Fotbal intern

Antrenorul Ilie Balaci: exilat din fotbalul românesc, deschizător de drumuri în lumea arabă

21.10.2018 | 15:03
Ilie Balaci, palmares uluitor ca antrenor în lumea arabă. De ce nu a rămas la Știința

În 1987 Ilie Balaci s-a retras din fotbal, la numai 31 de ani, după ce nu a reușit niciodată să se pună pe picioare în urma accidentării suferite în 1984. La doi ani de la retragere, Balaci a început un nou drum ca antrenor, unde s-a remarcat în special în lumea arabă. „Minunea Blondă” a stat însă de două și pe banca Științei, pe care a părăsit-o de fiecare dată cu cântec.

Ilie Balaci a fost mai întâi antrenor-jucător la Pandurii Târgu-Jiu și Drobeta Turnu-Severin, în ligile inferioare ale României. După Revoluție Ilie Balaci și-a început cariera de antrenor în exil. Mai întâi i-a antrenat pe tunisienii de la Club Africain, echipă alături de care a câștigat Liga Campionilor Africii, Liga și Cupa Tunisiei. Au urmat apoi două sezoane pline de trofee la clubul marocan Olympique Casablanca.

Între 1994 și 1996 a ajuns la Al Shabab Dubai, în Emiratele Arabe Unite, pentru ca apoi să câștige Cupa Campionilor Golfului, cu Al Nasr și Al Hilal, în sezoanele 1997 și 1998.

Ilie Balaci, primul mandat ca antrenor la Universitatea Craiova. A antrenat numai 7 meciuri

La începutului sezonului 1998-1999, după ce Craiova a ratat finala Cupei României și a dat titlul Stelei într-o victorie cu Rapidul din ultima etapă, oltenii l-au numit pe Ilie Balaci antrenor. „Minunea blondă” promitea o nouă mare echipă a Craiovei. Rezultatele nu au ținut însă cu Balaci iar în etapa a șaptea s-a produs un incident care a curmat mandatul lui Ilie pe Ion Oblemenco.  Ilie Balaci şi-a pierdut cumpătul şi a aruncat cu o pereche de ghete în capul arbitrului Aron Huzu, care condusese la centru partida pierdută cu Oțelul Galați, scor 0-1.

„Nu sunt un om violent, cine mă cunoaşte ştie bine asta. Dar atunci am clacat, mai ales când am văzut în vestiar un copil, cum era Cristi Chivu, plângând din cauza arbitrajului. În plus, nu m-am lăsat înjurat în viaţa mea, indiferent din partea cui venea asta, fie şi a unui arbitru. După ce am aruncat cu ghetele după Huzu, n-am avut imediat urme de regret, deoarece eram prea marcat de ceea ce se întâmplase pe teren. Ulterior mi-a părut rău, dar era prea târziu”, povestea peste ani Ilie Balaci.

Antrenorul Ilie Balaci, din nou în exil. Palmares de invidiat în lumea arabă

După conflictul cu Aron Huzu, Ilie Balaci a fost suspendat un an, motiv pentru care și-a și dat demisia de pe Oblemenco. A semnat apoi cu Al Ain, în Emiratele Arabe Unite, cu care a câștigat Cupa în 1999 și campionatul în 2000. În returul sezonului 2000-2001 se întoarce la Universitatea Craiova. Nu a rezistat însă mai mult de o lună în Bănie și avea să plece iarăși în Orientul Mijlociu.

La începutul sezonului 2001-2002, Balaci a semnat cu Al Sadd, alături de care a câștigat Liga Campionilor Arabiei și Cupa Emiratului Qatar. Sezonul următor a obținut Cupa Arabiei Saudite, cu Al Hilal pentru ca apoi să joace între 2002 și 2004 la Al Ahli. A mai antrenat apoi la Al Arabi și din nou la Al Shabab, fără să mai câștige vreun trofeu, pentru ca apoi să revină în România, la Craiova.

Timp de două sezoane el a fost în conducerea Universității Craiova, condusă atunci din teren de frații Costea. După doi ani, a revenit pe banca tehnică a trupei kuweitiene Kazma, la Raja Casablanca și la Al Nahda. Ultimul trofeu l-a câștigat în 2016 în Sudan, alături de formația Al-Hilal Omdurman, iar în sezonul precedent i-a antrenat pe Al-Suwaiq din Oman.

În total, antrenorul Ilie Balaci a adunat nu mai puțin de 22 de trofee în lumea arabă și în nordul Africii, fiind unul dintre cei mai de succes antrenori de fotbal din Orientul Mijlociu.