Sporturi

Ilie Năstase a împlinit 71 de ani. Un fost adversar i-a fost alături la petrecerea din Suedia

Ilie Năstase împlineşte 71 de ani pe 19 iulie, iar fostul lider mondial şi-a sărbătorit în avans ziua de naştere alături de alte glorii ale tenisului. "Nasty" a petrecut, în Suedia, alături...
19.07.2017 | 12:21
Ilie Nastase a implinit 71 de ani Un fost adversar ia fost alaturi la petrecerea din Suedia

Ilie Năstase împlineşte 71 de ani pe 19 iulie, iar fostul lider mondial şi-a sărbătorit în avans ziua de naştere alături de alte glorii ale tenisului. “Nasty” a petrecut, în Suedia, alături de Stefan Edberg, Bjorn Borg, Tommy Haas şi Mats Wilander. Jucătorul de tenis a fost antrenor al perechii de dublu Wilander-Pernfors la un meci demonstrativ din cadrul turneului de la Bastad.

Chiar dacă oficialii turneelor de la Roland Garros şi de la Wimbledon nu l-au invitat la aşa cum au făcut până la scandalul din FED Cup, Ilie Năstase a avut uşa deschisă la Bastad. Fostul număr 1 mondial a primit în urmă cu mai multe luni invitaţia de a fi antrenorul lui Mats Wilander la un meci demonstrativ la turneul de la Bastad. Jucătorul de tenis român a câştigat turneul din Suedia în 1971, după ce l-a învins în finală pe Jan Leschly.

Ilie Nastase a implinit 71 de ani. Alaturi de cine a sarbatorit4

Campion la US Open şi la Roland Garros

Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai buni jucători din istoria tenisului, mulţi considerându-l ca primul care a reuşit să atragă suporterii pentru felul în care juca, dar şi pentru ieşirile din timpul meciurilor. Prima victorie a românului într-un turneu de Mare Şlem a venit în 1972, când îl învingea în cinci seturi pe Arthur Ashe pe iarba de la Forest Hills. 

Ilie Nastase a implinit 71 de ani. Alaturi de cine a sarbatorit2

Nouă luni mai târziu, Năstase a triumfat şi pe zgura pariziană. “Nasty” reuşea să ridice trofeul deasupra capului după ce îl învingea în trei seturi (6-3, 6-3, 6-0) pe Nikola Pilic. Performanţa de la Paris a venit după ce un turneu excepţional, jucătorul român nepierzând nici măcar un set pe durata celor două săptămâni. La scurt timp, pe 23 august 1973, devenea primul lidet mondial din istoria ierarhiei ATP.

58 de titluri câştigate la simplu în întreaga carieră

1966 este anul în care Ilie Năstase a început să participe la turneele internaţionale, alături de Ion Ţiriac, alături de care a jucat şi în proba de dublu. Primul mare succes al perechii a venit la Roland Garros, când, contrar tuturor aşteptărilor, Năstase şi Ţiriac au ajuns până în finală. Dennis Ralston şi Clark Graebner i-au învins în finală în trei seturi.

Ilie Nastase a implinit 71 de ani. Alaturi de cine a sarbatorit1

De-a lungul carierei care s-a întins între 1966 şi 1985, Ilie Năstase a câştigat 58 de titluri la simplu şi 45 la dublu. Pe lângă titlurile de la US Open şi de la Roland Garros, “Nasty” a triumfat de 4 ori la Turneul Campionilor, performanţă depăşită în 1987 de Ivan Lendl. Regretul carierei a fost acela că nu a triumfat la Wimbledon, unde a jucat două finale, în 1972 şi în 1976.

Locul 3 în topurile muzicale din Franţa

În 1984, când cariera de jucător de tenis era pe final, Ilie Năstase a fost invitat să înregistreze o piesă. “Nasty” a scos o melodie cu titlul “Globetrotter Lover” (Amantul călător) care a ajuns rapid pe primele locuri din topurile muzicale din Franţa. Piesa a urcat până pe locul 3, jucătorul de tenis fiind invitat să cânte la un spectacol organizat pe Champs Elysee.

În acelaşi an, Năstase a cântat piesa şi la petrecerea jucătorilor de la turneul organizat la Monte Carlo. Fostul lider mondial s-a deghizat în negru pentru a-l imita pe Yannick Noah, jucător de tenis care îşi începuse cariera în muzică şi care câştigase, cu doar un an înainte, turneul de la Roland Garros.

40 de săptămâni a stat Ilie Năstase pe primul loc în clasamentul ATP

Tags: