La Bruxelles a avut loc o nouă întâlnire în care liderii europeni au încercat să găsească noi soluții pentru a susține Ucraina în războiul contra Rusiei, în contextul în care Statele Unite ale Americii sub Donald Trump au lăsat să se înțeleagă că nu se vor mai implica.
Aceste decizii importante au fost intens dezbătute și luate în unanimitate de cei 27 de membri ai UE, Ungaria fiind singura țară care nu a votat în favoarea declarației. Cu toate acestea voința Ungariei a fost ignorată. De asemenea, România își va trimite reprezentanți pe o nouă întâlnire ce va avea loc pe 11 mai în Franța.
Paradoxal, țările europene vorbesc despre pace în Ucraina și despre trimiterea unor așa zise forțe de menținere a păcii. Rusia a anunțat deja categoric că va respinge această variantă, însă Donald Trump i-a transmis lui Emmanuel Macron când acesta a fost în vizită la Casa Albă că ”Putin va accepta în cele din urmă”.
În aceste condiții, Ilie Bolojan vrea să asigure publicul larg că țara noastră nu este dispusă să trimită soldați pentru a menține efortul de pace. Statele europene au convenit, de asemenea, să introducă o așa numită ”clauză de salvgardare” care va permite statelor să facă cheltuieli suplimentare pentru apărare fără ca acestea să fie cuprinse în deficit.
“Un alt element important este posibilitatea ca din fondurile europene, care nu vor fi cheltuite și care au fost alocate statelor, să se poată direcționa către cheltuielile de apărare fonduri în așa fel încât acestea să nu fie pierdute”, a mai explicat Ilie Bolojan. Volodimir Zelenski a fost și el prezent la discuții și a primit promisiuni din fața tuturor țărilor din UE că efortul de război al Ucrainei va fi susținut ”continuu”.
“S-a reconfirmat sprijinul pentru această țară din partea Europei, în așa fel încât să fie într-o poziție de negociere bună pentru ca la încheierea unui armistițiu și la încetarea focului să se ajungă în etapa următoare la un acord de pace”, a mai transmis Ilie Bolojan, conform Observatornews.ro.
“Reprezentanții României vor participa nu pentru că vom trimite trupe în teren, pentru că nu vom trimite trupe în teren, ca să fie lucrurile fără echivoc”, a concluzionat Bolojan, cu mențiunea că țara noastră va rămâne în schimb un hub strategic pentru aprovizionarea Ucrainei în vreme de război sau pace. Totodată, Bolojan a menționat că țara noastră nu trebuie să-și dubleze cheltuielile pentru apărare pentru că oricum stă bine la acest capitol, cu 2,2% din PIB alocați înarmării.