Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a vorbit despre situația economică a României și a subliniat că țara se află „într-o criză bugetară”. Tensiunile de pe scena politică au avut un rol major în apariția acestor perturbații în piață, potrivit președintelui.
Într-un interviu acordat, marți, la Rock FM, Ilie Bolojan a atras atenția asupra situației dificile în care ne aflăm, având în vedere că România cheltuiește mai mult decât își permite, de mulți ani. Pe lângă deficitul bugetar, rezultatele din turul 1 al prezidențialelor și demisia lui Marcel Ciolacu au contribuit la această situație.
„Avem deficite mari, de aproximativ 9%, anul trecut. Pentru a acoperi această diferenţă dintre veniturile ţării noastre şi cheltuielile mult mai mari pe care le facem, trebuie să ne împrumutăm şi practic ne împrumutăm cu aproximativ 1 miliard de euro săptămânal, ceea ce a făcut ca în ultimii ani datoria României să crească cu o viteză destul de mare.
Lucru care înseamnă că în fiecare an plătim dobânzi mai mari, plătim sume mult mai mari pentru acoperirea acestor dobânzi, ceea ce va face ca într-un an-doi, dacă nu corectăm lucrurile, să fim în situaţia în care Guvernul devine practic o agenţie de plăţi, nu mai poate face nimic pentru dezvoltare”, a transmis Ilie Bolojan, la Rock FM, conform news.ro.
Președintele interimar a subliniat că finanțarea împrumuturilor este „o provocare importantă” și este necesară ca România să rămână o țară stabilă. De asemenea, perspectiva asociată ratingului României ar trebui să revină la „stabilă” ca țara să fie sigură pentru investitori.
Dacă gradul de încredere al unui stat este scăzut, costurile împrumuturilor și dobânzile vor fi mai mari, atenționează președintele interimar. Totodată, Ilie Bolojan spune că „orice factor care poate agrava criza bugetară” ar trebui evitat.
Președintele interimar spune că România va avea nevoie de un guvern stabil pentru a gestiona problemele economice. În ceea ce privește alegerea președintelui, Bolojan atenționează cel care va ajunge în fruntea statului va aduce și „percepţia pe care persoana lui a generat-o, de-a lungul anilor, prin declaraţiile lui, prin faptele lui, prin ceea ce a făcut candidatul la funcţia de preşedinte, în anii anteriori, asupra României”.
În acest context, Ilie Bolojan amintește că relația dintre președinte și executiv joacă un rol important în stabilitatea sau instabilitatea politică. „Când cele două puteri au lucrat şi au colaborat şi au avut o atitudine totuşi de respect reciproc, România a avut o predictibilitate mai mare în dezvoltare, ca să folosesc un termen plastic, au tras toţi la aceeaşi căruţă.
În momentul în care au intrat în divergenţe, în momentul în care au avut abordări diferite sau s-au sabotat reciproc”, adaugă președintele interimar.
Acesta mai spune că în momentul în care există instabilitate politică, o criză bugetară se poate agrava, iar în cele din urmă, cei care vor avea de suferit sunt cetățenii României. Printre cei care vor „deconta primii această instabilitate politică” vor fi cei care au rate la bănci.
„Agravarea acestei crize înseamnă, în fapt, riscul ca, dacă nu ne reducem cheltuielile statului, să avem un stat mai eficient, dacă nu ne încasăm actualele taxe stabilite la bugetul de stat, pentru că nu le încasăm decât parţial, dacă nu reuşim să absorbim bani europeni pentru a ne asigura în continuare investiţiile, înseamnă că putem ajunge în situaţia să creştem taxe şi impozite.
Pot fi duse lucrurile într-o zonă în care practic cetăţenii României care au credite la bănci, care au rate, vor deconta primii această instabilitate politică, pentru că asta înseamnă inflaţie, asta înseamnă creşterea costului vieţii, asta înseamnă creşterea dobânzilor”, a punctat Ilie Bolojan.