News

Ilie Năstase „servește” azi „asul” 74. Să râdem cu unicul „Nasty” de isprăvile unice care l-au făcut celebru

19.07.2020 | 14:23
Ilie Nastase serveste azi asul 74 Sa radem cu unicul Nasty de ispravile unice care lau facut celebru
ADVERTISEMENT

Ilie Năstase. „Nasty”. Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Genial. Unic. Inimitabil. Rebel. Cel mai mare tenismen din istoria României. A „deschis” clasamentul mondial la inaugurarea acestuia, 23 august 1973, fiind primul său lider timp de 40 de săptămâni. Avea 27 de ani. Azi a împlinit 74.

Nu mai amintim turnee câștigate, premii, onoruri, suspendări pentru limbaj și gesturi „colorate”, iubite, soții, copii, mașini, bani, conturi, le găsiți pe wikipedia…

ADVERTISEMENT

Ilie Năstase a fost, și este!, un… inventator! Da, un inventator nu numai în tenis (sunt patent, de exemplu, stopurile la fileu când mingea îi venea perfect pentru un… smatch distrugător sau loburile pe linie în locul unui simplu passing-shot…), dar și un inventator de… râs. Râsul majorității provenit din farsele… inventate de atâtea și atâtea ori. „Nasty”.

Ilie Năstase „servește” azi „asul” 74. De ani. Să râdem cu unicul „Nasty” de isprăvile unice care l-au făcut celebru

În 1966 Ilie avea 20 de ani şi nu însemna nimic în tenisul mondial. Dar începea să devină din Năstase… Nasty! În traducere liberă „dat dracului”.

ADVERTISEMENT

La un turneu în Egipt dă în primul tur peste americanul Marty Riessen, jucător profesionist, component al echipei de Cupa Davis a SUA. La încălzire Ilie n-a prins nici o minge trimisă de american şi spectatorii râdeau în gura mare… Primul ghem, Ilie la serviciu…

„O dau liftat să fiu sigur că prind terenul. Surprins, Riessen îmi dă returul pe backhand şi se repede la fileu să mă mănânce. Atunci mi-a venit ideea: îl joc numai în loburi, să-şi rupă gâtul cu ochii în soare!”

„Arunc primul lob, Riessen nici nu-l urmăreşte, se duce spre fundul terenului convins că e out. Mingea cade pe linie. Americanul zâmbeşte: «Ai noroc, puştiule!», tribunele aplaudă…”

„Servesc a doua oară. Riessen se repede şi mai repede la fileu, îi răspund cu un lob şi mai înalt, mingea cade tot pe linie, el se întinde mai, mai să cadă peste un arbitru de linie, dar n-o ajunge”

„La al treilea serviciu n-a mai venit în faţă şi i-am îngropat mingea în zgură cu un stop razant cu fileul. Nu mai ştia ce să facă, l-am ţinut tot cu lob, stop, lob, stop. Primul set s-a terminat 6-0 pentru mine. Tribunele erau în picioare. Am cîştigat meciul cu 2-1.”

„După meci Ion Ţiriac  mi-a strîns pentru prima oară mîna ca unui bărbat: «Bine, Ilie, foarte bine, asta înseamnă să ştii ce vrei». A doua zi am jucat chiar cu el. I-am dat loburi mai înalte decât lui Riessen. La primul schimb de teren m-a fulgerat cu privirea:  «Ţii neapărat să faci şi azi circ?». Am continuat cu loburile, dar n-am reuşit să-l bat”

Cățelul lui Belmondo, săracu’…

În 1973 Ilie Năstase era într-o formă… formidabilă! Cu 17 turnee adjudecate, era, incontestabil, numărul 1 mondial. „Openul” francez de la Roland Garros l-a câştigat fără să piardă vreun set. Într-unul dintre meciuri a alergat atât de tare după o minge încât s-a trezit într-o… lojă!

ADVERTISEMENT

Şi nu oricare lojă, ci chiar cea a bunului său prieten Jean Paul Belmondo, mare iubitor al tenisului şi admirator fără rezerve al „ce fou de génie” („acestui nebun genial”), cum îi plăcea să-i spună lui „Nasty”, care, îşi aminteşte amuzat că…

„…După ce m-am ridicat am văzut căţelul lui Jean Paul, pe care îl aducea mereu cu el ani de-a rândul în loja lui particulară. Toată lumea râdea de căzătura mea aşa că trebuia să parez cumva, și… ce m-am gândit eu…”

„Am luat căţelul cu mine pe teren şi l-am legat de scaunul arbitrului… Am jucat vreo două puncte cu căţelul sărind şi lătrând ca un nebun, cu spectatorii râzând şi aplaudând în picioare”

„Mai puţin amuzat a fost arbitrul care m-a ameninţat că mă amendează şi, bine-nţeles nici cuţulache n-a fost prea bucuros legat acolo…”

Farsa preferată: pisica neagră arătată superstițiosului Panatta

Întrebat care a fost cea mai bună farsă din sutele pe care le-a făcut, Năstase recunoaşte: „Am făcut atît de multe încît dacă m-aş apuca să le povestesc pe toate nu m-ar crede nimeni, dar preferata mea rămîne cea cu pisica neagră”.

