Sport

Ilie Năstase la 76 de ani. Bornele unei cariere de excepție și ale unei vieți tumultuoase

Ilie Năstase, cel mai mare tenismen român din toate timpurile, a ajuns la 76 de ani. Deși timpul nu mai poate fi dat înapoi, amintirile cu el pe teren vor dăinui mult timp de acum încolo.
18.07.2022 | 23:45
Ilie Nastase la 76 de ani Bornele unei cariere de exceptie si ale unei vieti tumultuoase
Ilie Năstase, cel mai mare tenismen român din toate timpurile, a ajuns la 76 de ani. Deși timpul nu mai poate fi dat înapoi, amintirile cu el pe teren vor dăinui mult timp de acum încolo
ADVERTISEMENT

”Nasty” (n.r. – ”obraznicul”, așa cum a fost poreclit de americani) nu va putea fi uitat pe nicio arenă unde a intrat să joace, deoarece a fost întotdeauna omul care a adus zâmbetul pe fețele spectatorilor.

Ilie Năstase împlinește 76 de ani. O viață dedicată tenisului

Un tip jovial, înzestrat cu un talent uriaș pentru tenis, Ilie Năstase sărbătorește marți, 19 iulie, împlinirea a 76 de ani. În ciuda vârstei, fostul mare jucător este în continuare extrem de activ în viața socială și nu ezită să-și spună părerea pe teme în care are competențe.

ADVERTISEMENT

Nasty va rămâne în istorie pentru multele giumbușlucuri realizate pe teren, pentru glumele deocheate pe care le făcea, dar și pentru performanțele remarcabile. Și aici trebuie notat că istoria îl va reține ca primul jucător care a ocupat locul 1 în clasamentul ATP.

Considerat unul dintre cei mai talentați jucători de tenis din istorie, Năstase a rămas în memoria fanilor pentru loburile sale. El a câștigat în cariera sa două titluri de Grand Slam, US Open în 1972 și Roland Garros un an mai târziu, și s-a impus de patru ori la Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973 și 1975).

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, mai are trei Grand Slam-uri câștigate la dublu și două la dublu mixt. În total, el a cucerit 57 de titluri la simplu și 45 la dublu, iar performanțele i-au fost recunoscute de Federația Internațională de Tenis care l-a inclus în Hall of Fame în 1991.

Regretul ratării Salatierei de Argint

A fost desemnat de patru ori ”Cel mai bun sportiv român al anului” (1969, 1972, 1973 şi 1974). A fost timp de 40 de săptămâni numărul 1 mondial (23 august 1973 – 2 iunie 1974) şi de 8 ori în Top Ten.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai mari dezamăgiri ale sale o reprezintă faptul că nu a reușit să se încoroneze campion la Wimbledon deși a jucat două finale. În 1972 a fost învins după un meci antologic de americanul Stan Smith, scor 6-4, 3-6, 3-6, 6-4, 5-7, iar patru ani mai târziu ceda clar în fața suedezului Bjorn Borg, scor 4-6, 2-6, 7-9.

O altă insatisfacție pentru marele Ilie Năstase este că nu a reușit să câștige Cupa Davis. Alături de bunul său prieten Ion Țiriac a dus România de trei ori în marea finală, dar de fiecare dată Salatiera de Argint i-a fost ”furată” de formația Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Întors din drum de spectatori la US Open

Năstase a creat și multe controverse în cariera sa. În octombrie 1977, la un turneu în Franța, el a folosit în premieră o rachetă revoluționară și a reușit să pună capăt unei serii de 46 de victorii consecutive a lui Guillermo Vilas.

Racheta era cunoscută pentru că permitea folosirea loviturii top spin și imprima trasee imprevizibile mingei. Vilas a renunțat la meci în semn de protest și câteva zile mai târziu ATP a interzis folosirea unor astfel de rachete.

În timpul US Open din 1979, Năstase a fost penalizat cu pierderea meciului împotriva lui John McEnroe din cauza comentariilor acide făcute la adresa arbitrului. A urmat o revoltă a publicului care nu a fost de acord cu decizia arbitrului, aruncând cutii de bere și pahare în teren. Meciul a fost reluat, arbitrul fiind înlocuit, iar victoria i-a revenit lui McEnroe.

Ilie Năstase a fost implicat în mai multe incidente care nu i-a făcut onoare. În 2017, pe când era căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost expulzat din arenă pentru comentarii jignitoare la adresa jucătoarelor adverse și a arbitrului. În urma acestui incident el a fost suspendat 3 ani.

Ilie Năstase a scris romane în limba franceză

Ilie Năstase a intrat în politică şi a candidat, în 1996, la postul de primar al municipiului Bucureşti. La alegerile parţiale din 25 mai 2014, a fost ales senator din partea Partidului Conservator.

La 22 iulie 2015 senatorul Ilie Năstase s-a înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), începând cu această dată desfăşurându-şi activitatea în cadrul grupului parlamentar al PSD din Senat.

În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Ofiţer, iar la 1 decembrie 2008 a fost înaintat în gradul de general-maior (cu două stele), în retragere, în Ministerul Apărării Naţionale.

În anul 2009, Ilie Năstase a fost desemnat de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare. La 27 octombrie 2011, a primit din partea Regelui Mihai I, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, Decoraţia Regală ”Nihil Sine Deo”.

Ilie Năstase este autorul unor romane scrise în limba franceză (”Le filet”, ”Break Point”, ”Tie-break”, ”The Net”), iar la 29 mai 2008 şi-a lansat, la Ambasada României de la Paris, cartea autobiografică ”Mr. Năstase”, evenimentul fiind menit să ajute copiii bolnavi de cancer de la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti.

ADVERTISEMENT
Tags: