Fotbal international

IFAB, noi reglementări în fotbal! Golul anulat lui Adrian Păun la Sevilla, clarificat după aproape două luni

09.04.2020 | 15:34
IFAB noi reglementari in fotbal Golul anulat lui Adrian Paun la Sevilla clarificat dupa aproape doua luni
ADVERTISEMENT

IFAB, forul care decide regulile fotbalului, a anunțat schimbări în regulamentele privind hențul, începând cu sezonul 2020 – 2021. Concret, orice gol marcat dintr-o fază în care, involuntar sau nu, un fotbalist a jucat mingea cu mâna, va fi anulat.

IFAB, noi reglementări despre henț

Dan Petrescu a intrat în atenția tuturor la sfârșitul meciului Sevilla – CFR Cluj, încheiat 0-0 în returul șaisprezecimilor Europa League, când a apărut la conferința de presă cu regulamentul fotbalului.

ADVERTISEMENT

Nemulțumirea antrenorului campioanei României a fost cauzată de golul anulat de arbitru lui Adrian Păun, reușită care ar fi calificat CFR Cluj în optimi, pentru un henț comis, cu câteva secunde înainte, de Lacina Traore.

Dan Petrescu acuza că golul a fost anulat incorect, pentru că balonul a lovit mâna lui Lacina Traore după ce a ricoșat dintr-un adversar, însă reglementările din august 2019 îl contraziceau pe antrenor.

ADVERTISEMENT

La mai puțin de două luni distanță. IFAB, forul care decide regulile fotbalului, a adus un nou set de reglementări pentru fazele în care mingea este lovită cu mâna.

Conform noilor reglementări, care se vor aplica din sezonul viitor, toate golurile marcate după un henț vor fi anulate.

ADVERTISEMENT

Hențul involuntar al unui jucător aflat în atac va fi sancționat doar în cazul în care imediat se concluzionează cu un gol sau o ocazie clară de a înscrie pentru jucătorul și/sau echipa sa (de exemplu, după ce a fost comis hențul, mingea se deplasează pe o distanță mică ori există puține pase)”, se arată în legea 12, punctul 1, conform Gsp.

CFR Cluj, eliminată după anularea golului

Golul anulat lui Adrian Păun la Sevilla, care ar fi calificat echipa lui Dan Petrescu în optimile Europa League, a dus la zile întregi de dezbatere în spațiul public, deși reglementările aplicate începând cu vara anului 2019 arătau că decizia a fost corectă.

ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu susținea, la momentul respectiv, că Lacina Traore nu a comis henț, iar arbitrii din camera VAR nu aveau dreptul să intervină la o asemenea fază, în timp ce Adrian Porumboiu considera că anularea golului a fost decizia corectă.

ADVERTISEMENT
Tags: