Sport

Ilie Dobre confesiuni emoționante despre Benone Sinulescu: „I-am răsfoit sufletul”. Cu ce echipă ținea regretatul artist, deși cânta la „dușmani”. Exclusiv

Ilie Dobre a scris o carte despre Benone Sinulescu. Amintiri inedite din timpul petrecut împreună. Ce jucător iubea și cu ce echipă ținea regretatul artist, deși cânta la „dușmani”.
19.11.2021 | 17:32
Ilie Dobre confesiuni emotionante despre Benone Sinulescu Iam rasfoit sufletul Cu ce echipa tinea regretatul artist desi canta la dusmani Exclusiv
Ilie Dobre a scris o carte despre regretatul Benone Sinulescu. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ilie Dobre este comentatorul sportiv cu 10 recorduri mondiale. „Cel mai de succes comentator din lume…”, „Cea mai lungă pronunțare a cuvântului «Gooool!»…”, World Records Academy, Hall of Fame…

Ilie Dobre este și scriitor. De cărți cu subiecte sportive. 48. De fapt, 47. Cu eroi din sport. Pentru că una dintre cărțile sale a scris-o cu și despre Benone Sinulescu. Marele interpret al muzicii populare autentice românești, plecat dintre noi într-un 18 octombrie negru de doliu național…

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a căutat pe Ilie Dobre, ieșit la pensie din 2018, l-a găsit acasă și l-a provocat la o repriză de amintiri. În exclusivitate. Iar când se apucă Iliuță, cum îi spun prietenii, să vorbească, nici fluierul arbitrului nu-l mai oprește…

Ilie Dobre a scris o carte despre Benone Sinulescu: „I-am răsfoit sufletul”. Cu ce echipă ținea regretatul artist, deși cânta la „dușmani”!

Iliuță, tu ești comentator sportiv, ai scris atâtea cărți despre personalități din sport, cum ai ajuns la regretatul Benone Sinulescu?

ADVERTISEMENT

– Eu sunt prin definiție comentator sportiv, numai că sunt născut la țară, între dealurile Oltului, de la Drăgășani, la Mitrofanii de Vâlcea… Și am fost fascinat, copil fiind, de muzica populară. Iar prima voce care m-a fermecat a fost cea a lui Benone Sinulescu.

Prin ce ani era asta?

– …Până în ’70… ’65-’70, cam așa… Îmi mai plăceau și alți interpreți cu glas de excepție… Maria Tănase, Irina Loghin, Maria Lătărețu… dar mi-a rămas inima, amintirea la Benone Sinulescu… Și pe la începuturile mele de comentator sportiv ne-am intersectat noi, întâmplător, nu mai știu la ce eveniment… și i-am spus atunci că este un artist fenomenal pentru mine. Și mă trezesc într-o zi că mă sună la Radio și mă invită la o cafea…

ADVERTISEMENT

Cam când?

– Păi era prin 2010… Nu prea mai avusesem tangențe… Dar eu scrisesem deja foarte multe cărți… Și lui îi picase în mână cartea mea despre Gicu Dobrin

M-a invitat în zona Panduri, pe unde locuia el, la o cofetărie, mi-a spus că-i place stilul în care scriu eu și m-a întrebat dacă nu vreau să scriu o carte despre el.

ADVERTISEMENT

„Bine, dar eu am înclinație pentru comentariul și scrisul sportiv, dumneavoastră sunteți un mare solist de muzică populară… Cum să scriu eu despre dumneavoastră?”, zic eu. „Lasă, dom’ne, că dumneata poți să scrii despre orice, îți merge și mâna, și mintea”, a râs el la mine…

…Râdea, dom’ne, mai tot timpul, făcea glume, era o fire extrem de pozitivă, de optimistă… era o fire cu haz deosebit, găsea un spirit la orice, se amuza și îi amuza pe cei din jur, acolo în cofetăria ai toți erau cu urechile ciulite să-l audă pe Maestru…

„Bine, dom’ne…” – zic – „Începem de săptămâna viitoare”. Și am început documentarea directă cu el… că-mi adusese o carte cu date despre el, dar mie îmi place să scriu totul de la subiect direct, nu scris de alții… și nici nu mi-a plăcut cum era făcută cartea aia… așa că am început discuțiile din copilăria lui… I-am răsfoit sufletul…

coperta 2 carte Ilie Dobre despre Benone Sinulescu
Ilie Dobre, comentatorul-record: 10 „supremații” mondiale deține cunoscutul ziarist. Foto: arhiva personală

Îl înregistrai, scriai ce spune, cum procedai?

– Îmi povestea cu un har nemaipomenit… abia mă țineam după el să scriu… nu l-am înregistrat… eu am rapiditate în scris… nu stenografiez, scriu normal, dar cu prescurtări… pe care le știu numai eu… (râde) …

Stăteam cam trei, patru ceasuri cu el și după aia scriam, puneam în forma de dat la tipar… cartea a apărut foarte rapid, în vreo trei săptămâni m-am documentat, cu el, și apoi i-am dat forma finală. „Benone Sinulescu și glasul său fermecat”, i-am pus titlul.

L-a încântat cartea și peste tot pe unde se ducea, pe la televiziuni, concerte, filmări, interviuri, Benone se ducea cu cartea mea în mână. Și în ultimele înregistrări cu el am văzut cartea mea în mâna domnișoarei care-i lua interviul…

Ilie Dobre: „Benone Sinulescu intră între geniile folclotrului românesc, alături de Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Irina Loghin și Ion Dolănescu”

Ce a fost Benone Sinulescu… Cine a fost Benone Sinulescu pentru tine, Ilie?