ADVERTISEMENT

1977, Roland Garros, dublul român Năstase – Ţiriac joacă în sferturi cu italienii Panatta şi Bertolucci. „Nasty” a plătit un băiat de la vestiare cu 500 de franci ca să-i aducă o pisică neagră, pe care a îndesat-o în geanta cu rachete…

Chiar înainte de a începe meciul i-a dat drumul şi pisica a fugit exact prin faţa lui Panatta, cunoscut în lumea tenisului pentru superstiţiile sale, care a început să urle panicat: „Idiota mascalzone, eşti o mizerie! M-ai terminat!”. Bineînţeles că românii au câştigat lejer partida…

„Black lives matter” în urmă cu 45 de ani…

În iulie 1975, Ilie Năstase făcea dublu cu regretatul tenisman de culoare Arthur Ashe la Louisville (SUA), unde populaţia afro-americană ajungea la 99%. ATP tocmai introdusese regula ca partenerii de dublu să joace în echipament de aceeaşi culoare.

Adversarii, americanii Jimmy Connors şi Edie Dibbs, râdeau de Ilie că o să fie amendat pentru că el e alb şi Ashe e negru. Soluţia lui „Nasty” a fost o cutie cu… cremă de pantofi. Evident, neagră…

„M-am mânjit tot cu cremă neagră de pantofi fără ca Artur să mă vadă. Apoi am intrat pe teren cu un prosop pe cap, sub privirile a 6.000 de spectatori. Majoritatea negri”

„Când mi-am scos prosopul a fost un moment de linişte totală, după care au izbucnit în aplauze ca la fotbal! Arthur nu se mai putea opri din râs, n-a putut juca vreo cinci minute”

„Mai puţin amuzant a fost, însă, pentru mine când crema s-a topit de căldură şi a trebuit să se întrerupă meciul ca să mă duc să fac un duş şi să schimb echipamentul care numai alb nu mai era!”

Politicos până la exasperarea adversarului!

O poveste mai picantă cu Ashe şi Năstase, întâmplată tot în 1975, a fost istorisită de Steve Tignor, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști, expert în tenis…

„Masters-ul se ţinea la Stockholm spre finalul acelui an. Năstase juca cu Ashe într-un meci din grupe şi era condus cu 4-1 şi 40-15 în al treilea set, după 6-1 și 5-7 în primele două”

„Când servea, un fan a început să strige la el, iar Năstase bine-nţeles i-a răspuns. S-au contrat câteva secunde, a intervenit arbitrul principal, Ashe aștepta aparent plictisit, să reia odată jocul Ilie…

„Într-un final a servit, dar Ashe a prins mingea cu mâna pentru că văzuse o altă minge care intrase pe teren în jumătatea lui Ilie. «Scăpată» din greșeală de acesta din buzunar…„

„Mai târziu, Ilie mi-a povestit: «Nu ştiu ce mi-a venit, dar am hotărât brusc să trag de timp». A bătut de câteva ori mingea şi apoi a întrebat, ironic: «Are you ready, Mr. Ashe?» (n.a. – Ești gata, domnule Ashe?). Apoi a bătut mingea şi a întrebat din nou acelaşi lucru. Şi iar, şi iar, şi iar….

„«Nu mai ţin minte de câte ori am făcut-o, dar a fost de destule ori», își amintește «Nasty». Într-un final, Ashe, care era imaginea întruchipată a calmului raţional pe teren, a clacat. S-a îndreptat spre fileu ţipând: «Gata! Până aici! M-am săturat!». S-a dus, şi-a luat bagajele şi a plecat glonţ la vestiare, unde şi-a continuat tirada furioasă, în timp ce oficialii turneului nu ştiau ce să facă…”

„Arbitrul de scaun susţinea că oricum era pe punctul de a-l suspenda pe Năstase. Un meci pierdut în grupe nu era o tragedie pentru jucători. Prima soluţie era să-i descalifice pe amândoi, dar când Ashe a auzit s-a înfuriat şi mai tare și a făcut scandal. Aşa că au decis să-l descalifice doar pe Năstase, care oricum era personajul negativ. Și pe care nu l-a deranjat prea tare… …mai fusese descalificat de trei ori în acel an!”

A doua zi, povestește chiar Ilie, „am făcut rost de un buchet mare de trandafiri și m-am dus în sala de mese a hotelului, m-am strecurat spășit spre Ashe, ascunzându-mă tot timpul în spatele buchetului uriaş. Când am ajuns la masa lui s-a întors, a văzut florile, m-a văzut şi pe mine, a zâmbit, apoi a râs. Fusesem iertat”.

Apoi, în zilele următoarele, Ilie a jucat un tenis superb şi, în ciuda meciului pierdut cu Ashe, a ajuns în finală, unde l-a umilit pe Bjorn Borg la zero: 6-2, 6-2, 6-1. „Nasty”. Punct.

  • 88 de turnee de simplu şi 80 de dublu, dintre care 39 jucate alături de Ion Ţiriac, a câștigat Ilie Năstase în cariera sa profesionistă, desfășurată între anii 1969 și 1985
  • 2.076.760 de dolari a câștigat Ilie Năstase din premiile obținute din tenis
  • 2 ani la rând Ilie Năstase a fost jucătorul de tenis cu cele mai mari câștiguri din premiile câștigate în circuitul profesionist: 1972 cu 176.000 de dolari și 1973 cu 228.750 de dolari
  • 3 finale de Cupa Davis a jucat Ilie Năstase, toate pierdute în fața reprezentativei SUA: 1969, 1971 și 1972, ultima chiar la București
ADVERTISEMENT