News

Ilie Bolojan, în vizorul DNA! Cum l-ar fi ajutat pe Călin Popescu Tăriceanu să ia mită

09.03.2021 | 13:20
Ilie Bolojan in vizorul DNA Cum lar fi ajutat pe Calin Popescu Tariceanu sa ia mita
Numele fostului primar al Oradei apare în dosarul în care Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ies la iveală noi detalii interesante din dosarul  în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Potrivit rechizitoriului, printre persoanele cu funcții importante aflate în vizorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție se numără și fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan.

Mai exact, pe când deținea funcția de premier al României, Tăriceanu ar fi pretins (în cursul anului 2007) şi ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul adoptării unor hotărâri favorabile companiei.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea cu austriecii ar fi fost făcută după ce prim-ministrul de atunci i-ar fi determinat pe subordonaţi, începând cu secretarul general al Guvernului, post ocupat de Bolojan, care fusese numit în funcție în aprilie 2007, să facă demersurile necesare.

Ilie Bolojan, implicat în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu. L-ar fi ajutat să ia mită

Un element care dovedește implicarea Prim-Ministrului, după realizarea înțelegerii, este și aprobarea de către acesta, la scurt timp, a propunerii S.G.G. de constituire a unei comisii interministeriale formată din reprezentanți, la nivel de secretar de stat, din cadrul M.T.I.C., M.E.F și S.G.G., care să negocieze cu partenerii contractuali suma și modalitatea de plată a acestor produse.

ADVERTISEMENT

Această Notă a S.G.G a fost aprobată în ședința Guvernului din 7 august 2007. Schimbarea de atitudine a reprezentanților tuturor instituțiilor implicate reprezintă, la rândul ei, un alt element din care dovedește implicarea Prim-Ministrului Călin Popescu Tăriceanu”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Deși au ignorat complet, vreme de doi ani, solicitările de actualizare a numărului de licențe, reprezentanții autorităților au reușit, în aproximativ opt luni, după încheierea înțelegerii privind plata comisionului, să realizeze inventarierea tuturor licențelor folosite în administrația publică.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceștia au identificat sursa de finanțare și au adoptat hotărârea de guvern privind semnarea actului adițional la contract, precum și o altă hotărâre de guvern prin care au suplimentat valoarea contractului pentru a include și taxa pe valoare adăugată, omisă inițial.

Potrivit anchetatorilor, întreaga procedură a fost reluată imediat după plata comisionului corespunzător primului act adițional și s-a finalizat în mai puțin de două luni. În felul acesta, actul adițional nr. 4, care viza perioada 2007 – 2008, a putut fi încheiat anterior alegerilor parlamentare din acel an.

ADVERTISEMENT

Cum nota menţionată de anchetatori a avut un rol determinant în derularea procedurii, nu este exclus ca Ilie Bolojan, care la data faptelor deținea funcția de secretar general al Guvernului, să fi fost audiat în calitate de martor, chiar dacă nu există informaţii oficiale în acest sens.

ADVERTISEMENT
Tags: