Sport

Ilie Năstase împlinește 75 de ani! Bornele unei cariere strălucitoare în tenis

Ilie Năstase împlinește vârsta de 75 de ani! Primul lider mondial din istoria tenisului a atins câteva borne demne de invidiat şi în ziua de azi.
19.07.2021 | 14:29
Ilie Nastase implineste 75 de ani Bornele unei cariere stralucitoare in tenis
ADVERTISEMENT

Născut la București, acum 75 de ani, nimeni nu avea să știe atunci că se va naște un mare campion. Ilie Năstase a început prima dată cu fotbalul, fiind legitimat la Progresul București dar fratele său mai mare a reușit să-l facă pe Ilie se apuce de tenis, decizie ce i-a schimbat radical viața.

Ilie Năstase este unul dintre cei mai importanți jucători de tenis din istorie. În anii 70 acesta a devenit primul număr 1 mondial în ierarhia ATP și în carieră a reuşit să adune peste 83 de titluri în circuitul profesionist.

ADVERTISEMENT

Primul număr 1 ATP din istorie

Talentatul Ilie a fost primul număr 1 ATP din istorie. Asta s-a întâmplat pe 23 August 1973 când ATP a stabilit noul sistem pentru clasamentul mondial.

”Nasty” a spus despre acest lucru: „Jucătorul care vrea să cucerească vârful nu își poate permite să fie amabil…trebuie să ucidă competiția”. Ilie Năstase a fost timp de 40 de săptămâni lider mondial, în perioada 23 August 1973 – 3 Iunie 1974. Locul său în clasament i-a fost luat de jucătorul din Australia, John Newcombe.

ADVERTISEMENT

Rezultatele lui „Nasty” în turneele de Mare Slam

În turneele de Mare Slam, Ilie Năstase, se poate lăuda cu 5 finale majore. Acesta a câștigat Us Open în anul 1972, după ce l-a învis în finală pe Arthur Ashe într-o meci de 5 seturi.

Ilie a mai câștigat si Roland Garros în 1973, în fața lui Nikki Pilic, în 3 seturi. La acea ediție de Roland Garros, Ilie Năstase a intrat în istorie ca fiind primul jucător ce câștigă un turneu de Mare Slam fără să piardă set, după ce doi ani mai devreme pierduse finala în fața lui Jan Kodes.

ADVERTISEMENT

Pe lângă finala pierdută în 1971 Năstase a mai pierdut alte două finale de tipul celei de la Roland Garros. În 1972, Ilie Năstase a pierdut în ultimul act de la Wimbledon, în fața lui Stan Smith, în 5 seturi.

Fostul mare jucător Fred Perry, i-a spus lui Năstase: „Dacă te poți bate pe tine, poți câștiga turneul”. Tot la Wimbledon a mai pierdut și în 1976 în fața lui Bjorn Borg, la începutul dominației suedezului pe iarba londoneză unde a câștigat 5 titluri consecutive.

ADVERTISEMENT

A câștigat de 4 ori turneul campionilor

Ilie Năstase s-a simțit foarte bine la final de sezon. Acesta a câștigat de 4 ori turneul campionilor, în 1971, 1972, 1973 și 1975 și a fost finalist și în 1974 unde a pierdut în fața lui Guillermo Vilas într-un meci de 5 seturi.

Doar Roger Federer cu șașe turnee și Ivan Lendl, Pete Sampras, Novak Djokovic fiecare cu câte cinci se clasează peste Ilie Năstase cu titlurile câștigate la Turneul Campionilor.

Cele mai mare rivalități

Când era la cel mai bun nivel, doar câțiva jucători au avut avantaj în fața lui Năstase. Deși a avut mai multe rivalități, meciurile cu Stan Smith (11 – 10), Tom Okker (10 – 11) și Guillermo Vilas (7 – 5) rămân în istorie datorită intensității.

Ilie Năstase are avantajul meciurilor directe împotriva lui Jimmy Connors (16 – 12), Jan Kodes (16 – 8), Manuel Orantes (16 – 7) și Adriano Panatta (15 – 6)

Ilie Năstase, brutal de sincer când a fost întrebat despre el!

Întrebat ce părere are despre propria personalitate, Ilie a răspuns: ”Fiecare are personalitatea lui. Arthur Ashe e Arthur Ashe, iar eu sunt cine sunt. Nu încerc să fac probleme, ce se întâmplâ pe terenul de tenis și nu doar, vine dinăuntru meu și plătesc pentru asta.

Amenzi, descalificări, tot ce trebuie să plătesc, o fac pentru ca așa sunt eu, prefer să fiu mai rău. Sunt gata să ma fac frate cu dracu ca să trec puntea”, a rememorat Năstase.

ADVERTISEMENT
Tags: