Fotbal intern

Cum l-a adus Ilie Balaci pe Cristi Chivu la Craiova. „Minunea blondă” i l-a suflat Stelei

21.10.2018 | 16:31
Cristi Chivu (al treilea în rândul de sus) a jucat la Craiova un singur sezon, unde a fost adus de Ilie Balaci

Ilie Balaci a fost de două ori antrenorul Craiovei, prima dată în 1998, când a rezistat doar șapte meciuri și a doua oară o lună, în returului sezonului 2000/2001. Chiar dacă nu a reușit să facă performanța pe care și-ar fi dorit-o la Știința, Balaci a reușit să aibă un impact uriaș asupra carierei unuia dintre cei mai mari fotbaliști din istoria recentă a fotbalului românesc: Cristi Chivu.

La sfârșitul anilor ’90, Cristi Chivu era unul dintre cei mai talentați fotbaliști din noua generație. După ce a debutat la numai 17 ani în prima divizie, la CSM Reșița, fiul fostului fotbalist Mircea Chivu a atras atenția marilor cluburi din Capitală, în special a Stelei. În primăvara anului 1998, tânărul fundaș suferea o mare dramă: tatăl său murea după o lungă luptă cu cancerul. A doua zi, pe 1 aprilie, Cristi înscria unul dintre cele cinci goluri în partida câștigată de CSM Reșița în fața celor de la Ceahlăul Piatra Neamț. În următoarea pauză competițională, Chivu era unul dintre cei mai curtați fotbaliști, iar la Craiova ajungea antrenor pentru prima dată Ilie Balaci.

Cum l-a adus Ilie Balaci pe Cristi Chivu la Craiova

În acea vară oltenii s-au luptat cu Steaua pentru semnătura celui care avea să ajungă căpitanul naționalei la Euro 2008. Cum Balaci avea o relație de prietenie încă din tinerețe cu Mircea Chivu, antrenorul Științei a reușit să îl convingă pe Chivu să semnezi cu Craiova, în dauna unei oferte venite de la Steaua. Roș-albaștrii îi oferiseră lui Cristi Chivu un salariu anual de 25.000 de dolari, în timp ce oltenii au plusat la 30.000 de dolari pe an, sumă plătită chiar la semnarea contractului.

Cristi Chivu a fost adus de Ilie Balaci la Universitatea Craiova

„Din moment ce l-am adus la Craiova înseamnă că simţeam că este un jucător foarte bun. A fost căpitan al lui Ajax Amsterdam, a jucat finala Ligii Campionilor cu Inter. Tot ceea ce a relizat Cristi a fost rodul muncii şi a talentului său. Se poate spune că Chivu şi Gică Popescu, ex-căpitan al Barcelonei, sunt printre cei mai buni jucători care au evoluat la Ştiinţa“, avea să dezvăluie Ilie Balaci, într-un interviu acordat celor de la Adevărul în 2010, înaintea finalei jucate de Chivu cu Inter Milano, în fața celor de la Bayern Munchen.

Din păcate, Ilie Balaci l-a avut elev pe Cristi Chivu numai șapte meciuri. El avea să plece de pe Ion Oblemenco după un episod mai puțin fericit, când a aruncat cu o pereche de ghete de fotbal după arbitrul Aron Huzu. Nici Chivu nu a stat prea mult la Craiova. După un sezon el a plecat din Oltenia la Ajax Amsterdam, unde a jucat timp de patru ani și a câștigat titlul în 2002.

Cristi Chivu, într-un meci pentru Ajax Amsterdam, echipă la care a ajuns după ce a jucat la Craiova
Cristi Chivu, într-un meci pentru Ajax Amsterdam, echipă la care a ajuns după ce a jucat la Craiova