News

Ilie Năstase dezvăluie cum era filat de fosta Securitate: ”La mine era mai greu că eu mai înjuram”

Ilie Năstase, legenda tenisului românesc, a făcut o serie de dezvăluiri despre cum era filat de fosta Securitate înainte de 1989.
19.05.2021 | 21:15
Ilie Nastase dezvaluie cum era filat de fosta Securitate La mine era mai greu ca eu mai injuram
ADVERTISEMENT

Fostul mare tenismen român Ilie Năstase a dezvăluit, în emisiunea ”News Hour with CNN” de la Antena 3, detalii interesante despre modul în care sportivii români erau urmăriți de Securitate în timpul lui Ceaușescu.

În ciuda faptului că reprezenta un nume imens pentru țară, ”Nasty” nu a scăpat de ochiul securiștilor înainte de Revoluție și a fost filat non-stop.

ADVERTISEMENT

Năstase dezvăluie că securiștii obișnuiau să racoleze inclusiv sportivi, cei de la Dinamo fiind vizați în mod special. Acesta recunoaște că știe nume de colegi din sport racolați, însă nu a vrut să le facă publice identitățile.

Ilie Năstase povestește cum era filat de Securitate înainte de 1989

În ceea ce-l privește, fostul numărul 1 ATP spune că la el era greu să se ajungă, dat fiind faptul că aveam un comportament mai coleric: ”La mine era mai greu că eu mai înjuram, mă lăsau în pace”, spune Nasty.

ADVERTISEMENT

”Ei aveau obiceiul să racoleze și dintre sportivi. Toți sportivii de la Dinamo, indiferent de sportul practicat, erau racolați, pentru că ei stăteau între sportivi. Știu și nume, dar nu vreau să le dau. Și atunci era mai ușor pentru ei să afle ce gândește sportivul.

La mine era greu că eu mai înjuram pe arbitru, mai înjuram pe ăla, pe cine mai trebuia să înjur eu atunci, mă lăsau mai în pace, dar vreau să vă spun că și Ceaușescu era filat, ca să știți.

ADVERTISEMENT

Deci, Securitatea nu era Ceaușescu, erau ei. Care sunt și astăzi, dar s-au schimbat din Securitate au devenit Serviciul Român de Informații. Pe cine spionează ei? Pe români. De ce nu-i spionează pe străini? Ce au cu românii?”, a spus Năstase la postul de știri citat.

Cine l-a ”turnat” pe Ilie Năstase la Securitate?

În aceeași emisiune de miercuri, Ilie Năstase a fost întrebat dacă și-a citit dosarele, după ce au fost desecretizate, și dacă a aflat vreun nume care l-ar fi ”turnat” la Securitate.

ADVERTISEMENT

”Nu! Și de asta nici nu am dorit să le văd, că dacă aflam că vreun prieten de-al meu a dat despre mine informații atunci nu mai dormeam noaptea și muream mai repede”, a mai precizat fostul tenismen Ilie Năstase la postul de știri citat.

Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul 1 mondial de două ori, în 1972 și 1973. Are 83 de titluri câștigate, dintre care 58 au fost înregistrate de ATP.

Printre cele 58 de titluri la simplu pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975.

ADVERTISEMENT