– Benone Sinulescu, după părerea mea, intră între geniile folclorului românesc. Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Benone Sinulescu și Ion Dolănescu sunt genii. Ceilalți sunt foarte buni, după părerea mea folclorul românesc nu are egal în lume, dar nu sunt de nivelul geniilor pe care le-am amintit.

Benone era și un om foarte bun… așa, blajin… mereu cu zâmbetul pe buze, cu o vorbă bună, cu o glumă… mereu glumea… N-am observat la el, în atâția ani în care ne-am întâlnit, nicio răutate.

Ilie Dobre: „Benone Sinulescu era stelist înfocat! Deși cânta în ansamblul «Ciocârlia» al Ministerului de Interne, deci trebuia să țină cu Dinamo!”

Spuneai că citise cartea ta despre Dobrin, „Dobrin, la clipa amintirilor”…

– L-a iubit foarte tare pe Gicu Dobrin. Era foarte supărat că nu jucase Dobrin în Mexic, nu înțelegea cum nu-l folosise Angelo Niculescu deloc… „Este inadmisibil așa ceva”, îmi spunea, „Cum ar fi fost să joace Braziilia fără Pele că nu știu ce avea antrenorul cu el?!”.

Cu ce echipă ținea Benone Sinulescu?

– Era stelist. Înfocat! Deși ar fi trebuit să țină cu Dinamo. Ținea și cu Dinamo prin natura… serviciului! (râde) Îmi spunea „Nu trebuie să supăr pe Dinamo, eu cânt la ansamblul «Ciocârlia» al Ministerului de Interne… Să nu mă spui, să nu scrii că țin cu Steaua!”. Și râdea… Iar la meciurile internaționale era fanatic cu echipele românești, indiferent care erau alea.

Eu am făcut o emisiune la Radio România, la „Antena Satelor”, care se numea „Sport, performanțe, amintiri”. 16 ani a durat emisiunea asta. Era sâmbăta… Luam câte un interpret de muzică populară și câte un performer, de exemplu pe regretatul Ivan Pațaichin… (oftează) …Că și el ne-a părăsit relativ de curând, mult, mult prea devreme, ce om era, ce sportiv, exemplar…

…Au mai fost Cristian Gațu, Ștefan Birtalan, Gicu Dobrin… ce recitaluri făceam cu Gicu Dobrin… Și, bine-nțeles, Benone Sinulescu. Care dădea culoare emisiunii cu glumele sale. Nu ierta pe nimeni… Steaua, echipa națională când pierdeau le ironiza fin, dar dur (râde) …dacă pot spune așa… le spunea pe șleau, dar glumind și asta plăcea foarte tare. Ieșeau niște emisiuni superbe. Spectacol! Știa fotbal, aveam ce subiecte să vorbesc cu el.

Ți-a spus ce meci i-a plăcut cel mai mult în viața sa, care i-a rămas întipărit în minte?

– Da, mi-a spus… Cel mai tare i-a plăcut când am bătut Ungaria cu 3-0 în 2013. 6 septembrie 2013. Atunci am făcut un record mondial, la golul înscris de Ciprian Marica în minutul doi…

Mi-a spus Benone, foarte încântat, când ne-am văzut după meci „Mă Iliuță, eram pe la Buzău, în mașină, mi-era că ajung acasă, la Siriu, acasă și tu nu termini de strigat «Gooooool!»”…

Și ce record ai stabilit atunci?

– Record mondial de strigat „Gol!” cu o singură respirație, 1 minut și 8 secunde. Omologat, cu diplomă, în World Records Academy. Și fără respirație, 35 de secunde și 6 zecimi, tot record mondial, tot omologat de World Records Academy. Comentatorii americani aveau maxim 19 secunde, eu le-am bătut recordul după șapte decenii de supremație a lor.

  • „Ilie Dobre, crainicul radio ce cântă cu douăzeci de fântâni golurile înscrise pe stadioanele țării…Un crainic – aflat la a 30-a carte – născut, parcă, din strania patimă a sud-americanilor pentru jocul de fotbal…” – Fănuș Neagu
  • „Președintele de drept al Crainicilor Frenetici…” – Radu Cosașu
  • „Am îndrăgit fotbalul prin acel prelung și tulburător GOOOOOOOOOOOOOOL, strigat, pe undele radio, de Ilie Dobre. Cel care, în plus, scrie și cărți frumoase…” – Grigore Vieru
  • 48 de cărți a scris Ilie Dobre, 68 de ani, născut pe 24 septembrie 1953, în satul Mitrofani, județul Vâlcea
  • 1 minut și 8 secunde este recordul mondial stabilit de Ilie Dobre „în transmisiunea directă radio-tv a unui gol, cu o respirație”, pe 6 septembrie 2013, la la golul cu care Ciprian Marica deschidea scorul în minutul 2 al meciului România – Ungaria 3-0 din 6 septembrie 2013, din grupa de calificare la Campionatul Mondial din Brazilia 2014
  • 35 de secunde și 6 zecimi este recordul mondial stabilit de Ilie Dobre „în transmisiunea directă radio-tv a unui gol, fără respirație”, pe 19 iulie 2015, la meciul Astra Giurgiu – ASA Târgu Mureș,1-5 din Liga 1, la golul lui Filip Jasvic cu care făcea 2-0 pentru oaspeți în minutul 12
  • 52 de secunde și 3 zecimi este recordul mondial stabilit de Ilie Dobre „în transmisiunea directă radio-tv a unui gol, fără respirație, în studio, experimental”
ADVERTISEMENT