Sporturi

Ilie Năstase a făcut echipă cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial! Semifinalişti la US Open în 1979

06.10.2018 | 21:58
Ilie Năstase a făcut echipă cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial
ADVERTISEMENT

Ilie Năstase a făcut echipă cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial. În 1975, Richard Raskind, fost tensimen, a suferit o operaţie de schimbare de sex, procedură dusă până la capăt de Harry Benjamin, cunoscut endocrinolog din Statele Unite ale Americii.

După operaţie, Richard Raskind şi-a schimat numele în Renee Richards şi şi-a dorit să participe la turneul US Open pe tabloul feminin. WTA i-a interzis accesul la competiţii, motivul fiind acela că a refuzat să facă un test prin care îi era verificat sexul. Cazul a ajuns în instanţă, iar judecătorul Alfred M. Ascione i-a dat dreptate sportivei. “Această persoană este femeie”, a fost decizia dată de Curtea Supremă din New York, care susţinea că jucătoarea nu trebuie să treacă testul Barr, obligatoriu pentru competitoare.

ADVERTISEMENT

Ilie Năstase a făcut echipă în 1979 cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial

În 1979, la doi ani după ce a început să participe la turneele WTA, Renee Richards a jucat alături de Ilie Năstase pe tabloul de dublu mixt de la US Open. “Nu am interacţionat dincolo de aceste meciuri, dar era o persoană educată, din câte ştiu doctor oftalmolog. Nu am avut nicio problemă cu faptul că îşi schimbase sexul”, a povestit Ilie Năstase. Cei doi au ajuns până în semifinala turneului, cea mai bună performanţă obţinută de Renee Richards la dublu mixt.

Renee Richards a jucat în circuitul WTA între 1977 şi 1981, când s-a retras la 47 de ani. În februarie 1979, jucătoarea de tenis a ajuns până pe locul 20, cea mai bună clasare din carieră. În 1977, Renee Richards a jucat finala probei de dublu de la US Open, alături de Betty Ann Stuart, cele două fiind învinse de perechea Martina Navratilova/Betty Stove. După ce s-a retras a antrenat-o pe Martina Navratilova între 1981 şi 1983, timp în care jucătoarea de tenis a câştigat de două ori turneul de la Wimbledon. La finalul carierei în lumea tenisului, Renee Richards s-a decis să se întoarcă la prima pasiune: chirurgia oftalmologică. În prezent, fosta jucătoare de tenis, ajunsă la vârsta de 84 de ani, locuieşte în New York.

ADVERTISEMENT
Ilie Năstase a făcut echipă în 1979 cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial
Ilie Năstase a făcut echipă în 1979 cu Renee Richards, primul transgender din tenisul mondial
Tags: