Fotbal intern

Îl mai ştii pe Pablo Brandan? Unde joacă acum fostul stelist

15.09.2018 | 09:13
Pablo Brandan s-a întors în Argentina, după ce a jucat aproape 200 de meciuri în Liga 1

Pablo Brandan a fost unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti străini din Liga 1 din România. Fotbalistul argentinian a jucat timp de 10 ani la echipele româneşti. Acum el îşi joacă finalul de carieră înapoi în ţara sa natală.

Pablo Brandan şi-a început cariera la Huracan, dar a fost transferat în Spania, la Deportivo Alaves, unde a debutat în La Liga la 17 ani. El avea însă să fie împrumutat fie la Burgos, fie la mai multe cluburi din Argentina, precum Independiente sau Argentinos Juniors. De la Alaves avea să plece în 2007, când a semnat cu Unirea Urziceni. Alături de ialomiţeni, Pablo Brandan avea să câştige titlul acela istoric, în 2009, când echipa era condusă de pe banca tehnică de Dan Petrescu. În acel sezon, Brandan a jucat 26 de meciuri şi a reuşit 5 pase decisive. Problemele financiare ale clubului ialomiţean l-au prins pe Brandan în sânul echipei, iar argentinianul a fost în lotul de la Urziceni cumpărat de Gigi Becali la FCSB în vara lui 2010. Pablo Brandan a petrecut un sezon şi jumătate la FCSB, unde a prins 58 de meciuri, a reuşit o calificare nesperată în primăvara europeană şi a câştigat Cupa României în 2012, în mandatul lui Ilie Stan. Brandan avea să plece de la roş-albaştri în iarna lui 2012, alegând să meargă să joace fotbal în China, la Liaoning şi în Israel, la Beitar Ierusalim.

Pablo Brandan, s-a întors în România, după pribegia din China şi Israel

În 2014, Pablo Brandan avea să se întoarcă în România. Argentinianul semna în august 2014 cu CS Universitatea Craiova, unde avea să joace un singur sezon. Tot un singur sezon a jucat şi pentru ASA Târgu Mureş, echipă cu grave probleme financiare şi de care se despărţea în vara lui 2016, când a semnat cu Viitorul. La echipa constănţeană a jucat în turul sezonului Ligii 1 în anul 2016/2017, când Viitorul devenea campioana României. Dar, după ce a comis un penalty într-un meci cu FCSB, Gică Hagi avea să îi rezilieze contractul lui Brandan. Atunci, Brandan a decis să se întoarcă în Argentina şi după 6 luni în care a stat liber de contract, el a semnat cu echipa de liga a treia Felix de Pinar. După primele cinci etape, echipa lui Brandan se află pe locul 13, cu cinci puncte după tot atâtea etape, la opt puncte distanţă de liderul Deportivo Riestra.

Argentinianul cu cetăţenie română a adunat 185 de meciuri, 11 goluri şi 22 de pase decisive în primul eşalon din România, la care se mai adaugă alte 22 de meciuri, şapte pase decisive şi un gol pentru echipele româneşti în competiţiile europene.

Cel mai important gol reuşit de Brandan a fost în grupele Champions League, în sezonul 2008/2009, când Brandan a semnat unul dintre golurile lui Unirea Urziceni împotriva celor de la Glasgow Rangers. De altfel, Pablo Brandan a fost integralist în toate meciurile ialomiţenilor în Liga Campionilor şi a reuşit un gol şi 2 pase decisive.