Președintele interimar al României va avea o discuție privată cu Macron timp de 15 minute. Conform Observatornews.ro, Ilie Bolojan e singurul șef de stat prezent fizic la Paris, restul liderilor urmând să intre în ședință online.
Ilie Bolojan a ajuns la Paris cu o cursă de linie, fiind însoțit de Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene. Administrația Prezidențială de la Paris a confirmat că Ilie Bolojan va fi primit de Emmanuel Macron, însă restul liderilor vor intra ulterior ”într-o reuniune informală prin videoconferință”.
Franța a decis să găzduiască o rundă de negocieri suplimentară privind Ucraina și securitatea Europeană. La prima întâlnire, unde nu a fost prezentă România, au participat marii jucători din Uniunea Europeană în frunte cu Marea Britanie, Germania, Franța.
Acum, alături de România vor intra în discuții țări precum Cehia sau Canada. Ministrul de externe al României, Emil Hurezeanu, anunțase că Parisul avea în plan mai multe reuniuni pentru a dezbate soarta Europei.
Asta, în condițiile în care Ucraina și țările din Uniunea Europeană nu sunt prezente la negocierile dintre SUA și Rusia pentru ”pace”. Mai mult, Donald Trump are în ultima perioadă un discurs ostil față de Ucraina, Volodimir Zelenski sau Uniunea Europeană, astfel că pentru prima dată în zeci de ani liderii europeni s-ar putea să fie nevoiți să ia multe decizii grele.
“Polonia este țara de pe flancul estic care, așa cum s-a întâmplat și în trecut, reprezintă și interesele noastre și ale țărilor baltice, în această arhitectură de securitate europeană și atlantică”, a explicat Hurezeanu.
Momentan, Franța și partenerii europeni încearcă să găsească soluții pentru o pace durabilă în Ucraina. Prima reuniune de la Paris, de acum două zile, a fost inițiată de Macron în formatul denumit Weimar+, o alianță înființată pe 12 februarie 2025, alianță care include Franța, Germania, Polonia, Regatul Unit, Spania, Italia.
Aici mai sunt prezenți la discuții și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și Secretarul General al NATO. Au existat, de asemenea, voci care au arătat că la prima întâlnire interesele României au fost reprezentate de Polonia.
“România, având cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina și oferind constant sprijin multidimensional – umanitar, economic și militar –, are un interes direct în consolidarea susținerii europene și euro-atlantice pentru Ucraina, ca răspuns la agresiunea Federației Ruse“, a explicat și MAE situația.