News

Igor Dodon vrea să folosească pe moldoveni vaccinul anti-COVID al lui Vladimir Putin

14.08.2020 | 15:29
Igor Dodon vrea sa foloseasca pe moldoveni vaccinul antiCOVID al lui Vladimir Putin
ADVERTISEMENT

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, s-a arătat interesat de obținerea unor doze din vaccinul împotriva COVID-19 creat de către Rusia, în pofida dubiilor legate de eficacitatea acestui vaccin. În același timp, oficialii de la Chișinău vor să se asigure că vor primi vaccinuri și de la UE, informează Radio România Actualități.

Igor Dodon a transmis felicitări Rusiei după anunțul lui Vladimir Putin privind elaborarea unui vaccin anti-COVID, pe care l-a calificat ca fiind o realizare importantă în domeniul științei medicale.

ADVERTISEMENT

Președintele Moldovei s-a arătat interesat, într-o discuție cu ambasadorul rus de la Chișinău, de obținerea acestui vaccin produs de către ruși, precizând ca va iniția în  curând demersuri oficiale în acest sens.

Cu numai câteva ore înainte de întrevederea cu ambasadorul Rusiei, Dodon afirma, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că nu există deocamdată vaccinuri care să fie gata de utilizare și că Moldova s-a înregistrat la Organizația Mondială a Sănătății pentru a primi vaccinuri imediat ce acestea vor fi disponibile.

ADVERTISEMENT

Guvernul lui Igor Dodon curtează și autoritățile de la București

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău speră să obțină prin intermediul României vaccinul care ar putea fi produs în Uniunea Europeană, precum și medicamentul Remdesivir, antiviral utilizat în tratamentul COVIID-19.

Astfel, directorul Agenției Medicamentului de la Chișinău s-a întâlnit la București cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, subiectul discuției fiind posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României adresată Comisiei Europene pentru obținerea acestor medicamente.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a anunțat, marți, că Rusia a obținut primul vaccin care poate fi utilizat împotriva infectării cu coronavirus. „Din ce ştiu eu, vaccinul împotriva infectării cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, într-o premieră mondială”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului său.

Președintele rus a dezvăluit că una dintre fiicele lui a primit vaccinul. Fata lui Vladimir Putin, ar fi avut o ușoară temperatură după injecție, dar situția s-a ameliorat repede si acum se simte bine.

ADVERTISEMENT

Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccinul COVID-19 astfel că în acest moment eficiența sa nu poate fi verificată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu îngrijorare vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19. OMS a declarat că și acest vaccin, la fel ca celelalte, va trebui să parcurgă etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

ADVERTISEMENT