Fotbal intern

Ilie Dobre se pensionează. A fost la ultimul său derby FCSB-Dinamo

31.07.2018 | 11:15
Ilie Dobre se pensioneaza A fost la ultimul sau derby FCSBDinamo

Derby-ul de duminică dintre FCSB și Dinamo București, încheiat cu scorul de 3-3, a fost ultimul pentru comentatorul sportiv al Radio România Actualități, Ilie Dobre.

„A fost un meci special pentru mine. Mi-a plăcut că a fost o partidă spectaculoasă și ne-am bucurat de șase goluri frumoase. A fost un derby adevărat”, a spus Ilie Dobre, despre meciul de duminică. Născut la Mitrofani, în județul Vâlcea, pe 24 septembrie 1953, Ilie Dobre a lucrat mai întâi ca profesor de istorie la Liceul de Petrol din Videle, pentru ca mai apoi să urmeze o carieră în radio:

„Timp de 8 ani am stat pe acoperișurile stadioanelor din România și comentam meciuri pe casete, care ajugeau pe masa unor comisii de specialitate. Nu te lua direct de pe stradă și te băga pe post, au fost ani grei de muncă în care am fost analizat de Ioan Chirilă, Eftimie Ionescu, Ion Ghițulescu, Dan Voicilă, dar și șefii de atunci ai radioului. În 1984 am comentat primul joc la radio, Gloria Buzău – Jiul Petroșani 1-1. Dar cel mai important moment a fost pe 2 decembrie tot în ’84 când în Potcoava Giuleștiului am comentat singur Rapid – Gloria Buzău, 1-1. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea, iar emisiunea «Fotbal minut cu minut» va rămâne în istorie, o emisiune cu 8 milioane de ascultători!”, își amintește comentatorul ajuns la 64 de ani, într-un interviu acordat pentru gsp.ro.

Ilie Dobre, la ultimul derby FCSB-Dinamo. Se pensionează în luna septembrie

Ilie Dobre se va retrage în luna septembrie. Comentatorul radio a povestit că nimic nu îl va convinge să se retragă: „Am făcut totul cu pasiune pentru Măria Sa radio-ascultătorul! Tot ce am făcut în viața asta a fost pentru cei care mă ascultau și pentru care trebuia să comentez perfect ca să-și imagineze ceea ce vedeam eu. Am trecut în viața asta prin multe obstacole, prin multe șicane, dar am reușit să le depășesc cu bine. Am transmis mereu cu patimă, am trăit meciul pentru că radioul a însemnat totul pentru mine. Acum mă retrag, trebuie să fac loc tinerei generații. Ies cu capul sus din scenă, dar nu aș mai rămâne chiar dacă aș fi dorit la Radio România Actualități. Nici pentru un miliard, sunt demn și renunț atunci când trebuie să o fac”, a mai spus Dobre.

Dobre a fost inclus de în Cartea Recordurilor. Comentatorul este primul român care a stabilit 10 recorduri mondiale omologate. În 2014, lui Ilie Dobre i-a fost acordat şi premiul “Omul Anului în Media”, pentru promovarea sportului, a valorilor morale, a fair play-ului și a valorilor sociale în sport. Pe lângă aceste distincții, Ilie a intrat în Cartea Recordurilor pentru transmisiunea directă la radio a unui gol fără respirație (35 secunde şi 6 zecimi) și pentru transmisiunea directă la radio a unui gol cu o singură respirație (1 minut şi 8 secunde).

1.700 de meciuri a comentat Ilie Dobre în carieră

65 de ani va împlini pe 24 septembrie îndrăgitul comentator sportiv de la Radio România Actualități