ADVERTISEMENT
News

Igor Dodon amenință că va expulza ambasadori occidentali, dacă va câștiga alegerile

Fostul președinte al Republicii Moldova a amenințat că va expuza ambasadori occidentali, în cazul în care va câștiga alegerile parlamentare din 11 iulie.
Autor: Cerasela Stafie | 26.05.2021 | 23:52
Igor Dodon amenință că va expulza ambasadori occidentali, dacă va câștiga alegerile
Igor Dodon amenință că va expulza ambasadori occidentali, dacă va câștiga alegerile Sursa foto: Facebook

Igor Dodon a motivat declarațiile făcute spunând că diplomații străini s-ar implica în treburile interne ale țării. Acesta a subliniat că nu se referă la cineva anume.

ADVERTISEMENT

Totuși, în susținerea ideilor sale, a dat un exemplu cât se poate de elocvent: expulzarea ambasadorul României, Filip Teodorescu, în anul 2009.

Igor Dodon amenință că va expulza ambasadori occidentali, dacă va câștiga alegerile

Dodon s-a arătat total convis că blocul electoral format din Partidul Socialist și comuniști va câștiga alegerile din 11 iulie. El a explicat că este necesară expulzarea „cel puțin” a unui ambasador.

„Dacă am fi avut acum un guvern cu puteri depline, nu s-ar fi întâmplat aşa ceva. Dar, după alegeri, atunci când noi vom câştiga şi vom învesti guvernul nostru, va fi necesar de expulzat cel puţin un ambasador din Moldova,” a declarat acesta la un post de televiziune al socialiștilor, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Fostul lider de la Chișinău a precizzat că nu face referire la un anume diplomat. El a subliniat că expulzarea unuia va fi un semmal de alarmă pentru ceilalți.

„Nu vreau ca acum să apară teze că Dodon propune expulzarea ambasadorului american sau european. Dar unul trebuie invitat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (…),” a spus liderul prorus al socialiştilor moldoveni.

„De formulat un avertisment, iar dacă va face şi al doilea pas greşit… Toţi pe urmă se vor linişti”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Expulzarea ambasadorului României, în 2009, cel mai bun exemplu pe care l-a găsit Donon

În acest context, marele învins al alegerilor prezidențiale din noiembrie, din Republica Moldova, și-a adus aminte de situaţia din 2009. La momentul respectiv, ambasadorul României a fost expulzat de la Chișinău.

Șeful misiunii diplomatice române si ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declarați persona non grata de către președintele Voronin. Aceștia au fost nevoiți să părăsească teritoriul țării de peste Prut în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

„Da, Voronin are o asemenea experienţă. După 7 aprilie 2009, a expulzat un ambasador (ambasadorul României, Filip Teodorescu – n.r.),” a punctat Dodon.

Acesta a acuzat diplomații străini și că s-ar implica în formarea listelor electorale ale unor partide de dreapta: „voi vedeți doar declarațiile făcute de unii ambasadori, dar eu știu detalii. Eu știu că unii ambasadori fac listele electorale ale formațiunii Maiei Sandu”.

ADVERTISEMENT

„Fiecare candidat la funcția de deputat este verificat, iar atunci când sunt conflicte în organizațiile teritoriale unii ambasadori se implică în aplanarea acestora. De exemplu, noi știm ce s-a întâmplat recent la Strășeni în organizația teritorială PAS,” a apus fostul președinte.

„Un ambasador, un ditamai ambasador, nu voi spune al cărei țări, încearcă să calmeze spiritele în teritoriu. Se duce acolo și le spune membrilor de partid ce să facă. Le spune că lista cu primii 20-30 de candidați trebuie să rămână așa, iar drept răsplată vor primi ceva. Așa că atunci când auzim de la ei că Rusia se implică… Băieți, în comparație cu ce faceți voi… restul sunt păpădii. Trebuie de luptat cu asta și vom face după alegeri,” a amenințat acesta.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!