News

IGSU cumpără drone de ultimă generație cu peste 300.000 euro bucata. Vor fi folosite la cutremure, inundații și incendii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat recent o achiziție de drone performante, ce vor fi folosite în timpul dezastrelor.
25.04.2023 | 11:33
IGSU cumpara drone de ultima generatie cu peste 300000 euro bucata Vor fi folosite la cutremure inundatii si incendii
Pompierii vor folosi drone care vor survola zonele incendiate Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook IGSU
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face parte din forțele de protecție ale Sistemului de Securitate și Apărare Națională. Activitățile IGSU sunt de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seisimice, epidemii, înzăpeziri, secetă.

IGSU are drone depășite moral

De asemenea, IGSU acord asistență persoanelor aflate în situații critice, intervine la accidentele tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice. Pe 22 aprilie 2023, IGSU a publicat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK,  pentru o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Sistem de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord – Unmmaned Aircraft System – UAS (Sisteme UAV)”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală estimată a contractului este de 4.557.000 lei (aproximativ 925.000 euro), iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru data de 8 mai 2023. Se vor achiziționa trei astfel de sisteme cu drone, astfel că o bucată va fi cumpărată cu 1.519.000 lei, adică aproximativ 310.000 euro.

„La momentul actual, IGSU și unitățile subordonate au în utilizare un număr redus de sisteme de aeronave fără pilot la bord (alcătuite din UAV-uri de dimensiuni reduse, cu rotoare și autonomie redusă), dispersate în zona de Nord și de Nord-Est a țării. Aceste sisteme au caracteristici tehnico operaționale inferioare sistemului UAS propus spre achiziție, unele fiind depășite moral”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

„Ținînd cont de avansul tehnologic din ultimii ani pe care sistemele de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord l-au demonstrat, prin modul în care au fost integrate diferite capacități în ansamblul acestora, prin modul în care s-a realizat interconectarea între capacitățile înglobate, respectiv prin puterea de procesare și difuzare a unor informații colectate prin intermediul senzorilor aeropurtați, dar și de aplicațiile demonstrative și practice realizate de pompierii români și cei străini în misiuni reale, se consideră imperios necesară dotarea la nivel regional cu astfel de mijloace tehnice”, se mai scrie în document.

Dronele vor fi folosite pentru misiuni de căutare-salvare

În documente se mai menționează că, analizând sistemele de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord, prin consultări ale pieței și studii aprofundate asupra caracteristicilor tehnice ale dronelor și capabilităților înglobate, s-a constatat faptul că utilizarea acestor sisteme înainte, pe timpul și după executarea misiunilor operative, ar aduce un plus serviciilor de urgență profesioniste.

ADVERTISEMENT

„Sistemul de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord este destinat misiunilor de căutare-salvare în caz de cutremur, inundații, supraveghere aeriană la incendii produse la fondul forestier, alunecări de teren, în vederea identificării căilor de acces practicabile, clădirilor afectate, persoanelor și animalelor dispărute sau izolate”, se mai arată în caietul de sarcini.

De asemenea, dronele vor fi folosite pentru „stabilirea suprafeței afectate, identificarea zonelor grav afectate și a riscurilor pentru concentrarea eficientă de forțe, identificarea pagubelor și pentru detecția prezenței materialelor radioactive, gama emițătoare de mare sensibilitate”, după cum se mai menționează în documentul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Sistemul va fi dotat cu stație terestră de control

Compunerea sistemului va fi formată dintr-o aeronavă fără pilot la bord, care să funcționeze neîntrerupt pe o durată de minimum 100 de minute în condiții atmosferice standard și echipată cu toate sistemele adiționale, se menționează în Specificația tehnică. De asemenea, sistemul va mai fi dotat cu stație terestră de control, sistem de decolare, sistem de aterizare, modul de comunicații, router GSM, kit întreținere UAS.

Dronele vor fi dotate cu echipamente de transmisie/recepție date/imagini foto-video, sistem/echipamente de navigație GPS și sistem/echipament ce permite funcționarea și în modul de autopilot, senzori, transponder tip radar secundar de supraveghere, sistem de detecție materiale radioactive. Dronele ce vor fi achiziționate de IGSU vor mai avea un dispozitiv de localizare în  caz de urgență și telemetru laser.

Senzorii și sistemele de detecție trebuie să permită interconectarea cu modulul de comunicații și transmiterea datelor. Sistemul va fi dotat cu console tactice și softuri specifice ce permit planificarea misiunilor, comanda și controlul dronei, controlul senzorilor, recepția imaginilor foto-video, precum și citirea datelor furnizate de senzori.

ADVERTISEMENT