100 ani de Romania

Ilie Năstase, primul român care a câştigat un turneu de Mare Şlem! Victorie la US Open 1972! Video

30.09.2018 | 22:00
Ilie Nastase primul roman care a castigat un turneu de Mare Slem Victorie la US Open 1972 Video
Ilie Năstase, primul român care a câştigat un turneu de Mare Şlem

Ilie Năstase a fost primul român care a câştigat un turneu de Mare Şlem. În 1972, tenismenul dădea lovitura pe iarba de la Forest Hills, locaţia unde se disputa în acele timpuri turneul US Open. Performanţa venea la a treia prezenţă la competiţia din New York, după turul patru obţinut în 1969.

Până la victoria obţinută la US Open, Ilie Năstase pierduse două finale la turneele de Mare Şlem: la Roland Garros (1971) şi Wimbledon (1972). Cu toate acestea, tenismenul român câştigase 32 de turnee, printre care se număra şi Turneul Campionilor de la finalul anului 1971.

Ilie Năstase, primul român care a câştigat un turneu de Mare Şlem

Ediţia din 1972 a turneului de la US Open a fost una dintre cele mai puternice. Stan Smith, campion en-titre, era cap de serie numărul 1, fiind urmat de Ken Rosewall, Rod Laver şi Ilie Năstase. Tenismenul român nu a avut deloc emoţii în primul meci al turneului şi l-a învins lejer pe Jairo Velasco (Columbia), scor 6-0, 6-2, 6-0. “M-am grăbit să-mi înving adversarul din turul I pentru că trebuia să alerg la aeroport şi s-o aştept pe Dominique (n.r. prima soţie a lui Ilie Năstase), care venea de la Bruxelles în acea după-amiază”, a rememorat Ilie Năstase prima victorie la US Open 1972.

În turul doi, Ilie Năstase a avut parte de un meci mult greu, decis în tie-break. La ediţia din 1972 s-a folosit o versiune cu nouă puncte în care câştiga tenismenul care obţinea primul cinci puncte. Ilie Năstase a câştigat tie-break-ul fără emoţii, scor 5-1. După acest moment, românul nu a mai avut probleme până în finală. Pe rând, „Nasty” i-a învins pe Patrice Dominguez (Franţa), Bob Hewitt (Africa de Sud), Fred Stolle (Australia) şi Tom Gorman (SUA).

În finală, Ilie Năstase s-a duelat cu Arthur Ashe (SUA), campion la US Open în 1968. Până în 1972, la turneul de la Forest Hills a existat regula echipamentului alb, astfel că în ultimul act al finalei, tenismenul român a intrat pe teren într-un tricou bleu-pal de la Fred Perry şi şort alb. Cei peste 15.000 de spectatori erau partea de Ashe şi au creat o atmosferă incendiară. Meciul a fost unul echilibrat, iar Ilie Năstase a reuşit să câştige primul turneu de Mare Şlem la capătul unei partide de cinci seturi. Românul se impunea, scor 3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3, şi răzbuna eşecul din faţa lui Stan Smith din finala de la Wimbledon. “La sfârşit am ţopăit ca un apucat timp de cinci minute. Nu crezusem niciodată că aş putea câştiga un turneu pe iarbă de o asemenea anvergură, deoarece încă nu mă simţeam în largul meu pe suprafaţa respectivă. Simţeam deodată că se făcuse dreptate după Wimbledon. Asta simţeam: răzbunare!”, a povestit tenismenul român în autobiografia „Mr. Năstase”.