100 ani de Romania

Ilie Năstase, primul lider mondial în circuitul ATP! Cum a reuşit performanţa în 1973

30.11.2018 | 11:00
Ilie Nastase primul lider mondial in circuitul ATP Cum a reusit performanta in 1973
Ilie Năstase, primul lider mondial în circuitul ATP

Ilie Năstase a fost primul lider mondial în circuitul ATP. Până pe 23 august 1973, jucătorii de tenis din întreaga lume nu dispuneau de un clasament oficial. Ierarhiile se completau în urma unor anchete ale jurnaliştilor, iar prezenţa la turnee se făcea, de cele mai multe ori, pe bază de invitaţie, fiind luate în calcul performanţele de la ediţia precedentă, dar şi rezultatele din timpul anului.

Pe 23 august 1973, ATP dădea publicităţii primul clasament oficial, iar calculele au fost făcute cu ajutorul unui sistem computerizat. Ilie Năstase, cel mai spectaculos jucător al anilor ’70, devenea primul lider mondial al tenisului masculin. Performanţa venea la două luni de la câştigarea turneului de la Roland Garros, în care nu a cedat niciun set.

Ilie Năstase, primul lider mondial în circuitul ATP. “N-am făcut prea mare caz”

Ilie Năstase a fost deschizătorul de drumuri în 1973, când a devenit primul lider mondial în circuitul ATP. Cu un an înainte, într-o anchetă a jurnaliştilor, tenismenul român ocupa a doua poziţie după ce câştigase turneul US Open. De altfel, perioada 1972-1973 a fost una plină cu victorii în cele mai importante turnee din lume. În anul în care s-a clasat pe primul loc, Ilie Năstase se impusese la Madrid, Roma, Monte Carlo sau Florenţa.

“În luna august a apărut primul clasament oficial ATP şi ironia sorţii a făcut să fiu cel dintâi număr 1 mondial. La momentul respectiv n-am stat să mă felicit. Unii mă felicitau, dar eu n-am făcut prea mare caz. A fost chiar mai bine că nu am luat-o razna şi n-am ţinut nasul pe sus, cu toate că mi-am păstrat poziţia până la sfârşitul anului”, povestea fostul mare tenismen în cartea “Mr. Năstase”. Ilie Năstase a stat pe primul loc în clasamentul ATP până pe 2 iunie 1974, când a fost detronat de australianul John Newcombe. În total, fostul mare tenismen a fost lider mondial timp de 40 de săptămâni, ocupând locul 15 într-un clasament al tenismenilor care au obţinut această mare performanţă în carieră.

Ilie Năstase, primul lider mondial în circuitul ATP din 1973
Ilie Năstase, primul lider mondial în circuitul ATP din 1973