Apar tot mai mulți internaționali români care nu au jucat deloc în campionatul nostru, nu sunt cunoscuți aici. Unii dintre ei nici măcar nu au trăit în România, nu cunosc limba, ceea ce îi face greu de atras, greu de integrat în echipa națională. A existat deja cazul lui Daniel Boloca, mai sunt și altele noi.
Tony Strata, 20 de ani, a apărut până acum în 30 de meciuri pentru Ajaccio, în liga a doua franceză. Fundaș dreapta, românul a evoluat în naționalele U21 și U20. Selecționerii Daniel Pancu și Costin Curelea s-au străduit să-l integreze, să-l ajute să se acomodeze, ceea ce nu a fost și tot nu va fi deloc ușor.
Persoane din Federație povestesc că Strata, la fel ca Boloca, se simte stingher fiindcă nu-și cunoaște colegii, nu vorbește limba română. El e un străin adoptat în echipa națională a României. ”Chiar dacă toată lumea din jurul lui încearcă să-l ajute, tot nu îi este ușor să se acomodeze în numai câteva zile, cât durează o convocare”, explică angajați ai FRF preocupați de problema aceasta.
Preocuparea e justificată din moment ce Strata nu e unicul caz de acest fel și e de așteptat să mai apară tot mai multe situații în care selecționerii și ceilalți jucători vor avea de lucrat la integrarea unor fotbaliști ”străini”. Misiunea nu e una ușoară și e foarte importantă, altfel România riscă să rateze fotbaliști buni.
Inclusiv Strata este o miză, la numai 20 de ani el dă semne că ar putea deveni în curând un fotbalist foarte bun. În sezonul acesta a jucat de 9 ori pentru Ajaccio în Ligue 2, de 5 ori a fost titular. În stagiunea precedentă a evoluat în 18 partide, dintre care 13 au fost cu statutul de titular.
El a fost născut în Marseille și și-a petrecut toată viața în Franța. Ca fotbalist a crescut la Ajaccio și a evoluat numai pentru clubul din Corsica până acum. La Ajaccio a jucat și Adrian Mutu spre finalul carierei, dar corsicanii se aflau în primul eșalon în momentul acela. Problemele de adaptare ale lui Strata au afectat deja statutul lui din echipa națională.
Fundaș dreapta, el a jucat în două partide în formația U21 a lui Daniel Pancu: 1-0 cu Muntenegru și 0-2 în Finlanda. Apoi nu a mai fost folosit în ultima etapă din preliminariile Euro, a coborât la U20. Naționala U20 o conduce Costin Curelea și este o reprezentativă mai puțin importantă, e un nivel de vârstă pentru care UEFA nici măcar nu a înființat competiții oficiale.
România a mai adoptat un ”francez”, pe Bogdan Racovițan. Fundașul central născut și crescut la Dijon vorbea un pic limba română în 2021, atunci când a semnat cu FC Botoșani. Racovițan a devenit apoi internațional de seniori, cu 4 selecții. El s-a aflat și în lotul României pentru Campionatul European din Germania, disputat în vara acestui an.
Andrei Rațiu, născut în Aiud, a crescut la Villarreal. Și el înțelege limba română. Nu o vorbește bine, dar știe un pic, cât să se poată înțelege cu colegii, cu antrenorii, cu media. Atât cât știe și Racovițan. Strata, la fel ca ”italianul” Daniel Boloca, nu știe absolut nimic în limba română. Pe Boloca l-a adus Edi Iordănescu o dată pentru două amicale. După acțiunea aceea a spus că ”a fost o greșeală să mă prezint la naționala României, nu e locul meu acolo, eu sunt italian”. Chiar dacă și Mircea Lucescu a fost interesat să-l convoace pe mijlocașul de la Sassuolo, Boloca a rămas ferm, el nu are de gând să mai îmbrace vreodată tricoul României.