte mască de protecție. Măsuri dure luate de autorități în lupta cu coronavirus

05.04.2020 | 19:36
Iesenii vor fi obligati sa poarte masca de protectie Masuri dure luate de autoritati in lupta cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Județul Iași urmează exemplul celor din Galați și Maramureș și impune obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise. Secretarul de stat Raed Arafat încearcă să obișnuiască românii cu purtarea măștilor, fiind posibil ca acest lucru să fie obligatoriu în România în săptămânile următoare.

Ieșenii vor fi obligați să poarte mască

Totodată, Primăria Iași a decis să închidă cimitirele și a instalat filtre la intrarea în oraș, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași (CJSU) se teme de situația din Suceava și vrea să prevină cu orice preț o situație asemănătoare la Iași. Astfel, CJSU a decis să introducă obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile închise (magazine, farmacii, mijloace de transport în comun).

De asemenea, reprezentanții Prefecturii Iași au identificat mai multe locuri unde cei care vin în țară vor putea intra în carantină instituționalizată. Mai exact, oamenii sosiți în Iași din zonele roșii ale Europei vor fi redirecționați spre căminele și internatele școlare existente la nivelul județului.

ADVERTISEMENT

Pe lângă identificarea internatelor și căminelor, s-a luat în calcul și decizia rechiziționării anumitor spații hoteliere. Totodată, pe întreg județul Iași, în spațiile ce sunt în continuare deschise publicului dar sunt zone închise, a devenit obligatorie purtarea măștii sau a altor mijloace care acoperă gura și nasul persoanelor.

S-a instituit în sarcina administratorilor acestor spații să pună la intrare covorașe îmbibate cu soluții dezinfectante, iar unităților medicale li s-a transmis că trebuie să verifice continuu că au rezerve de apă și grup electrogen propriu pentru situații de urgență”, a transmis Marius Dangă, director al cancelariei de la Prefectura Iași.

ADVERTISEMENT

La ieșirea din oraș au fost instalate filtre, cel puțin până după trecerea Paștelui, în timp ce în cimitire accesul va fi restricționat. Necesitatea întregului demers a fost explicat de către primarul Chirica: „Am decis instalarea de filtre la intrările principale în orașul Iași, cu rol de monitorizare al traficului de mașini în special și a persoanelor care le utilizează, cu încercarea ca în ultimele zile să fie consecințe cât mai puține pentru noi toți.

O a doua măsură luată este legată de cimitire, unde se va intra doar pentru înhumări și pentru cei care au autorizații de construire eliberate deja și vor să își definitiveze monumentele funerare. În rest, am interzis accesul în cimitire și am dat dispoziție ca acestea să fie închise”.

ADVERTISEMENT
  • 88 de persoane infectate cu coronavirus au fost identificate în județul Iași

Exemplul celor din Iași a fost implementat deja de către gălățeni și maramureșeni, în special pentru că populația locală nu respecta de bunăvoie regulile impuse de autorități.

ADVERTISEMENT
Tags: